Nämä asiat sinun tulee tietää polkujuoksusta

Trailrunning eli polkujuoksu on kasvattanut suosiotaan hurjasti viime vuosina. Entistä useammat juoksijat hakevat itselleen lisähaastetta ja -maustetta viemällä juoksukokemuksensa raittiiseen ulkoilmaan ja vaihteleviin maastoihin.

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia hauskoja asioita, jotka sinun tulee polkujuoksusta tietää. Niiden myötä mahdollisesti myös sinä löydät itsesi useammin polkujuoksun parista ja saat näin ollen lisää hauskaa sisältöä elämään!

1. Polkujuoksu on haastavampaa kuin tavallinen tiejuoksu

Yksi suurimmista syistä, miksi ihmiset harrastavat juoksemista, on sen liikunnallinen hyöty. Hyvin harva aktiviteetti polttaa kaloreita ja rasvaa yhtä tehokkaasti kuin polkujuoksu. Ja kenties mikä parasta, juoksemisella kalorit kuluvat nopeasti, joten harrastus sopii myös tiukan aikataulun omaaville henkilöille.

Jos haluat juoksuharrastukseesi vielä astetta enemmän potkua ja haastetta, voit siirtyä juoksumatolta tai jalkakäytäviltä suosiolla luontoon. Metsäpoluilla ja vuoristossa saat treeniisi mukaan enemmän korkeuseroja, minkä lisäksi kivet, kannot ja muta lisäävät kuormitusta entisestään. Miinuspuolena polkujuoksijan tulee olla tarkkana sen suhteen, mihin astuu, mutta mitään valtavaa vaaraa ei harrastuksessa silti pitäisi olla.

Jos juoksukuntosi on jokseenkin kunnossa, mutta tunnit arjesta uhkaavat loppua, on polkujuoksu erinomainen tapa saada hyvä treeni aikaiseksi vaikkapa jo parissa kymmenessä minuutissa!

2. Polkujuoksussa saat nauttia maisemista

Olet saattanut kuulla julkisuuden henkilöiden kuten Jethro Rostedtin tarinoita siitä, kuinka he ovat onnistuneet pudottamaan painoa juoksumatolla. Juoksumatolla hölköttely on kuitenkin polkujuoksuun verrattuna todella staattinen liikkumisen muoto.

Polkujuoksussa kenties kaikkein paras puoli on sen vaihtelevuus. Juoksijat pääsevät nauttimaan ympäröivästä luonnosta ja uppoutumaan sen kauneuteen. Vaihtelevat maastot takaavat nautinnollisen kokemuksen täynnä luonnon omia näkymiä, tuoksuja ja ääniä. Ylipäätään luonnossa olemisen on tutkittu tekevän hyvää ihmisen mielenterveydelle ja hyvinvoinnille.

Polkujuoksu päihittää maisemien suhteen niin ikään katujuoksuversiot. Polulla et joudu kuuntelemaan liikenteen ääniä tai poukkoilemaan autoteillä tai pyöräilijöiden tai muiden kevyen liikenteen väylien käyttäjien keskellä. Useimmiten pääset nauttimaan liikkeen tuomasta hyvänolontunteesta omassa rauhassa ja suojassa muiden katseilta.

3. Pääset myös lyömään vetoa polkujuoksusta

Polkujuoksu ei ehkä vielä toistaiseksi ole maailman mediaseksikkäin tai tunnetuin urheilulaji. Silti siitäkin järjestetään myös paljon erilaisia kilpailuja, joihin harrastajat voivat halutessaan ottaa osaa. Toisinaan saatat jopa löytää sivustolta uudetvedonlyöntisivut kansainvälisiä vedonlyöntitoimistoja, joilla pääsee lyömään vetoa polkujuoksusta. Myös muunkinlaisia juoksutapahtumia toki piisaa aina olympialaisista kansallisiin kilpailuihin saakka.

Vedonlyönti voi olla hyvinkin viihdyttävä harrastus, kunhan sen kanssa pystyy harkinta ja vastuullisuus mukana. Yli varojen ei koskaan pidä pelata, vaan ennemmin kannattaa vaikkapa ottaa suunta kohti lenkkipolkua.

4. Polkujuoksu on välineurheilua

Kuten jo yllä totesimme, on polkujuoksu haastavampi laji kuin mikä tahansa katujen poikki jolkottaminen. Tämä sama tosiasia pätee myös varustautumiseen. Ihan millä tahansa kengillä ei kannata luontopolulle lähteä.

Polkujuokseminen edellyttää tavanomaista pitävempien juoksukenkien hankkimista. Vähemmän tallatuilla poluilla saattaa toisinaan tulla vastaan melko vaikeaakin maastoa, jolloin askelluksen on syytä olla kunnossa. Ethän siis lähde millä tahansa talvikengillä tai puoliksi puhki kuluneilla sisäkengillä maastoon kompastelemaan.

Kunnollisten poposten lisäksi varovaisuutta tarvitaan myös juoksutahdissa. Kyseessä ei yleisesti ottaen ole laji, jota voi lähestyä samalla tavalla kuin 100 metrin sprinttiä, vaan nopeuden tulee olla suhteessa maaston hankaluuteen. Puunjuurien ja kivien keskellä ei pidä paahtaa sata lasissa, vaan sellaisella tempolla, että pystyy vaivatta navigoimaan ja väistelemään mahdollisia epätasaisuuksia.

5. Polkujuoksu voi olla kivaa myös kaverin kanssa

Juokseminen mielletään usein yksinäiseksi harrastukseksi, mutta sen ei ole pakko olla sitä. Yhtä hyvin lenkkipolulle voi ottaa mukaan suurin piirtein samalla juoksukunnolla varustetun kaverinsa tai useammankin. Tällä tavoin omaan treeniaikatauluun saa myös lisää varmuutta, sillä sovituista juoksutreffeistä on vaikeampia laistaa kuin mitä omista alustavista suunnitelmista.

Hyvien ystävien kanssa jaettu juoksuharrastus on erinomainen tapa nostaa kertaheitolla koko kaveriporukan kuntoa. Kannattaa kuitenkin tällöin suunnitella juoksureitit huolella, sillä monesti poluilla joutuu juoksemaan peräkkäin. Päivän polttavista puheenaiheista keskusteleminen ei siis välttämättä ihan millä tahansa juoksureitillä onnistu, mutta muutamia sanoja voi silti mahdollisesti vaihtaa silloin tällöin.

Vaihtoehtoisesti kavereiden kanssa voi höpistä juoksupaikalle mentäessä ja sieltä tultaessa hieman kuin kuntosalilla käynninkin yhteydessä. Treenin itsessään voi tällöin helpommin pyhittää itse hauskalle aktiviteetille.

Yhteenveto

Polkujuoksusta on moneksi. Tätä harrastusta voi lopulta lähestyä todella monesta tulokulmasta. Voit polkujuosta yksin tai yhdessä ja valita reitin ja sen hankaluuden oman mielesi mukaan. Me Suomessa olemme joka tapauksessa siitä onnekkaita, että lähes kaikkialta täältä löytyy ainakin jonkinlaisia juoksu- ja liikuntamaastoja. Esimerkiksi Yhdysvaltojen suurissa kaupungeissa polkujuoksun kaltaiset lajit voivat olla lähes mahdottomuus, ellei juoksijalla ole käytössään autoa, jolla pääsee nopeasti sopiville juoksupaikoille.

Rohkaisemme sinua nauttimaan polkujuoksusta juuri silloin ja siten kuin itse parhaaksi koet. Tärkeintä on pysyä liikkeessä ja pitää huolta omasta kunnosta ja hyvinvoinnista. Ei siis muuta kuin ulkoilemaan ja liikkumaan!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X