NUTS Ylläs-Pallas ultrajuoksujuhla

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa juostavaan NUTS Ylläs-Pallas -tapahtumaan on ilmoittautunut liki kaksituhatta osallistujaa. Yli puolet taivaltaa maratonia pidemmillä ultramatkoilla.

Valoisat yöt ja tunturimaisema ovat NUTS Ylläs-Pallas -tapahtuman vetonauloja. Kuva Rami Valonen.
Valoisat yöt ja tunturimaisema ovat NUTS Ylläs-Pallas -tapahtuman vetonauloja. Kuva Rami Valonen.

NUTS Ylläs-Pallas -polkujuoksutapahtuma 7.-8. heinäkuuta Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa kokoaa liki kaksituhatta juoksijaa tunturipoluille. Yli puolet ilmoittautuneista osallistuu viime vuosina radikaalisti suosiotaan kasvattaneille, maratonia pidemmille ultramatkoille.

Ultrajuoksut kasvoivat satoja, enimmillään yli tuhat osallistujaa vetäviksi koitoksiksi vasta, kun haaste hoksattiin viedä sileiltä alustoilta poluille. Näin sanoo suomalaisten juoksutapahtumien osallistujamääriä seurannut Juoksija-lehden päätoimittaja Tomi Savolainen.

”Maratonmatkan henkinen muuri murtuu luonnossa, sillä mielekäs reitti määrittää usein matkan. Poluilla juoksuun yhdistyy luontevasti kävelyä, mikä auttaa pitkien taivalten tavoittelussa”, Savolainen sanoo.

Yötön yö tuo juoksijan

Suomessa eniten ultrajuoksijoita ovat vetäneet toukokuussa Kuusamossa, Oulangan kansallispuistossa juostava NUTS Karhunkierros, heinäkuinen NUTS Ylläs-Pallas sekä lokakuussa Kolin kansallispuistossa juostava Vaarojen Maraton.

Mikäli juoksija läpäisee kaikkien kolmen tapahtuman vaativan, 130-166 kilometrin matkan, hän saa arvostetun Ultra Trail Tour Finland Finisher -liivin. Kokonaisurakan vaativuudesta kertoo se, että matkojen suosiosta huolimatta liivejä jaettiin viime vuonna vain 25 kappaletta.  

Tulevan viikonlopun NUTS Ylläs-Pallas -tapahtumassa vaikuttavaa luontokokemusta vahvistaa entisestään valoisa kesäyö. Yöttömän yön tapahtumaan on ilmoittautunut 25 eri kansallisuutta.

“Aurinko paistaa matalalta ja värjää luonnon oranssinkeltaiseksi. Varjot ovat pitkiä ja ilma ainakin muutaman tunnin viileä. Silloin eteneminen tuntuu helpolta ja ainutlaatuiselta”, Savolainen muistelee omaa kokemustaan reitin varrelta.

Aikaa 126 tuntia lähdöstä maaliin

Osana tapahtumaa juostaan Suomen pisin numerolappujotos, 200 mailin eli 326 kilometrin NUTS 300 Distance. Maanantaina 3.7. puoliltapäivin Lemmenjoen kansallispuistossa käynnistyneeseen juoksuseikkailuun on ilmoittautunut 33 osallistujaa.

Reitti päättyy NUTS Ylläs-Pallas -tapahtuman muiden sarjojen tavoin seitsemän tunturin kylään Äkäslompoloon. Juoksijoilla on käytettävissään aikaa 126 tuntia. Vuonna 2022 matkan voittaja tuli maaliin ajassa 57 tuntia 31 minuuttia.

”Polkujuoksutapahtumien vahvuus on niiden monipuolinen tarjonta. Lyhimmät matkat kysyvät kärkiporukalta nopeutta ja antavat vähäiselläkin juoksutaustalla osallistuville hienon, yhteisöllisen kokemuksen. Toisaalta kaikkein pisimmät, satojen kilometrien taipaleet vaativat etenemiskunnon lisäksi kykyä edetä yksin kairassa, huoltaa jalat, nauttia energiaa ja vettä sekä virkistäytyä torkuilla”, Savolainen kuvaa.

Teksti: Trail Tour Finland Oy

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X