Kuumaa kyytiä NUTS Ylläs Pallaksella

Tunturilta tunturille ja seuraavan yli NUTS Ylläs Pallaksella, Kuva: Aapo Laiho

Lappi on Ylläs Pallas kisaviikkona ollut Euroopan lämpimimpiä paikkoja. Puuttomien tuntureiden maisemissa Ylläs-Pallas-Hetta -akselilla ei montaa varjopaikkaa löydy. Keli oli siis polkujuoksijoillekin haastava. Pisimmällä, 134km matkalla käytiin Ultra Trail Tour Finlandin (UTTF) 2. osakilpailu ja Buff Trail Tour Finland (BTTF) jatkui Ylläkseltä Pallakselle 55 kilometrin mäkisellä reitillä.

 

30 km Ylläksen parhaita mäkiä

Naisten kisa oli Sonja Kyrölän hallintaa alusta saakka, ero hänen takanaan kulkeneeseen Susanna Tervoon kasvoi tasaisesti matkan varrella. Kyrölän voittoaika oli 3:04:57, eli lähes 10 minuuttia Tervoa nopeampana (3:14:40). Kolmantena maalin tullut tsekki Johanka Šimková (3:16:51) toi mielenkiintoista kansainvälistä väriä kisaan.

Miesten kisassa nähtiin mielenkiintoinen kansainvälisten huippunimien kamppailu kun viime vuoden Buff Epic Trailin voittaja Eugeni Gil ja Suomen poluilla tänä vuonna voittamaton Jere Pajunen ottivat yhteen. Gilillä oli parhaimmillaan 3 minuutin johto, joka kuitenkin suli täysin Äkäslompolon ja Varkaanlammen välisellä nousu-osuudella. Lopuksi Jere voitti ajalla 2:26:53 ennen suunnistajakollegoita Hannu-Pekka Pukemaa (2:35:51) ja Leo Laakkosta (2:46:20). Jere kommentoi kisaansa ”ensimmäisessä alamäessä meni nivuset niin jumiin että en pystynyt juoksemaan ollenkaan etureisillä”. Aika monta kiveä osui miehen monojen alle, mutta yksi meinasi laittaa varpaat uuteen järjestykseen. ”Tänään lauantaina estää juoksemisen mutta luulen että paranee nopeasti”. Toivotamme Jerelle nopeata palautumista jotta loppukauden Buff Trail Tour -kisoissa saadaan nähdä uusia trillereitä!

Päivitys: Jere Pajuselle ja Susanna Tervolle langetettiin kullekin 15min aikasakko Kesänkitunturin päällä, huoltopisteen ulkopuolella saadusta viilennyksestä. Pajunen tippui näin ollen 2. sijalle ja Pukema nousi voittajaksi. Tervo tippui 6. sijalle ja sijoilla 3-6 maaliin tulleiden naisten sijat kohenevat yhdellä pykälällä.

134 km Tunturijonoa Ylläkseltä Pallaksen kautta Hettaan

Pisimmällä ultramatkalla 134 km:n kärjessä nähtiin tuttuja nimiä miesten sarjassa. Karhunkierroksen 160 km:n kärkikaksikko Antti Itkonen ja Jaakko Eskelinen etenevät alussa yhtä matkaa ja niin ikään listojen yläpäästä tuttu Tomi Mikkola oli iskuetäisyydellä.

Itkonen valottaa matkan etenemistä seuraavasti: ”Lähdettiin napsun turhan kovaa tuohon helteeseen, Jaakko veti ylämäet ja minä alamäet. Lähdin jääpala paitaan niskaan käärittynä ja ilman sukkia. Sukattomuus tuntui hyvältä, kuten aina s/lab senseillä. Se oli kuitenkin virhe kun kuivaa tomua kertyi päkiöiden alle ja alkoi hiertämään. Niinpä lisäsin sukat Peurakaltion huollossa. Tämän jälkeen en Jaakkoa nähnyt.”

Jaakko Eskelinen tuoreilla jaloilla NUTS Ylläs Pallaksen 134km:llä, Kuva: Poppis Suomela

Voittaja Eskelinen summaa matkaansa lyhykäisyydessään” Oli aivan mahtava matka. Todella hieno reitti.”  Alkumatkalla voittajallakin oli haasteita nesteiden imeytymisen kanssa, mutta ”illan viilentyessä ja suolaa napsiessa sekin homma rupesi toimimaan. Siitä rennosti porhallettiin loppuun” Ennätysajalla 15:00:01!

Mikkola saavutti Itkosen Rauhalassa, josta jatkoivat yhdessä. Helppoa ei ollut kummankaan miehen loppumatka sillä Itkonen oksenteli pian Rauhalan jälkeen (Tomilta piilossa!) ”Kaaduinkin pari kertaa, kun energiat oli niin vähissä”, Itkonen kommentoi. Parivaljakko jatkoi Pallakselta eteenpäin yhdessä kunnes Tomilla tuli ongelmia Hannunkurun tienoilla. Itkonen saavutti Hetan toisena ajalla 15:49:13, Mikkola kolmantena loppuajalla 16:13:18.

Itkonen antoi reilua tunnustusta voittajalle ”Jaakon yksinjuostu ennätys oli uskomaton! Itse olen tyytyväinen aikaani viimeaikaisten vaikeuksien jälkeen. Toki lappu rinnassa olisi mukava kamppailla voitosta, mutta Pallakselta asti toivoin sydämestäni että Jaakko jaksaa loppuun ja tekee suvereenin ennätyksen.”

Naisten UTTF-kisassa nähtiin uusia nimiä, sillä koko kärkikolmikko on eri kuin Karhunkierroksella tai viime vuoden kisassa. Nopeinta kyytiä piti jyväskyläläinen Anne Kiljunen joka juoksi matkan vakuuttavasti alle 20 tunnin – 19:43:17 tehden uuden reittiennätyksen. Seuraavina naisina Hettaan saapuivat Henna Majuri (22:06:01) ja Piia Siitonen (22:57:33).

Kiljunen kertoi retkensä sujuneen positiivisellä mielellä. “Reisuun mahtui toki mm. rakkoja ja kaatumisia, mutta ei mitään suurempia ongelmia”.  Voittaja kertoi että nesteytys toimi ja että eväitäkin sai sopivasti alas. Kun ravintohuolto on kunnossa ei kaikkia etenemiskeinoja edes tarvinnut ottaa käyttöön: “Sauvat oli mukana, mutta niiden käytölle ei tullut tarvetta. Hieno tapahtuma!”

Anne Kiljunen kulkemassa voittoon NUTS Ylläs Pallaksen 134km:llä, Kuva: Aapo Laiho

 

55 km Pallakselta usean tunturin yli Hettaan

Ansio revitti reittiennätyksen 9 minuutilla NUTS Ylläs Pallaksen 55km:llä, Kuva: Aapo Laiho

Maija Oravamäki ja Henri Ansio lähtivät Buff Trail Tourin 55km osakilpailun ennakkosuosikkeina matkaan, mutta viivalla oli toki iso liuta kärkiehdokkaita. Kuten ennakkosuosikitkin totesivat ”näin pitkällä matkalla kaikkea voi sattua ja päivän kovin voittaa”. Kuuma keli toi kaikille kisamatkoille haasteita, joskin perjantain aurinkoinen taivas vaihtui lauantaiksi pilviseksi. Henri lähti omaa vauhtiaan alusta saakka ja otti lopulta voiton uudella reittiennätyksellä 4:19:41.

Oravamäki irtosi heti Pallaksen alkunousussa reiluun johtoon ja aikeissa oli juosta viime vuoden vauhtia tai kovempaakin. Taannoisen Italian leirin kilometrit painoivat kuitenkin vielä jaloissa, lihastasolla. Oravamäen suoritukseen lämpö ei vaikuttanut juuri ollenkaan ”Juoda toki piti useasti ja nesteytys sujuikin hyvin. Myös energiageelit imeytyivät hyvin.”

Kaverukset Julia Silvennoinen ja Oona Hilkamo taittoivat yhdessä matkaa Tappuriin saakka. Siitä eteenpäin Oonalla oli paremmin voimia jäljellä ja saavutti Hetann ajalla 6:07:27 ennen Juliaa (6:14:21). Lupaavasta Oonasta voittekin pian lukea Polkujuoksuprofiili -sarjassamme lisää!

Henri Ansio oli palautunut taannoiselta Mont Blancin maratonista, juoksu kulki ja vauhdinjako oli hyvä. Silloin kovin moni suomalainen kykene haastamaan, nyt kun Jere Pajunenkin tyytyi

Rakkakivikkomaisemaa kisapolulta Ylläksen lähettyviltä, Kuva: Emma Juga

lyhempään matkaan. ”Alkuun oli pilvistä joka helpotti. Lopussa tuli paikoin kuuma kun aurinko alkoi paistaa”, kuului voittajan kokemus kelistä. ”Mitään ongelmia kisan aikana ei ollut. Kenkä valintakin (Salomon S-Lab Sense) oli hyvä rakkakivikkoon.” Ansio kertoi jo ennen kisaa että reittiennätys oli tavoitteena ja se alittui reilusti (aika 4:19:41), joten todella tyytyväinen mies voi olla kisaan ja lopputulokseen. ”Ihan all-in ei tarvinnut kisassa laittaa joten matkan aikana pystyi vähän nautiskelemaan upeasta reitistäkin.” Seuraavat sijat menivät ahkeraan BTTF-kisoja kiertäneelle ja nyt tourin kärkeen siirtyneelle Jussi Nokelaiselle (4:49:12) ja Jyri Uusitalolle (5:13:47).

Suomen suvi ja Lappi tarjoili parastaan ja varsinkin ulkomaalaisille osallistujille Midnight Sun -käsite jäi varmasti mieleen tuntureita kivutessa lähes loputtomassa auringonpaisteessa.

Tulokset

Keskiyön aurinko piristää juoksijoita NUTS Ylläs Pallaksella, Kuva: Aapo Laiho

Aiheeseen liittyvät julkaisut

4 Kommentti(a)

  1. Pingback: Anne alitti 20 tuntia Pallas NUTS -ultrassa ja voitti! – Juoksua hyvässä seurassa jo vuodesta 2006

  2. Martti

    Keskustelu NUTS Ylläs Pallas 30km reitillä tapahtuneesta huoltorikkeesta käy kuumana – Pajunen (M 1.) & Tervo (N 3.) saaneet 15min aikasakkoa. Yhteiset säännöt UTTF ja BTTF tarkentuvat lähiaikoina. Oliko aika sakko mielestäsi aiheellinen? Keskustele!

  3. Maija Isotalo

    Kyllähän tuö 15 minuuttia kuullostaa aika isolta sakolta mahdollisesti saatuun hyötyyn suhteutettuna. Mistä löytyy säännöt, jotka täsmentävät, mitä huollolla tarkoitetaan?

Kommenttikenttä on suljettu.

X
X