Talvipolkujuoksun juhlaa Himos Winter Traililla

Talvipolkujuoksun ilosanomaa vuosia ylläpitänyt Himos Winter Trail houkutteli tänäkin vuonna Jämsään muutamia maamme eturivin polkujuoksijoita kisaamaan hyvin tampatuilla baanoilla yhdessä monisatapäisen juoksijaoukon kannsa. Talvinen ajankohta sopii myös monille koville suunnistajille testiksi vauhdista sydäntalven aikana.

JUUSO SIMPANEN PISIMMÄN MATKAN KUNKKU

Suomen kovimpiin polkutykkeihin kuuluva Team VJ:n Juuso Simpanen teki historiaa lauantaina Jämsässä, sillä hän vei Himoksen lumipoluilla nimiinsä kautta aikain ensimmäisen Himos Troublen kellotettuaan 37,0 kilometrin voittoajakseen 2.51.07.

-Olen tyytyväinen juoksuuni, sillä en odottanut näin kovaa aikaa yllättävän nopealla reitillä.

Simpanen pystyi pitämään tasaista 55 minuutin kierrosvauhtia jokaisella kolmella kierroksella, vaikka pohje vähän oikkuili toisella kierroksella.

-En lähtenyt hurjastelemaan 25,0 kilometrin miesten kanssa, vaikka lähdimmekin yhtaikaa matkaan.

Ensimmäistä kertaa Himoksen lumipoluilla piipahtanut Simpanen piti kokemastaan, sillä hän pääsi autenttisille poluille lumipyryn tervehtiessä pitempien matkojen juoksijoita.

-Nautin tosi paljon lumipoluilla juoksemisesta, kun täällä oli reilusti isommat nousut kuin pääkaupunkiseudulla.

Harvakseltaan kotimaassa kilpaileva Simpanen nähdään seuraavaksi tositoimissa Kroatissa, missä ultrajuoksijan ohjelmassa on 100 mailin kilpailu.

Simpasen tallikaveri Verneri Teppo varmisti maltillisella juoksullaan kaksoisvoiton VJ:lle, mutta ero Simpaseen kertyi 20.34 minuuttia. Kolmas oli Tuomas Maisala, joka ylitti maalilinjan ajassa 3.22.13.

RIINA AIRAKSINEN YLLÄTTYI VOITOSTAAN HIMOS TROUBLELLA

Nilsiän Riina Airaksinen oli aivan ihmeissään 37,0 kilometrin maaliin saavuttuaan voitettuaan matkan ajalla 3.46.51.

-Tämä oli täysi yllätys, sillä en tiennyt tuloksista mitään ennen maaliintuloani.

Kaikille muille Airaksisen voitto oli itsestään selvä, sillä nainen johti juoksua alusta loppuun ja jätti lähimmän uhkaajansa Henna Järvisalon yli 11 minuutin päähän.

-Kolme kilometriä ennen maalia tuntui siltä, että eväät on syöty. Löysin kuitenkin jostain virtaa ja puskin maaliin saakka, kuvasi Airaksinen.

Hän mielestään oli hyvä, että pisimmän matkan juoksijat lähtivät yhtaikaa 25,0 kilometrin juoksijoiden kanssa.

-Näin juoksin ainoastaan viimeisen kierroksen aivan yksin, juttusi voittaja.

Kolmanneksi sijoittunut Nokian Assi Steurs kävi rehdin kilpailun Laura Kuparin kanssa ja voitti hänet niukasti 21 sekunnilla ajoin 4.00.18 ja 4.00.39.

-Olen tottunut pitempiin matkoihin, mutta tämä juoksu kävi hyvästä treenistä, selvitti Kupari.

Steurs kertoi Niina Taimiston olleen kolmen juoksijan ryhmässä vielä kahden kierroksen jälkeen, mutta viimeinen kierros oli liikaa edellisiltana 25,0 kilometriä voittaneelle Taimistolle.

SAMU HEISKALLA PÄIVÄMATKOJEN KOVIN VAUHTI

Turun Metsänkävijöiden kyröläissuunnistaja Samu Heiska oli menopäällä lauantaina Himoksella, kun hän piti kaikkein kovinta vauhtia ja otti ylivoimaisen voiton Himos Winter Trailin 25km Extreme -matkalla ja kellotti loppuajakseen 1.45.40.

-Tarkoitus oli juosta toka kierros (12,0 km) nopeammin kuin eka, mutta eka kierros meni turhan vauhdikkaaksi kaverin (Kari Heikura) ollessa 4,0 kilometriin asti kantapäillä.

Heiska käytti ensimmäiseen kierrokseen aikaa 50.33 ja toiseen 50.10, mitkä olivat päivän selvästi nopeimmat kierrokset.

-Polut olivat hyvin juostavat ja yllättävän nopeatkin, eivätkä vaatineet kovinta tekemistä.

Heiska oli miettinyt myös osallistumistaan 37,0 kilometrille, mutta hän oli päätynyt lopulta pariviikkoisen Lapin reissunsa päätteeksi 25,0 kilometriin.

-Se oli oikea päätös, sillä ei multa nyt mitään ekstraa olisi löytynyt kolmannelle kierrokselle pienen pistämisen vuoksi.

Alussa Heiskan vanavedessä ollut Heikura piti kakkossijansa ja jätti neljän minuutin turvin taakseen Jussi Ernamon loppuajoin 1.52.11 ja 1.56.11.

SUVITUULI ASIKAINEN NAISTEN EXTREMEN NOPEIN

Naisten 25,0 kilometrin voittajaksi nousi viimeiset neljä kilometriä kuin tuulispää tullut tamperelainen Suvituuli Asikainen, joka merkkautti voittoajakseen 2.13.48.

-Ei mennyt niin hyvin kuin ajattelin, sillä jouduin kerran käymään kiven takana asioilla, tunnusti ilman nastakenkiä juossut voittaja.

Hänen vahvuudeksi osoittautuivat alamäet, sillä hän irtosi juuri alamäessä Petra Ahosta ja kasvatti vajaan viiden kilometrin aikana voittomarginaalinsa 1.17 minuutiksi.

-En pystynyt lopussa vastaamaan kaverin vauhtiin, kun olin viimeisessä ylämäessä aika lailla hapoilla, selvitti Aho.

Välillä kärjen vauhdissa ollut ja kolmanneksi sijoittunut Heidi Kaarto menetti mahdollisuutensa kärkitaisteluun, sillä hän kertoi kaatuneensa. Hän jäikin lopulta voittajasta 3.35 minuuttia.

ANTON KUUKKA YLIVAUHDILLAAN CHALLENGEN VOITTOON

Team VJ:n Anton Kuukka ampaisi ensi metreistä lähtien lumipoluilla sellaiseen vauhtiin, millä hän vei nimiinsä Himos Winter Trailin 13,0 kilometrin matkan ajalla 57.45 lauantaina Jämsässä.

-Sain tästä niin hyvän ylivauhtisen harjoituksen, että heräsi ajatus juosta lappu rinnassa useamminkin.

Ensi kertaa Himoksen poluilla juossut tamperelainen sanoi suoraan, ettei ole koskaan näin hyvillä lumipoluilla luukuttanut.

-Tarkkaavaisuuskin pysyi hyvin koko matkan, sillä piti katsoa mihin astui.

Jämsässä lokakuussa suunnistuksen erikoispitkän matkan SM-pronssia napannut Kuukka arveli, että hän olisi letkassa pystynyt pitämään kovempaa vauhtia kuin nyt täysin yksin juosten.

Miesten varma kakkonen oli Nouskin Vesa Taanila, joka jo viisi vuotta sitten valtasi 25 kilometrin kolmossijan Henri Ansion ja Juho Ylisen kannoilla.

-Alkumatkan juoksin Arton (Seppänen) kanssa, mutta neljän kilometrin jälkeen otin kakkospaikan.

Seppänen myönsi jaksaneensa hyvin neljään kilometriin, mutta sitten hän joutui päästämään Taanilan karkuun.

-Jäin teknisillä poluilla kaverista, sillä olen lähinnä tiejuoksija, juttusi ilman nastakenkiä juossut Seppänen.

Taanila ja Seppänen merkkauttivat ajoikseen 1.01.12 ja 1.03.01, mutta lisäksi kannattaa nostaa esiin JRV:n 13-vuotiaan Kalle Seppälän kuudenteen sijaan oikeuttama aika 1.11.41.

SANJA SÄPYSKÄ-RAJALA NAISTEN CHALLENGEN YKKÖNEN

Kun Sanja Säpyskä-Rajala sai ensimmäisen kerran soviteltua Himos Winter Trailin ohjelmaansa, hän otti heti ylivoimaisen voiton 13,0 kilometrillä kellotettuaan kovan ajan 1.06.59.

-Lähdin tälläkin kertaa kovaa matkaan ja pyrin juoksemaan tasaisesti.

Hän kasvatti eroa niin kokeneeseen polkujuoksijaan Reetta Lakaseen kuin poluilla ensi kilpailujaan käyvään Liisa Peltoseen, jotka veivät kakkos- ja kolmossijan ajoin 1.11.57 ja 1.12.59.

-Sai tehdä tosissaan töitä, kun jalat menivät tukkoon eka ylämäessä, summasi Lakanen.

-Tää oli hauska tapahtuma, mitä voin suositella muillekin, kehui Peltonen.

Hän päätyi Himokselle, kun viikonlopulle ei ollut tiedossa mitään muuta suunnistusta palvelevaa tekemistä.

-Sitten olisi kuitenkin ollut seuran (Suunta-Jyväskylä) knock out -sprinttiharjoitus, mutta kyllä tämä sen voitti, arveli Peltonen.

Neljänneksi sijoittunut 17-vuotias keuruulaissuunnistaja Alina Papinaho jäi Peltosesta kuitenkin yli seitsemän minuuttia.

MAXIME RAUTURIER VAIVOIN NIGHT-CHALLENGEN VOITTOON

Viime talvena Himos Winter Trailin 13,0 kilometrin päiväpoluilla toiseksi jäänyt Ranskan maajoukkuesuunnistaja Maxime Rauturier piti kuin pitikin 13,0 kilometrin yöpoluilla voiton uusimista janonneen Juuso Hakalan takanaan loppuajoin 55.03 ja 55.16 perjantai-iltana Jämsässä.

-Yritin kiristää vauhtia, mutta ei ollut kovin helppo jättää Juusoa lopussa, myönsi Rauturier.

-Kun puristin puolen minuutin eron kiinni, ei ollut sitten enää paukkuja vastata kaverin kiriin, summasi Hakala.

-Pääsin 5,0 kilometrin jälkeen irti ja sain nauttia näistä mahtavista lumipoluista ja tunnelmasta, kehui Rauturier.

Hakala oli siihen tyytyväinen, että hän pystyi 8,1 ja 12,0 kilometrin välillä kuromaan Rauturierin puristaman 31 sekunnin eron kiinni.

-Kyllä se kunnon vääntöä oli Rauturierin kanssa, mutta hän osasi hyödyntää tekniset polut paremmin kuin minä.

Kun kärkikaksikko lähti omille teilleen ensimmäisen nousun jälkeen, Tuomas Karin ja Juha Sorviston oli tyytyminen kolmanteen ja neljänteen sijaan ajoin 55.54 ja 56.28.

Polkujuoksun MM-kisojen 45,0 kilometrille tähtäävä Kari tunnusti, ettei hän pystynyt erinäisten vaivojen jälkeen vastaamaan kärjen vauhtiin.

-Juoksin koko matkan aika lailla yksin, vaikka välillä näin edessä ja takana olevien valoja.

Sorvisto puolestaan leikitteli, että hänen koneensa oli punaisella jo ensimmäisessä ylämäessä, jolloin kärki lähti omille teilleen.

-Tuomas oli kyllä lamppuetäisyydellä, mutta itseltäni ei löytynyt riittävästi vaihteita matkavauhtiin.

Jussi Salo alitti myös tunnin, mutta kuudenneksi sijoittuneen 15-vuotiaan suunnistajan Aapo Kurosen aika painui nipin napin yli tunnin.

MIIA NIITTYNEN KARKASI HETI MUILTA NIGHT-CHALLENGELLA

Kalevan Rastin Miia Niittynen porhalsi heti ensimmäiseen ylämäkeen sellaista vauhtia, ettei kanssakilpailijoilla ollut mitään mahdollisuuksia kamppailla naisten 13 kilometrin voitosta perjantai-iltana Jämsässä.

-Omalla vauhdilla sain pistellä koko matkan. Ennen viimeistä mäkeä valo (mieskilpailija) tuli sen verran lähelle, että iskin vielä sen jälkeen.

Viime vuonna vastaavalla matkalla päiväkilpailussa toiseksi jäänyt Niittynen oli maaliin tullessaan haltioissaan yökilpailusta.

-Jotenkin vaan tuntui, että yöllä kulkee aina kovempaa kuin päivällä.Hän ihaili myös lukuisia valoja ja tuntui tykänneen juosta pitkin matkaa kovaa, jolloin vauhtia riitti myös jyrkän Länsi-Himoksen päälle.

-Tykkäsin reitistä, ja kaikkialla oli hyvä juosta.Suunnistusmaajoukkueeseen noussut Niittynen piti viime kautta EM-edustuksineen uran toistaiseksi parhaana kansainvälisellä tasolla.

-Tulevan kauden tavoitteena on menestyä vieläkin paremmin kansainvälisissä kilpailuissa.

Naisten kilpailussa toiseksi sijoittui kolmen vuoden takainen vastaavan matkan päiväkilpailun voittaja Ulrika Uotila, joka hävisi voittajalle tasan neljä minuuttia.

-Miia kyllä karkasi alussa, mutta onnistuin hyvin jakamaan voimani.Nastakengillä juossut Uotila kertoi menettäneensä välillä piilolinssinsä, mutta se ei ollut tahtia haitannut hyvin merkityllä reitillä.

Kati Korhonen tarrasi kolmossijaan 4,1 kilometrin kohdalla ja piti paikkansa maaliin saakka, vaikka eroa voittajaan kertyi 9.03 minuuttia.

NIINA TAIMISTO KIRIHERKIN NAISTEN NIGHT-EXTREMELLÄ

Himoksen polut kuin omat taskunsa tunteva jämsäläislähtöinen juoksulähettiläs Niina Taimisto yllätti niin Aino Salon kuin Assi Steursin Winter Trailin yöpoluilla ja ratkaisi naisten 25,0 kilometrin voiton kovan loppukirinsä turvin perjantai-iltana Jämsässä.

Jännitys tiivistyi 24,0 kilometrin kohdalla eli kilometri ennen maalia, kun kärkikaksikon tavoittanut Salo johti viiden ja kuuden sekunnin turvin ennen Taimistoa ja Steursia.

-Onnistuin alamäessä ohittamaan toiset, mutta tiellä jouduin katsomaan Niinan selkää, summasi Salo.

-Lopun tasainen osuus sopi mulle ja pystyin puristamaan voittoon, pärvötti Taimisto.

-Pohkeet olivat siinä kunnossa, etten pystynyt muiden vauhtiin lopussa, myönsi Steurs.

Himoksella voittamaan tottunut Taimisto merkkautti loppuajakseen 2.25.39, kun taas Salo ja ja Steurs pysäyttivät kellot aikaan 2.25.58 ja 2.26.05.

Neljänneksi sijoittunut Laura Kupari jäi kärkikolmikosta yli seitsemän minuuttia.

ASSI STEURS JA TUOMAS MAISALA HIMOKSEN VALTIAIKSI

Nokialainen Tampere Trail Runningia edustava Assi Steurs ja Team Duroa edustava espoolainen Tuomas Maisala nappasivat ensimmäiset Himos Winter Trailin valtiaan tittelit viikonloppuna Himoksella, kun 25,0 kilometrin yöpolun ja 37,0 kilometrin päiväpolun ajat laskettiin yhteen Himos Double-Trouble -sarjassa.

Naisten voitosta uskottiin syntyvän tiukka kamppailu Niina Taimiston ja Steursin välille, sillä yöpolun jälkeenkaksikon ero oli vain 26 sekuntia. Toisin kuitenkin kävi, kun Steurs kukisti lähes 10 minuutilla Taimiston, joka joutui päästämään edelleen myös päiväpolulla Steursille vain 21 sekuntia hävinneen Laura Kuparin.

-Parin kierroksen ajan nautimme porukalla yhdessäolosta ja juttelimme, mutta viimeisellä kierroksella katsottiin, mihin kukin pystyi, summasi Steurs.

Hän myönsi saaneensa voitostaan uskoa lähteä jossakin vaiheessa Alpeille kokeilemaan viiden päivän juoksuvaellusta.

-Niin yö- kuin päiväkilpailukin on oma juttunsa, ja päivälle osunut lumisade somisti mukavasti metsän.

Yhteisajan 6.26.23 merkkauttaneen Steursin voitto oli kiistaton, sillä Kuparin ja Taimiston ajat olivat 6.34.20 ja 6.35.38.

Tuomas Maisala sai väkevän otteen valtiaan tittelistä oltuaan nopein yöpolulla ja kruunasi sen vallattuaan kolmannen sijan päiväpolulla.

-Kaksi kierrosta sujui hyvin päiväpolulla, mutta kolmannella kierroksella edellisen illan juoksu alkoi painaa ja verottaa loppuaikaa.

Maisala olikin tyytyväinen kellotettuaan eka ja toka kierroksen aikaan 1.03, kun taas kolmas kierros tyhjillä jaloilla vei aikaa 1.09.

-Oli kyllä mukava juosta illalla ja päivällä, mutta se oli tiukka yhdistelmä.

Maisala teki vasta pari viikkoa aiemmin päätöksen lähteä nauttimaan Himoksen lumipoluista, mutta hän päätti itse asiassa vasta torstaina juosta pisimmän matkan sekä illalla että päivällä.

Maisala oli yhteisajallaan 5.28.30 aivan omaa luokkaansa, kun toiseksi nousseen Juho Kunnarin ja kolmanneksi pudonneen Matti Jonkan yhteisajat olivat 5.57.42 ja 6.06.42.

TUOMAS MAISALAN KOKEMUS RIITTI NIGHT-EXTREMEN VOITTOON

Team Duron 47-vuotias ultrajuoksija Tuomas Maisala jätti puolimatkan jälkeen taakseen 26-vuotiaat Matti Jonkan ja Teemu Pukkilan ja merkkautti 25,0 kilometrin yöpoluilla voittoajakseen 2.06.16. Näin Jonkka ja Pukkila joutuivat taipumaan 5.18 ja 8.21 minuutin turvin.

-Yllätyin, kun kuulin olevani 17,0 kilometrin kohdalla kärjessä, makusteli hyvävoimainen Maisala.

Hän kertoi nauttineensa enemmän kuin kolme vuotta sitten juostessaan silloin Himoksen sulilla poluilla 13,0 kilometriä.

-Polut olivat nyt todella hyvät, mistä kieli suhteessa parempi aika kuin silloin.Jonkka kertoi huomanneensa Maisalan siirtyneen huoltopisteellä kärkeen, muttei se hänen mukaansa tulosta suinkaan ratkaissut.

-Nautin reitistä ja vähän säästelinkin itseäni, kun en ottanut juoksua kovin vakavasti.Pukkila kertoi lähteneensä tapansa mukaan kovaa, mutta Maisala ja Jonkka pudottivat hänet aika äkkiä kolmanneksi.

-Kun oli ihan mahtava reitti ja maisemat, pitää ottaa lauantaina kuvia, veisteli Pukkila.

Kukin kolmikosta mietti palautumistaan lauantain 37,0 kilometrille, minkä aika yhdessä 25,0 kilometrin ajan kanssa ratkaisee Himoksen valtiaan ensimmäisen kerran Himos Winter Trailin historiassa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X