Vuoden polkujuoksija 2022 Johanna Antila

Johanna Antila on valittu yleisöäänestyksessä vuoden polkujuoksijaksi 2022! Antila sai äänestyksessä 24% äänistä. Polkujuoksuaiheisia videoita Youtubeen tekevä Seppo Moilanen sai toiseksi eniten ääniä (20%) ja ultramatkojen menestyjä Juuso Simpanen 11%.

Vaasalainen Johanna Antila takoi ultramatkoilla vuonna 2022 mahtavaa kisasarjaa: Transgrancanaria Advanced 62km 2., Lavaredo Ultra Trail tapahtuman Ultra Dolomites 80km 2., UTMB-viikon CCC-matkan 10. sija, Vaarojen Extreme 65km voitto ja MM-kisojen pitkän polkujuoksukisan 13. sija.

Annetan tämän artikkelin päähenkilölle puheenvuoro:

Ensinnäkin kiitos kaikille äänestäjille ja jokaiselle, joka on ollut tukemassa ja kannustamassa polullani viime kauden aikana. Ultrajuoksu on monella tavalla tiimityötä ja kiitos onnistumisestani kuuluu usealle henkilölle. Olen saanut myös valtavasti tsemppiä kannustusviesteistä kisoissa ja kauden pitkillä leireillä. Suomessa on aivan vertaansa vailla oleva polkuyhteisö ja on hieno saada olla osa sitä.

Kansainvälinen läpimurtokausi

Ensimmäinen kauteni kansainvälisissä kisoissa oli enemmän kuin onnistunut. Vaikka suorituksiin jäi parantamisen varaa, oli menestys kisoissa parempaa kuin osasin odottaa tässä vaiheessa. Koin, että minulla ei ole mitään menetettävää ja siksi lähdin ihan tietoisesti suoraan isoihin ja maineikkaimpiin kansainvälisiin kisoihin mittaamaan omaa tasoani ja lopulta haastamaan maailman kärkinaisia. Kauden kisoista erityisesti Lavaredon juoksu oli tähän astiksen polku-urani onnistunein ja josta en edelleenkään ole keksinyt mitään mitä tehdä toisin.

Olotila oli raastava sekä henkisesti että fyysisesti ja ehkä ensimmäisen kerran kolkuttelin omaa äärirajaani.

Näin jälkeenpäin ajateltuna kilpailemiseen liittyen hankalimpia hetkiä koin MM kisojen lähtöviivalla ja UTMB:n CCC:n viimeisessä pitkässä nousussa. Thaimaan MM-kisoissa lähdin ensimmäisen kerran helteiseen ultrakisaani pelonsekaisin tuntein ja se ei tuntunut kivalta. Luotin juoksukuntooni, mutta koin olevani kokematon niin rajuissa sääolosuhteissa. CCC.n viimeinen pitkä nousu on puolestaan vahvasti muistissani taisteluna väsymystä ja energioiden loppumista vastaan. Olotila oli raastava sekä henkisesti että fyysisesti ja ehkä ensimmäisen kerran kolkuttelin omaa äärirajaani. Muutoin vuoden aikana tunsin tylsiä hetkiä pidemmillä leireillä, jolloin olin pitkiä aikoja erossa perheestä ja kotiarjesta.

Vuoden aikana on ollut useita upeita polkujuoksuun liittyviä kokemuksia, joista mieleenpainuvin on ollut UTMB:n maaliintulo. Sitä kokonaisuutta on vaikea sanoin kuvailla. Lisäksi hieno polkujuoksuun liittyvä kokemus oli oivaltaa, että kisoissa on Johannan kokoinen aukko ja voin kokeilla tosissani haastaa maailman parhaita juoksijoita.

Uuteen kauteen tutuilla menetelmillä

Vuodelle 2022 ei harjoittelussa tehty mitään merkittäviä muutoksia. Simpasen Juuso on tehnyt minulle hyvin toimivaa harjoitusohjelmaa nyt yli kahden vuoden ajan. Menneellä harjoituskaudella nousumetrejä kertyi aikaisempaa enemmän kesän vuorilla tehtyjen harjoitusviikkojen ansiosta. Uskon, että polku-ja ultrajuoksukokemuksen ja edellä mainittujen nousumetrien lisääntyminen oli isossa roolissa kisojen onnistumisessa.

Johanna Antila valmistautumassa vuoden 2023 ensimmäiseen kisaansa Gran Canarialla.

Vuonna 2023 on tarkoitus jatkaa kovatasoisissa kansainvälisissä kisoissa juoksemista ja pidentää hieman matkoja. Kalenterissa on nyt varmuudella vasta kaksi starttia: TGC 85km ja CCC 101km. Ensi kesäkuussa juostavat Innsbruckin MM-kisat on myös kalenteriin merkittynä. Toivon, että löydän suunnitelmiin sopivan kisan myös Suomesta.

Onnittelut Johanna valinnasta Vuoden polkujuoksijaksi 2022 ja tsemppiä uuten kauteen!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X