Vaarojen Maraton Kolin kansallispuistossa on polkujuoksukiertueiden kauden päätös

Trail Tour Finland – ja Ultra Trail Tour Finland -kiertueiden voittajat kruunataan Vaarojen Maratonilla Kolin kansallispuistossa lauantaina. 

Kolin syysmaisemissa juostavalle Vaarojen Maratonille odotetaan yli 1300 osallistujaa.
Kolin syysmaisemissa juostavalle Vaarojen Maratonille odotetaan yli 1300 osallistujaa. Kuva: Touko Häkkinen.

Seitsemästä osakilpailusta koostuva BUFF Trail Tour Finland ja kolmen osakilpailun Bridgedale Ultra Trail Tour Finland päättyvät lauantain finaalikisaan Kolin kansallispuistossa Lieksassa. 

Jännittävin kilpailu kauden kokonaiscupin voitosta käydään Trail Tour Finlandin naisten sarjassa. Finaaliin lähdettäessä kiertueen kärkikolmikosta Maija KaisanlahtiElisa Sihvola ja Teija Lehtimäki kaikilla on mahdollisuus cupin voittoon. 

Vaarojen Maratonille suursuosikkina lähtee kuitenkin kolmikon ulkopuolelta Anna-Stiina Erkkilä. Hän on kauden aikana kilpaillut ennen kaikkea kansainvälisissä koitoksissa eikä lainkaan Trail Tour Finlandin osakilpailuissa. 

”Kahtena vuonna olen Vaaroilla ollut. Sinne kannattaa lähteä hyvin nöyrästi. Elisa on kovassa kunnossa. Pitäisi tulla ihmejuoksu itselle, että hänelle pärjään”, sanoo cupin kärkisijalta finaaliin lähtevä Maija Kaisanlahti. 

Juho Ylinen maratonin suosikki

Miesten Trail Tour Finland -sarjassa Juho Ylisen kolmas kiertuevoitto voi käytännössä kaatua vain epäonneen. Ylinen on ennen finaalia osallistunut kolmeen osakilpailuun ja voittanut ne kaikki.   

Ennakkosuosikki osallistuu SM-katumaratonille vain viikko Vaarojen Maratonin jälkeen. Tämä voi vaikuttaa Ylisen taktiikkaan Kolin teknisillä reiteillä.  

”Ei välttämättä reittiennätystä tarvitse tänä vuonna juosta. Jos tulee tosi huono keli, tyydyn varmaan juoksemaan muiden mukana ja katsotaan, missä kohti lähden ottamaan vauhtia”, Ylinen sanoo. 

Pitkien matkojen Ultra Trail Tour Finland -kiertueella piikkipaikalta finaaliin starttaavat naisten sarjaa maksimipistein johtava Kaisa Tanskanen sekä niin ikään selvässä johdossa oleva Casper Höglund

Vaarojen Maratonilla syksyn parhaimmistoa, Kuva: Aapo Laiho.

Muutoksia Kolin palveluihin 

Runsaiden sateiden myötä reitit ovat poikkeuksellisen vetisiä, sanoo tapahtumapäällikkö Hannu Airila.

”Itse viikonlopulle sääennuste ei lupaa juurikaan sadetta. Maastossa on kuitenkin aiempien sateiden myötä paljon vettä, ja keskiviikon voimakkaat sateet tuovat lisää vesikuormaa.”

Tapahtumaan odotetaan yli 1300 osallistujaa. Airila muistuttaa, että tapahtuma tuo muutoksia Kolin palveluihin. 

Juoksujalaetkaa lkolanaholla. Kuva: Touho Häkkinen

”130 kilometrin juoksijat starttasivat jo perjantai-iltana. Suurin osa sarjoista lähtee matkaan lauantaiaamun ja aamupäivän aikana. Silloin etenkin Ukko-Kolin lähiympäristössä on odotettavissa ruuhkaa. Kolin rinteiden maisematuolihissi palvelee maksutta poikkeuksellisesti myös muita Kolin vieraita kuin juoksijoita lauantaina kello 7-11 ja 12-19.” 

Vaarojen maratonin näkyvissä Karjalainen Livestä

Vaarojen Maratonin 43 kilometrin päämatkaa voi seurata lauantai-aamusta alkaen Karjalaisen Livestä.
Kilpasarjat: 7 km, 21 km, 43 km (BUFF Trail Tour Finland -kiertueen finaali), 65 km, 130 km (Bridgedale Ultra Trail Tour Finland -kiertueen finaali)

GPS-seurantalinkit: https://www.tulospalvelu.fi/gps/

GPS-seuranta 130km: https://www.tulospalvelu.fi/gps/2023vmara130/

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X