Keskikesän polkujuoksujuhlat Ylläksellä

NUTS Ylläs Pallas tarjosi tänä vuonna erinomaisia olosuhteita tunturimaisemista nauttimiseen. Helteet tippuivat loppuviikosta ja tunturijonon ajoittaiset sadekuurot olivat juoksijoille kesäisen raikastavat. 

NUTS Distans 300 by Black Diamond lähti käyntiin jo alkuviikosta Njurkulahdesta Kalmankaltion, Pöyrisjärven, Hetan ja Pallaksen kautta Ylläkselle. Lasten NUTS Kids juostiin torstaina? ja perjantaista lähtien poluilla riitti värikästä vilinää joka puolen tunturia.

160km:n kakkonen Verneri Teppo yöttömässä yössä. Kuva: Rami Valonen

Maisala dominoi 300km:lla

Tuomas Maisala oli jo viime vuonna mukana kun tämä 326km:n kisa näki päivänvalon, mutta joutui silloin keskeyttämään kärkipaikalta.

Tänä vuonna Team Duron duracell pupu taivalsi tämän ultrista ultrimman matkan huikealla reittiennätyksellä 57 tuntia 31 min jonka aikana unta tuli yhteensä vain 2 tuntia. Odottelemme innolla Tuomaksen kisaraporttia siitä miten tuo suoritus on mahdollinen!

ACE Rovaniemeä edustava lopun vahvasti edennyt Vesa Keränen selvitti miehistä taipaleen toiseksi nopeimpana (72:15:45) ja Sargo Garmin Teamin Mika Leppälä oli kolmas (74:33:39).

Tuomas Maisala valloitti tunturit ja erämaat. Kuva: Rami Valonen

Naisten kisan vikkelin oli Sargo Garmin Teamin Milla Vierimaa (78:19).

“Olen juossut aiemmin pari pidempää polku-ultraa, Nuts Pallas 100k vuonna 2019 ja Kaldoaivi 130k 2018. Olen oikeastaan sileän ultraaja ja välillä lähden kokeilemaan jotain muuta. Toki oli haasteita kisan aikana, en juuri nukkunut joten väsymys oli aika kova kahdella viimeisellä pätkällä. Jalat kestivät hyvin. Tällä hetkellä minulla ei ole mitään kisaa kalenterissa, katsotaan jos jotain mielenkiintoista tulee vastaan” voittaja kommentoi tuoreeltaan.

Milla Vierimaa oli nopein nainen 300:lla. Kuva: Rami Valonen

Onnittelut kaikille muillekin tuon ikimuistoisen kairataipaleen selvittäneille!

Ennätystehtailua satamailisella

NUTS Ylläs Pallas 160km:llä nähtiin kansainvälistä väriä kun slovakialainen Marián ”Majo” Priadka lähti omille teilleen jo alkumatkasta Pyhäkeron nousussa. Reipas vauhti kantoi loppuun saakka ja uusi reittiennätys kirjataan nyt 16h 28min 07s, joka on 16 minuuttia Juuso Simpasen aiemman ennätysajan alle.

Slovakialaisen Marián Priadkan vauhdikasta menoa yöttömässä yössä. Kuva: Samuli Tiainen

Irene Päärni teki extempore-reissun Ylläkselle ja teki vailla paineita loistojuoksun ilman suurempia ongelmia. Juoksu kulki, oma ennätys parani 3 tuntia ja Saara Päätalon reittiennätyskin samalla 2 tuntia lukemiin 21:49:20. Laura Petäjämäki oli satamailisen kakkonen (25:19:26) ja Niina Repo kolmas (26:14:58).

Irene Päärnin kiireettömiä tunturitaipaleita. Kuva: Rami Valonen

100km täyttä nautintoa

Naisten 100km:n matkalla kärkikolmikko pysyi tiiviissä nipussa pitkään. Maalissa nähtiin helpottuneita ja iloisia ilmeitä vaikka Nadjalla oli nilkka pyörähtänyt pariinkin kertaan. Anna Hopia voitti ajalla 12:18:13, Eevi Bengs oli toinen (12:25:49) ja Nadja Lukin kolmas (12:27:49).

Anna Hopia oli vuonna 2014 Trail Tour Finlandin kolmas Maija Oravamäen voittaessa ja Nina Heiskasen ollessa toinen. Sen jälkeen matkat ovat Sipoonkorven ja Nuuksion poluilla treenavalle pidentyneet,

“Olen kohta 47-vuotias harrastelijajuoksija ja treenaaminen ei ole mitenkään tavoitteellista. Juoksun aloitin vasta 2010 lasteni ollessa pieniä. Polkujuoksussa vahvuuteni on hyvä perusvauhti, kestävyys ja nousuvoima. Treenaan pääsääntöisesti poluilla juosten, tunnista neljään tuntiin kerrallaan. Viikossa kilsoja kertyy 70-90. Mäkitreenejä teen säännöllisesti viikoittain” voittaja kommentoi.

“Tavoitteeni tälle kaudelle on ollut parantaa aiempia juoksuaikojani. Viime kesänä juoksin samaisen Pallas Ylläs-kisan aikaan 16.15.36.”

Anna Hopia taivaltamassa kohti ensimmäistä NUTS voittoaan! Kuva: Rami Valonen

“Tällä kertaa juoksu sujui ongelmitta alusta loppuun. Sain reippaan mutta mukavan vauhdin päälle heti alkuun ja pyrin juoksemaan mahdollisimman paljon myös loivempia ylämäkiä. Kisan kakkonen, treenikaverini Eevi Bengs, tavoitti minut ja Nadjan noin 30km:n kohdalla. Yhdessä juoksimme pitkän aikaa toisiamme tsempaten ja fiiliksestä nauttien. Toki omaan juoksuun lisäpontta antoi myös tieto omasta sijoituksestani matkan varrella. Olimme kärkikolmikkona melko tasaisia, vaikkakin tiedostin omat vahvuuteni lopun kovissa nousuissa. Viidenkympin kohdilla alkoi jo jalatkin vähän huomautella olemassaolostaan. Polvissa tuntui vihlontaa, joka kuitenkin onneksi tuli ja meni. Mäkiä joutui nyt enemmän jo kävelemään ja juoksun aloittaminen kävelyn jälkeen kävi työstä. Eevin jalat meni hetkeksi tukkoon juuri ennen pitkää pitkospuunousua ja Kellostapulin kurua. Nadja oli jäänyt nilkkavaivaisena jo vähän aiemmin. Tilaisuuteni olisi nyt tässä! Elämäni ensimmäinen Nuts-kilpailun voitto on nyt lähempänä kuin koskaan!” Hopia fiilistelee.

“Nyt pitikin juosta myös ylöspäin jotta kaula Eeviin pitäisi. Ylläksen nousuun lähdin käsittääkseni muutaman minuutin erolla. Nousu tuntui pitkältä ja tunsin olevani kamalan hidas. Mietin kuinka huippunaiset varmaan juoksee tämänkin. Nousun jälkeinen alamäki pitäisi myös juosta reippaasti jotta ero säilyisi. Kipeillä ja jäykillä kintuilla meno tuntui karmealta, mutta samalla johtoasema huikealta ja voimauttavalta. Kellokkaassa kuulin, että kaulaa Eeviin on mukavasti.”

“Juoksin kuitenkin reippaasti pitkältä tuntuvan välimatkan Pirunkuruun. Jyrkät nousut on siitä kivoja, että niitä ei tartte juosta. Polvet sai kaipaamaansa lepoa. Viimeiset kilometrit meni jo voittohuumassa. Maalissa vastaanotto oli huikea haastatteluineen ja valokuvauksineen. Once in a lifetime-hetki minulle, tavan tallaajalle.
En uskonut enää pääseväni aiempien ‘huippuvuosieni’ vauhtitasolle, mutta näemmä joku nytkähdys on kropassa tapahtunut. En ole polkujen kärkikaartia ja ajattelin loppuaikani olevan ihan vitsi kovien naisjuoksijoiden puuttuessa kilpailusta. Vasta jälkeenpäin vertasin aikaani viimevuoden voittoaikaan ja hiukkasen hymyilytti.”

Seuraava kilpailu on Nuuksio70 trail ultra, jossa tavoitteena on parantaa aiempaa aikaani. Muita kisoja ei kalenterissa olekaan ellei jostain sattuisi löytymään tikettiä Vaarojen maraton 65km:n matkalle.

Naisten satamailisen kärkikolmikko, vasemmalta Eevi Bengs, Anna Hopia ja Nadja Lukin. Kuva: Rami Valonen

Miesten satasen kärjessä löytyy tuoreita nimiä polkukisojen kärkipaikoilta. Eemil Heiskanen oli NUTS Karhunkierroksen 83km:llä viides, joten kuntopohja on hyvä vaikka tämä olisi pisin hänen koskaan juoksema kilpailu. Heiskanen siirtyi seitsemän kilometrin paikkeilla kärkeen ja kasvatti ero muihin tasaisesti ja pääsi iloitsemaan ensimmäisenä maalissa ajassa 10:30:31. Lasse Härkönen oli kakkonen 10:51:54 ja Juho Kunnari kolmas 11:04:53.

Eemil Heiskanen voittaa 100km Ylläksellä. Kuva: Rami Valonen

66km Hetasta Pallakselle suunnistajien heiniä

Helsingin Suunnistajien Johanna Hulkkonen juoksi ensimmäisen ultramatkansa ja ensimmäisen polkujuoksunsa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. ”Alkumatka oli juostavampaa ja vauhti tuntui  helpolta Ketomellaan asti. Teknisimmilläkin pätkillä vauhti oli hyvää, joskin eteneminen oli henkisesti haastavampaa” Hulkkonen totesi maalissa.

Johanna Hulkkonen valloitti tunturit ja tunturit valloittivat hänet. Kuva: Rami Valonen

Voittoaika tämänvuotisilla kuivilla poluilla oli kunnioitettava 6:50:49. Johanna myönsi että polkujuoksukärpänen on puraissut ja että hänet kyllä nähdään tulevaisuudessakin näissä kekkereissä.

Kakkoseksi juoksi rajallisesta juoksulenkeistä huolimatta Sakaniemen Sonneja edustava Riina Kuuselo (6:57:09) ja kolmanneksi Susanna Voipio (7:20:12)

Eea Ry:n Esa Huttunen lähti maltillisesti liikkeelle, mutta vesisateessa Pyhäkerolla tuli kylmä, joten Esa lisäsi vauhtia ja ohitti alamäessa kaikki edellä juosseet. ”Juoksu tuntui hyvältä, joten jatkoin erämaahan yksin kun takaa ei kuulunut askelia.”

Esa Huttunen on 66km:n valtias. Kuva: Rami Valonen

Askel tuntui kevyeltä 48km:iin (ajassa 3 tuntia 52 minuuttia) saakka, kunnes Esa kaatui. ”Keräilin kamppeita kädet punaisina ja likaisina ja raahauduin Lumikerolle kohti 50km:n väliaikaa.” Loppumatkalla juoksu oli kovaa keskittymistä pystyssä pysymiseen väsyneillä jaloilla. Esan voittoaika 5:49:43 jää vain kolme minuuttia reittiennätyksestä.

Jani Virta Kestävyysurheilu.fi / Neste United tuli maaliin Pallakselle kakkosena (6:11:55) ja Team Hokan Markku Kouva kolmosena (6:14:08).

Saukko ja Ylinen nopeimpia Trail Tourin pistejahdissa

Pirjo Saukko nautti Ylläksen ylämäistä täysin rinnoin ja hehkui onnellisena maalissa nappiin menneen kisan päätteeksi. ”Alamäet on seuraava kehityksen kohde, jos nyt jotain kehitettävää pitää keksiä”

Pirjo Saukko BTTF-osakilpailuvoittoon Ylläksellä. Kuva: Rami Valonen

Salomon Trail Teamia edustavan Saukon voittoaika oli 3:08:54. Riikka Tulppo saapui maaliin toisena ajassa 3:26:30 Marika Khrons kintereillään (3:26:58).

Miesten BTTF osakilpailussa Juho Ylinen ja Mårten Boström karkasivat muilta heti Isometsän nousussa. Ylläsjärven huoltoon kaksikko tuli vauhdikkaasti yhdessä mutta Yllästunturin päällä Team Hokan Ylinen oli saanut 45 sekuntia eroa Salomonin Boströmiin. Ylisen taktiikka puri ja ero kasvoi seuraavilla kilometreillä Boströmin kamppaillessa vatsavaivojen kanssa. Jyväskyläläinen Ylinen piti vauhtia loppuun saakka ja tekaisi huiman uuden reittiennätyksen 2:34:08 alittaen Juuso Simpasen vanhan pohja-ajan reilulla viidellä minuutilla. Boström oli kisan kakkonen (2:39:49) ja nousujohteisen juoksun tehnyt Team Salomonin Tuomas Kari kolmas (2:44:04).

Juho Ylinen on saanut Kesänkijärvelle tullessa jo muutaman minuutin eron Boströmiin. Kuva: Samuli Tiainen

Pikapyrähdys tunturiin

Uudella pikamatkalla 15km Team Nouxin Julia Silvennoinen ja Team Hokan Minna Syvälä kävivät kaksinkamppailua Pirunkurun päälle, kunnes Juulia sai teknisemmällä pätkällä eron jonka säilytti maaliin. Pohja-ajaksi kirjataan 1:11:52. Syvälä kellotti ajan 1:12:30 ja kolmonen Ruut Vähämetsä Ylläsjärveltä 1:25:54.

Minna Syvälän ja Julia Silvennoisen kaksinkamppailu 15km:llä päättyi Julian voittoon. Kuva: Samuli Tiainen

Miehistä vain La Sportivan Tuomo Kuisma ehti ajassa 1:06:04 maaliin ennen kovia mimmejä. Tuomo pudotti muut kyydistään heti alkumatkasta. Kakkonen oli Otto Kuusisto (1:13:31) ja kolmas Ilari Nikula (1:22:21).

Nämä oli kärjen kuulumiset kisaviikonlopusta, mutta Ylläksen poluista nautti viikon aikana yhteensä yli 1500 juoksijaa. Ehkäpä ainutlaatuisinta taivalta kairassa viettivät Suvi ja Olli Pitkänen joille 320km:n matka oli samalla häämatkaa – ja yhteinen taival jatkuu edelleen!

Otollinen lämpötila juoksemiseen teki tämänvuotisista tunturitaipaleista nautinnollisia kautta viikon. Yhteisöllisyys polun varrella auttoi kanssakulkijaa heikon hetken tullen ja iloisia ilmeitä riitti koko viikon Äkäslompolon kylän raitin varrella!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X