Vuorijuoksija Saapunki kukisti polkujuoksija Erkkilän Sierre-Zinalissa

Sierre-Zinalissa oli tunnelma katossa kun maailman parhaimmat vuori- ja polku- ja maantiejuoksijat kilpailivat jo 50. kerran kunniasta nousta tämän klassikkokisan korkeimmalle korokkeelle. Kilpailu on juostu samalla reitillä joka ikinen vuosi vaikka maailma ympärillä on muuttunut melkoisesti.

Sophia Laukli Sierre-Zinalin nopein nainen 

Hän juoksi virheettömän kilpailun. Sophia Laukli (Salomon, USA) pidätteli alussa hetken – hän oli kolmannella sijalla ensimmäisen nousun huipulla, sitten hän astui kaasulle saavuttaakseen kaksi edellä olevaa kilpailijaa ja voittaakseen Sierre-Zinalin 50. osakilpailun ajalla 2:53.17. Tämä on Lauklin toinen voitto vuoden 2023 Golden Trail World Series -sarjassa.

Sophia Laukli jakoi voimansa voiton veroisesti. Kuva: Martina Valmassoi

“Kaikki, mitä tein tänään, sujui ja olen erittäin ylpeä. Se oli todella vaikeaa, mutta minulla oli hauskaa. Tiesin, että minun oli otettava alku rauhassa ja painoin menemään nousussa liioittelematta. Luulen, että tämä on ensimmäinen kilpailu, jossa olen onnistunut olemaan taktinen ja se toimi!”

Joyce Muthoni Njeru (On Running, Kenia) sijoittui toiseksi ja hänen maannainen Philaries Jeruto Kisang (Run2gether, Kenia) päätyi palkintokorokkeen kolmannelle tasolle.

Erkkilä vs. Saapunki

Anna-Stiina Erkkilä on kiertänyt GTWS-kisoja jo muutaman vuoden mutta hän ja vuorijuoksun maailman parhaimmistoon kuuluva Susanna Saapunki eivät ole aiemmin kohdanneet kisoissa. Sierre-Zinal onkin tyypillisesti se kilpailu, jossa vuorijuoksijat, maratoonarit ja polkujuoksijat kilpailevat keskenään ja jokaisen tyyppiselle urheilijalle löytyy sopivia pätkiä kilpailureitiltä. 

Katsojat luomassa tunnelmaa Hotel Weisshornin kurvissa Anna-Stiina Erkkilälle. Kuva: Martina Valmassoi

Kilpailu suomalaisnaisten välillä etene varsin odotetunlaisesti niin että Susanna oli alun ylämäkiosiolla vahvempi. Ponchettessa 6km:n kohdalla Saapunki oli 13. ja Erkkilä vasta 29., mutta eroa naisten välillä oli jo 4:23. Mutta kun päästiin tasaisemmille poluille Erkkilä laittoi vauhdin päälle ja oli jälkimmäisellä puolikkaalla 7. nopein nainen, mutta jäi silti Saapungista 1:27! 

Saapunki taipui hiukan lopussa jalkojen alkaessa kramppaamaan eikä hänelle jäänyt kisasta kovin hyvää fiilistä.

“Oli semmoinen via dolorosa startista maaliin kramppien yms. kanssa olen kuitenkin tyytyväinen että väänsin itseni maaliin” Saapunki kommentoi kisansa jälkeen.

Susanna Saapungilla oli hankala päivä vuorilla. Kuva: Martina Valmassoi

Saapunki oli loppuajalla 3:13.38 kilpailun 13. ja Erkkilä ajalla 3:14.55 sijalla 17. Anna-Stiina on GTWS-sarjan 7. sijalla, joten päässee sillä finaalikilpailuun lokakuun lopussa.

Miesten kisa kenialaisjuhlaa

Philemon Ombogo ja Sophia Laukli voittivat Sierre-Zinalin 50. juhlakilpailun jännittävän kilpailun jälkeen.

Hän saattoi kadottaa edelläkävijät näkyvistä hetkeksi alkunousussa, mutta Philemon Kiriago Ombogo (Run2gether, Kenia) kiri kilpailun toisella puoliskolla voittaakseen Sierre-Zinalin 50.

Sierre-Zinalin ensimmäinen kenialaisvoittaja Philemon Kiriago Ombogo on pitänyt tänä vuonna vauhtia Alpeilla. Kuva: Jordi Saragossa

“En odottanut voittavani, koska tiesin Patrickin olevan paljon minua vahvempi! Mutta kun näin mahdollisuuden ohittaa hänet noin 18. kilometrillä, tartuin siihen. Olen innoissani voitettuani tämän uskomattoman kilpailun.”

Hänen joukkuetoverinsa Patrick Kipngeno (Run2gether, Kenia) sijoittui heti hänen jälkeensä.

“Philemon ja minä juoksimme näppärän kilpailun. Tiesin, että olin häntä vahvempi ylämäessä, mutta hän oli minua vahvempi alamäkeen. En ole ollenkaan pettynyt sijoittuessani toiseksi, jos hän voittaa kilpailun!”

Ensimmäistä kertaa kotimaansa ulkopuolella kisannut Kevin Kibet (Milimani Runners, Kenia) sijoittui kolmanneksi. “Patrick on valmentajani ja Philemon on paras ystäväni, joten olen onnellinen! Aion jatkaa harjoittelua. takaisin entistä vahvempana ensi vuonna!”

Suomalaismieheistä Henri Ansio oli nopein jyrkällä alkuosuudella, mutta Mårten Boströmillä juoksu kulki paremmin tasaisemmilla poluilla ja ohituksia tuli tusinakaupalla.

Loppu kulki Mårten Boströmilla vauhdikkaasti ja loppusuorallakin tuli vielä ohitus. Kuva: Jordi Saragossa

“Loppuaikaan 2:52.04 (sija 45.) olen hiukan pettynyt vaikka juoksu kulkikin hyvin – voimia oli lopussa niin paljon jäljellä, että olisi pitänyt uskaltaa mennä punaiselle enempi alkunousussa” Boström kertoo.

Ansio tuli maaliin sijalla 70. ajalla 2:57.51 ja kolmas suomalainen eliitti Tuomas Kari sijalla 104. ajalla 3:08.59.

Tulokset

GTWS lähtee Yhdysvaltoihin!

Euroopan kilpailut ovat nyt ohi, ja Golden Trail World Series on matkalla Yhdysvaltoihin kahteen viimeiseen kilpailuun ennen Grand Finaalia Il Golfo Dell’Isolassa. Seuraava osakilpailu on 16. syyskuuta Pikes Peak Ascentissa, joka on GTWS 2023:n viides kisa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X