Salomon Ultra Glide

Yksi todiste ultrajuoksubuumista on eri tossumerkkien kova kilpailu parhaasta pitkän matkan juoksukengästä. Polkujuoksijallekin on mistä valita. Salomon tarjoaa tähän kilpailuun todella vahvan kandidaatin: Ultra Glide.

Ultra Gliden välipohja on varsin paksu, mutta ainakin toisella testaajalla tuntuma alustaan säilyi riittävänä. Varmaan osasyy tähän on kengän hyvä rullaavuus, joka ei aina ole hyvin vaimennetuille ultratossuille itsestäänselvyys. Rullaavuteen vaikuttaa myös maltillinen 6 millimetrin droppi. Kenkä ei toki ole parhaimmillaan kovissa vauhdeissa, mutta eipä sitä siihen ole suunniteltukaan.

Pikanauhoitus on erinomainen ja tekee mutaisenkin kengän irrottamisen jalasta helpoksi.

Istuvuus mainio

Kenkä istuu jalkaan erinomaisesti. Ultra Glide tuntuu jalassa mukavalta ja luonnolliselta. Salomonin pikanauhoituksella kengän saa nopeasti haluamalleen kireydelle, eikä nauhoja tarvitse korjata lenkin aikana. Jos jostain pitää vähän motkottaa, niin iltin nauhatasku jää osittain nauhojen alle ja vaatii hieman sorminäppäryyttä.

Testaajien pitkällä lenkillä (47 km) kenkä toimi upeasti. Tuhdisti vaimennettu kenkä tarjosi hyvin tukea niin lumisilla poluilla, hiekkatiellä kuin asvaltillakin. Hiertymiä ei tullut lainkaan. Samalla tuli testattua kengän pito lumisilla poluilla ja se osoittautui tyydyttäväksi, paikoin jopa hyväksi, vaikka 3,5 mm:n pohjanappulat ovatkin varsin matalat. Sulan maan poluilla kengät pitävät hyvin, joskin märällä kalliolla ajoittaista lipsumista oli havaittavissa.

Kuivan pitkän lenkin kuningas

Ultra Gliden testaajat eivät suosittelisi kenkää kuitenkaan liukkaille ja mutaisille poluilla, sillä pito ei ole parhain mahdollinen märillä poluilla. Kuivilla kallioilla ja kivipoluilla kenkä toimii oikein hyvin.

Kengän pehmusteet saattavat osalle juoksijoista tuntua hieman paksuilta mutta ultrajuoksussa varmasti tarpeen. Hyvä peruskenkä poluille mutta kisakengäksi hieman “tönkkö”. Rullaavuus kengässä kuitenkin varsin hyvä. Lisäksi Ultra Gliden kokomääritys on kengässä aika iso – yhdellä testaajalla oli kokoa pienempi kenkä mitä normaalisti Salomonin kengissä.

Salomonin kengissä ei ole aiemmin näkynyt näin muhkeaa pohjaa.

Glide päästää hyvin tossun sisälle päässeen veden pois. Plussaa on myös päällisen ympärillä oleva vedenpitävä reuna, jonka ansiosta pikkulätäköt eivät juurikaan haittaa. Paksu välipohja suojaa hyvin kiviltä ja juurakoilta.

Tämä kenkä on hyvin pehmeä ja istuu varmasti monen jalkaan. Testaajat käyttävät Ultra Glidea perus pk-lenkeillä ja joskus myös kovemmissa harjoituksissa metsäpoluilla. Paakkaantuneilla talvipoluilla Ultra Glide toimii, mutta jäisillä keleillä pohjaan kannattaa ruuvata nastat.

Tekniset tiedot

Paino: 281 g

Kantakorkeus: 38 mm

Droppi: 6 mm

Välipohja: Energy Surge

Ulkopohja: Contagrip 

Päällinen: Open Mesh 3D

Trailrunning Finland arvio

Testaajien mielestä kenkä on yksi parhaista ultrakengistä mitä kohdalle on sattunut. Ultra Glide sopii erityisesti helpoille ja keskivaikeille poluille ja näillä voi huoletta lähteä useiden kymmenien kilometrien pituisille lenkeille.

  • testissä marras-lokakuu
  • juostuja kilometrejä yhteensä 433
  • pisin lenkki 47 km
  • testaajina olivat aktiivisesti juoksevia naisia ja miehiä, painonsa oli 52-76 kg, kengän koko 38-44

Ulkonäkö

Istuvuus

Vaimennus

Pito

Rullaavuus

Suojaus

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X