Heinosen vuoro voittaa Ylinen Himos Trailin 26 kilometrillä

Jyväskylässä lähes naapureina asuvat lenkkikaverukset suunnistaja Samuel Heinonen ja suunnistaja-polkutähti Juho Ylinen ottivat Himoksella mittaa toisistaan 26 kilometrillä. Ja kuinka ollakaan, kun koitos päättyi Heinosen voittoon kovin loppuajoin 1.51.41 ja 1.54.56.

Samuel Heinonen ja Juho Ylinen raastavat Himoksen baanoilla.

Kaksikko taittoi yhdessä matkaa aina 15,5 kilometrin kohdalla olleeseen varvaukseen saakka, mutta sen jälkeen Heinonen meni menojaan ja voitti ahnaasti ensimmäistä voittoaan Himokselta janoavan Ylisen.

– Ohitin vauhtiaan hiljentäneen Juhon varvauksen jälkeen ja kuulin takaani oksennukseen viittaavia ääniä, kuvaili Heinonen.

– Kuumasta kelistä tuli tunnin kohdalla vatsaongelmia, kun pisti ja mikään ei pysynyt sisällä, arveli Ylinen.

Kun 33-vuotias Heinonen siirtyi yksin kärkeen, hän hiljensi jonkin verran omaa vauhtiaan.

– Jos loppu olisi mennyt kilpajuoksuksi, olisin pystynyt vähän lisäämään vauhtia.

– Tuli kumminkin taisteltua maaliin, vaikka aikamoinen kirous vaivaa minua täällä voittojen suhteen, veisteli 24-vuotias Ylinen.

Kärkikaksikosta reilusti jäänyt Heikki Uusitalo oli varma kolmonen, kun kokenut Teemu Toivanen jätti leikin kesken.

Himos Extremen kärkikolmikko keskellä Samuel Heinonen, vasemmalla Juho Ylinen ja oikealla kisan kolmas Heikki Uusitalo.

Vain Vaajakosken Terän viestijoukkueessa viisi vuotta sitten Himoksella polut korkannut Heinonen saatetaan nähdä jatkossakin poluilla.

– Lajin helppous viehättää ja tapahtumassa on urheilujuhlan tuntua, kehui Heinonen.

Pari voittoa Buff Trail Tourilla napannut Ylinen tähtää Tourin voittoon ja omaa siihen täydet mahdollisuudet osallistumalla vielä pariin kisaan.

Ylinen suunnannee Jussi Nokelaisen tavoin marraskuussa Thaimaaseen, missä järjestetään vuori- ja polkujuoksun MM-kilpailut.

Miia Niittynen omaa luokkaansa

Naisten 26 kilometrin kilpailu oli kovakuntoisen maajoukkuesuunnistaja Miia Niittysen heiniä, ja hän merkkautti voittoajakseen 2.19.21. Se oli vain kaksi sekuntia heikompi kuin Heidi Hyvärisen voittoaika viime vuonna.

– Tein juoksun valmistavana treeninä Sveitsissä käytäviä maailmancupin rasteja varten, kun radalla oli hyvin nousumetrejä (865 m).

Kun Niittynen huomasi ex-maajoukkuesuunnistaja Merja Rantasen olevan vaikeuksissa ylämäessä, hän sai pitää vauhtia, mitä riitti myös alamäkiin.

– Lopussa piti vähän passailla, kun vatsassa tuntui kipua. Siihen pitää jatkossa kiinnittää huomiota.

Tällä kaudella JRV:n huippuryhmän valmentajana toimiva jyväskyläläinen tykkäsi kipaista poluilla, koska poluilla voi juosta rennosti.

Miia Niittysen tyylinäyte.

Runsaat 12 minuuttia voittajan perässä maaliin kirmannut Merja Rantanen tuumi tienneensä jo ennen lähtöä, miten tulee käymään, kun ne 2010-luvun MM-mitalit eivät enää siivitä menoa.

– Oli vaikea kisa, enkä muista koskaan näin paljon Himoksen kisoissa kävelleeni.

Rantanen oli vaikeuksissa etureisiensä kanssa ja keskeytyskin kävi mielessä, muttei enää perheen kannustuksen jälkeen.

– Perhe neuvoi juoksemaan sitä vauhtia, mihin pystyn. Ja pystyinhän minä siihen, kiitteli äiti perhettään.

Kolmannen sijan vein alun varovasti ottanut Sini Laine, joka taipui kuitenkin selvästi Rantaselle.

Juha Laitisella jäätävä 52 km Himoksen helteisillä poluilla

Lapuan Virkiän kestävyysihme Juha Laitinen otti jo neljännen peräkkäisen voittonsa 52 kilometrillä ja ylsi toistaiseksi parhaaseen aikaansa 4.17.11 Himoksen helteisillä poluilla Jämsässä, vaikka mies veti viikko sitten Tahkolla triathlonin täysmatkan runsaassa yhdeksässä tunnissa.

– Jäi sen verran hampaankoloon takarenkaan hinkatessa triathlonissa, että olin täällä menopäällä.

Laitinen starttasi matkaan rinta rinnan Jämsän oman polkutykki Team VJ:n Jussi Nokelaisen kanssa, mutta ensimmäisen viiden kilometrin jälkeen kaksikon tiet erosivat.

Juha Laitinen ja Jussi Nokelainen teknisellä polulla.

– Vedin eka ylämäen reippaasti, mutta Jussi tuli perässä ja käväisi johdossakin. Kun tein saman tempun seuraavaan ylämäkeen, pääsin irti, selvitti Laitinen.

Hän kasvatti eron puolimatkaan mennessä yhdeksään minuuttiin. Kun ero kasvoi sen jälkeen tasaisesti, sitä oli maalissa lähes 18 minuuttia.

– Pistelin alun nykäysten jälkeen sellaista helppoa kovaa ja lopussa rutistin vielä kunnolla.

Laitinen debytoi Himoksella viisi vuotta sitten ja joutui tyytymään 26 kilometrillä yhdeksänteen sijaan Nokelaisen ollessa kolmas.

– Sen kokemuksen jälkeen panostin harjoittelussa polkujuoksuun niin juoksumatolla kuin Simpsiölläkin ja tulosta on tullut.

VJ:n esittelykengillä matkan taittanut mies uskoo kehittyneensä huimaksi ylämäkijuoksijaksi, kun hänen suosikkiharjoitteensa matolla on juoksu ylämäkeen ja sen jälkeen kaltevuuden pudotus ja menoksi.

– Nykyään pystyn ylämäen jälkeen juoksemaan kovaa, mikä on ilman muuta vahvuus.

Yhdeksän maratoniakin jo tänä vuonna juossut 40-vuotias Laitinen pitää Himos Trailia yhtenä suosikkitapahtumanaan mahtavan tunnelman ja loistavien järjestelyjen vuoksi.

– Pärjäsin taas hyvin järjestäjien huollon avulla, sillä omasta takaa oli mukana vain neljä geeliä.

Nokelainen yllättyi Laitisen menosta

Nykyisin Muoniossa lääkärinä toimiva Jussi Nokelainen kehui Laitisen suoritusta kuin hullua puuroa ja piti sitä jäätävänä näin kovassa helteessä.

– Paljon parempi juoksija voitti tänään. Itselläni oli raskasta, ja helle teetti ongelmia matkalla.

Nokelainen piti peräti 1730 nousumetriä käsittävää 52 kilometrin rataa yhtenä teknisimpänä polkujuoksuna koko Suomessa, sillä radalla on ylä- ja alamäkien lisäksi mutkittelevia pieniä ja isoja polkuja.

– Aivan upea tapahtuma, ja ilman muuta haluan jatkossakin tulla mukaan.

Nokelainen on lähdössä vuori- ja polkujuoksun MM-kilpailuihin, jotka järjestetään marraskuussa Thaimaassa.

– Parin rikkonaisen kauden jälkeen olen vetänyt ehjän vuoden, mihin on edesauttanut säännöllinen työaika.

Kolmanneksi nousi puolimatkan jälkeen kovaan vetoon intoutunut Lasse Huttunen, joka kuitenkin jäi kauaksi kärkikaksikon vauhdista.

Kaisa Kontrolle toinen voitto

Neljättä kertaa naisten 52 kilometrillä kilpaillut Petäjäveden Kaisa Kontro otti toisen voittonsa Himoksella, kun hän merkkautti loppuajakseen 5.45.21.

– Taktiikkana oli tänään juosta vaan sen minkä pääsee ja jaksaa sekä katsoa, mihin se riittää.

Kaisa Kontro löysi Himoksen metsästä varjoa.

Voittoonhan se riitti, sillä kolmen vuoden takainen voittaja Team Raholan Niina Taimisto oli viiden kilometrin jälkeen puolitoista minuuttia perässä ja maalissa naisten ero oli yli 19 minuuttia.

– Harjoittelemaan en olisi näin kuumalla kelillä lähtenyt, mutta kilpailuihin lähdin. Onneksi metsässä oli vähän varjonpaikkaa ja aukeilla tuuli.

Kontro kertoi Himos Trailin muodostuneen hänelle perinteiseksi paikaksi helpon saavutettavuuden ja hyvien järjestelyjen vuoksi.

Toiseksi sijoittunut Taimisto kertoi tehneensä oman suorituksen ja antaneen Kaisan mennä menojaan.

– Oma suoritus oli paikallaan, sillä minulla ei ollut vaikeita hetkiä helteestä huolimatta.

Susanna Purhonen nappasi kolmannen sijan ohitettuaan ennen puolimatkaa Noora Ruokostenpohjan.

Reetta Lakanen otti omansa 36 kilometrillä

Aiemmin Himoksella lyhyemmillä matkoilla ahkeraan kilpaillut ja menestynyt Reetta Lakanen lähti rohkeasti mukaan 36 kilometrille ja otti soolojuoksunsa päätteeksi ylivoimaisen voiton ajalla 4.01.37.

– Yllättävän hyvin meni ja pääsin juosten läpi, vaikka pisin treenini on ollut kaksi tuntia.

Reeta Lakanen vauhdissa Himoksella.

Hän kertoi matkan sujuneen erittäin hyvin aina 30 kilometriin saakka. Sen jälkeen hän oli joutunut taistelemaan, kun jaloissa ei ollut tuttua elastisuutta.

– Kyllä se vauhti sitten myös lopussa hidastui.

Pidemmistä polkujuoksuista kiinnostunut Lakanen kiitteli reitillä olleita vaeltajia, sillä he antoivat auliisti polkua juoksijoille.

Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Aija Holopainen ja Sanna Miettunen juoksivat samoilla sijoilla läpi koko matkan.

Kaapu ja Paloniemi alle neljän tunnin

Miesten 36 kilometrillä vain Urjalan 19-vuotias Onni Kaapu ja ex-lapualainen Jarkko Paloniemi alittivat neljän tunnin rajan ajoillaan 3.45.43 ja 3.57.53.

– Juoksin aika lailla yksin ja oli kyllä raskas keli, myönsi maalissa rajusti vilvoitellut Kaapu.

– Tavoitteena oli neljän tunnin alitus ja onnistuin siinä, vaikka vasta lopussa katsoin kelloani, juttusi Paloniemi.

Onni Kaapu omn kestävää sorttia.

Kaapu osoittautui nuoresta iästään huolimatta kestävyyslajien konkariksi, sillä hän tekee tuloaan polkujuoksun pariin maastopyöräilyn ja triathlonin kautta.

Paloniemi pelasi vielä kolme vuotta sitten Ykköspesistä ja oli nostamassa Tamperetta Superpesikseen.

Kolmannesta sijasta käytiin kirikamppailu, minkä Jyväskylän Simo Vainio ratkaisi edukseen neljän sekunnin turvin.

Ulrika Uotila piti pintansa 18 kilometrillä

Naisten 18 kilometrillä käytiin tasokas kilpailu Himoksen poluilla, sillä kolmen kärki suunnistaja Ulrika Uotilan johdolla kepitti kaikki yhtaikaa startanneet miehet.

– Lähdin aika kovaa matkaan ja sitten vauhti tasaantui. En olisi yhtään pitempää matkaa enää jaksanut juosta, sillä raskasta oli.

Ulrika Uotila viimeisillä voimillaan maaliin.

Toista kertaa Himoksella juossut Uotila kellotti ajan 1.32.55 ja piti akillesjännevaivojensa jälkeen 18 kilometrin matkaa juuri sopivana itselleen.

Suvi Asikainen nousi hyvän alamäkijuoksunsa ansiosta kolmannelta sijalta toiseksi ja pudotti Saksassa asuvan Irene Woynan kolmanneksi loppuajoin 1.36.03 ja 1.36.56.

– Yritin tavoittaa lopussa Suvia, mutta olin alamäessä vailla mahdollisuuksia, totesi nelivetonoususta yllättynyt Woyna.

Loppukiri ratkaisi

Miesten 18 kilometrin kilpailu meni viimeisen kilometrin osalta nuorten kirikamppailuksi, missä 15-vuotias oman kylän poika Elias Ruokostenpohja kukisti Kuoreveden 20-vuotiaan Iiro Suppulan neljällä sekunnilla ajoin 1.41.24 ja 1.41.28.

-Tulin pitkään Iiron peesissä ja ajattelin katsoa lopussa, mihin pystyn ja hyvin meni.

Elias Ruokostenppohjan tyylinäyte.

Hiihtoa päälajinaan pitävä Elias piti yhtenä vahvuutenaan alamäkijuoksua, mikä sitten ratkaisikin voiton hänen edukseen.

Kokenut tamperelainen Raimo Arvola oli koko ajan vahvasti kiinni kolmospaikassa ja ottikin sen selvällä kuuden minuutin marginaalilla.

Miesten 18 kilometrillä maaliin tuli 56 kilpailijaa, kun taas naisten vastaavalla matkalla oli kaikkiaan 92 kilpailijaa.

Kuronen ja Leino voittoihin 11 kilometrillä

Jämsänkoskelainen Tanja Kuronen ja jyväskyläläinen Eero Leino hallitsivat Himoksella naisten ja miesten 11 kilometrin lähtöjä miten tahtoivat ja kellottivat voittoajoikseen 57.49 ja 51.09.

– Kova helle otti niin koville, että omalla limitillä juoksin koko matkan, kertoi Kuronen.

– Sen verran kuuma oli, että keli vei miehestä voiton, myönsi Eero Leino.

Tapahtuman alkuvuosina kahtena vuonna peräkkäin 11 kilometrin matkan voittanut Kuronen nappasi viime vuonna ykkössijan 18 kilometrillä.

– Mietin vielä ja punnitsen tilannetta, minkä matkan juoksen ensi vuonna.

Tänä vuonna Kuronen sai matkaseuraa rippikouluikäisestä Jesse Tarkiaisesta, joka lopulta jäi Kurosesta vain viisi sekuntia ja oli miesten sarjassa hienosti toinen.

Suunnistusta harrastava Leino tykkäsi kovasti uudesta polun pätkästä, koska polulla oli erinomainen sammalpohja.

– Lämpö oli kumminkin se, mikä jäi tällä kertaa parhaiten mieleen tapahtumasta.

Naisten toinen ja kolmas sija menivät Eveliina Tiilolalle ja Suvi Puttoselle, ja miehissä vastaaville sijoille ylsivät Jesse Tarkiainen ja pitempien matkojen nielijä Jani Saalamo.

Hilla Ruokostenpohja uusi voittonsa 7 kilometrillä

Hiihtoa ja juoksua päälajeinaan pitävä jämsäläinen Hilla Ruokostenpohja juhli päivää ennen 11-vuotissynttäreitään naisten 7 kilometrin voittoa, kun kellot pysähtyivät pari minuuttia parempaan voittoaikaan 39.21 kuin millä hän otti voiton vuosi sitten.

Hilla Ruokostenpohja (547) ja Eero Leino (540) kirmaavat peräkkäin.

– Jaksoin loppuun asti, vaikka kuumuus vaivasi metsässä.

Edellisiltana neljännen voittonsa Himos Kids -tapahtumassa napannut Ruokostenpohja tykkää kuitenkin enemmän pitkistä matkoista, mutta hän piti lasten juoksua hyvänä aukaisuna 7 kilometrille.

– Mietin sitä, jos ensi vuonna juoksisin pitemmän matkan (11 km).

Hillan voittomarginaali venähti yli viideksi minuutiksi toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneisiin Hetastiina Hurstiin ja Senni Salmiseen.

Miesten 7 kilometrillä voiton napannut Jämsänkosken 15-vuotias Anssi Peltola tunnetaan paremmin mäkiurheilun harrastajana kuin juoksijana.

– Olin mukana Himos Trailissa ensimmäistä kertaa ja sain tiedon tapahtumasta mainoksista.

Anssi taisi yllättää kanssakilpailijansa, sillä hän lähti reippaasti matkaan ja karisti alussa muut kannoiltaan.

– Tulen varmaan jatkossakin juoksemaan tänne Himokselle.

Miesten toinen ja kolmas sija menivät kokeneelle Petri Kososelle ja nuorelle Niklas Ohlsonille.

Himos Trailin tulokset

Himos Trail kisasivut

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X