Simpanen paranteli Nuuksion polku-ultran reittiennätystä, Ansio jatkoi voittoputkeaan maratonilla

Seitsemännen kerran järjestetty Nuuksio Classic Trail Maraton, toisen kerran ohjelmassa ollut Nuuksio70 Trail Ultra sekä lasten Mini Maraton keräsivät noin 700 juoksijan osallistujajoukon nauttimaan kansallispuiston maisemista lauantaina 1.9.2018.

Nuuksion taianomaista tunnelmaa. Kuva : Jarmo Koskela

Toista kertaa kisatulla ultramatkalla nähtiin upeita onnistumisia, kun alkukauden haasteista toipunut Juuso Simpanen paranteli lisälenkistä huolimatta edellisvuoden aikaansa reilulla kolmella minuutilla. Uusi reittiennätys kirjataan nyt lukemin 6:33:01.

⁃ Rikkonaisen kauden jälkeen voitto tuo taas itseluottamusta ja tästä on hyvä jatkaa Vaaroille. Puolen välin vaiheilla oli pieniä kramppituntemuksia, mutta suolaa nauttimalla sain ne kuriin ja kiristettyä hyvin loppua kohden.

Nuuksio70 Trail Ultra keräsi huippunimet starttiviivalle

Simpanen reittiennätykseen Nuuksio 70 km:llä Kuva: JarmoKoskela

Ennakkoon kovatasoiseksi povatulla ultramatkalla koettiin haastavia hetkiä heti alkumetreillä, kun miesten kärkiletka teki aamuhämärässä noin kahden kilometrin kohdalla käännöksen väärään suuntaan. Lopputuloksissa harhautuneille juoksijoille on hyvitetty GPS-jäljen perusteella tullut ylimääräinen mutka, jotta tuloksista on saatu mahdollisimman tasapuoliset.

Ultran kärkinimi Juuso Simpanen kuittasi väärälle reitille joutumisen tyynesti.
⁃ Ehkä tässä on sen verran tullut kokemusta, että onnistuin pysymään rauhallisena.
Toiseksi sijoittunut Jussi Kumpula oli Simpasen kanssa samassa letkassa ja miehet taittoivat matkaa samaa tahtia harharetken jälkeenkin. Maalissa eroa kertyi neljä minuuttia, Kumpulan loppuajan ollessa 6:37:02 ja kolmanneksi kirineen Jani Saarisen 7:37:55.

Naisten ultramatkalla ylivoimaiseksi voittajaksi nousi viime vuoden kakkonen Mia Tuoriniemi ajalla 8:17:14.

⁃ Oli hauska kokemus, riskillä lähdin liikenteeseen turhia säästelemättä. Kaikki meni hyvin, ja kramppioireitakaan ei tullut tasaisesti sujuneella geelitankkauksella. Tuloskin parani 20 minuuttia, myhäili Tuoriniemi tyytyväisenä.

Podiumille naisten ultrasarjassa nousivat myös Petra Poutiainen ajalla 8:52:52 ja Hanna-Maija Rantakylä ajalla 9:17:03.

Hanna Jantunen naisten kärkinimi maratonilla, Ansion voittoputkelle jatkoa

Naisten voittaja Hanna Jantunen. Kuva: Miska Koivumäki / Nuuksio Classic

Nuuksion maratonmatka oli Suomen suurimmat polkujuoksukisat yhdistävän Buff Trail Tourin kuudes ja toiseksi viimeinen osakilpailu.
Naisten maratonilla saatiin uusi voittaja, kun jo aiemmin tämän kauden polkukisoissa kovaa vauhtia väläytellyt Hanna Jantunen nappasi kärkisijan. Hänen aikansa 3:54:12 jäi vain vajaat viisi minuuttia Maija Oravamäen reittiennätyksestä.

⁃ Kisa sujui ihan mukavasti, hyvissä voimissa pääsin maaliin. Vauhdinjako onnistui, Solvallan mäen jälkeinen tekninen pätkä meni hitaasti mutta loppu kulki taas hyvin. Naisten kakkonen suunnistaja Yvonne Gunell pysäytti maalikellon aikaan 4:00:55 ja kolmanneksi juoksi vahvaa tulokaskauttaan jatkava Oona Hilkamo ajalla 4:05:37. Tilanne BUFF Trail Tourin kärjessä tiivistyy jännittävästi ennen kauden päättävää Kolin Vaarojen maratonia.

Miesten maratonmatkan herruuden vei odotetusti nimiinsä Henri Ansio ajalla 3:13:29. Kärkisijan myötä Ansion voittoputki Nuuksiossa venyi jo neljän voiton mittaiseksi. Loppuviikosta lähtöpaikan hankkinut Antti Parjanne antoi alkumatkasta hyvää vastusta, mutta maalissa eroa kertyi vajaat kymmenen minuuttia Parjanteen loppuajan ollessa 3:22:11. Kolmanneksi venyi Venäjän Mikhail Chegarovskiy ajalla 3:29:11.

Ansio, kintereillään Parjanne. Kuva: Jarmo Koskela

Tällä kaudella kansainvälisiin vuorikisoihin panostanut Ansio haki Nuuksion poluilta nautinnollista kulkua. “Aika hyvin suunnitelman mukaan tuli edettyä. Ehkä alussa meinasin vähän innostua, kun Antti Parjanne seurasi perässä ekat kuusi kilometriä. Kun Antti alkoi
jäämään, sain vauhtia rajoitettua. Puoliväliin asti oli hiukan heikompia hetkiä kun ei yksinjuoksu tuntunut kulkevan, mutta 26 kilometrin huollon hyvästä kannustuksesta sain taas lisää kaasua loppumatkalle” Ansio kiitteli yleisöä.

Buff Trail Tourin loppuhuipennuksessa Kolin Vaarojen Maratonilla nähdäänkin tiukka taistelu kokonaiskilpailun voitosta Henri Ansion ja Jere Pajusen välillä.

Ulkoilun riemua Mini Maratonilla

Maratonin ja ultramatkan lisäksi kisaohjelmaan on vakiintunut lasten ja nuorten Mini Maraton, jonka reitin varrelta yleensä löytyvät ne leveimmät hymyt ja kovimmat loppukirit. Niin oli tänäänkin, kun reilut viisikymmentä 4-15-vuotiasta polkujuoksijan alkua kiersi oman
5,7 kilometrin lenkkinsä.

Kilpailunjohtaja Terho Lahtinen iloitsee erityisesti siitä, että Nuuksio Classic houkuttelee vuodesta toiseen runsaan joukon ensikertalaisia kokeilemaan polkujuoksua.

⁃ On aina hienoa nähdä, että saamme innostettua uusia juoksijoita lajin pariin.

Tämän päivän Nuuksio70 Trail Ultra oli monelle osallistujalle ensimmäinen maratonia pidempi matka, ja maratonilla oli myös runsaasti ensikertalaisia. Kovasti harmittaa se reittimerkinnän vahinko, jonka vuoksi miesten ultramatkan kisa ei päässyt täysin oikeuksiinsa. Pahoittelut niille juoksijoille, jotka tästä kärsivät, mutta onneksi silti nähtiin kärkimiehiltä upeita suorituksia, veti Lahtinen yhteen kisan tunnelmat.

Nuuksio Classicin vuotuinen hyväntekeväisyyssumma luovutettiin myös tänä vuonna Metsähallitukselle Nuuksion alueen polkujen kunnostusurakan jatkamiseen. Loppuun myydyn kisan ansiosta osallistumismaksuista kertyi kassaan 7500 euron lahjoituspotti.
Metsähallituksen Harri Karjalainen kiitteli kaikkia juoksijoita lahjoituksesta:

⁃ Nuuksio on vierailijamäärältään Suomen kolmanneksi suosituin kansallispuisto, jonka 400 000 vuotuista vierailijaa on iso määrä näinkin pienelle alueelle. Polkuverkosto on ahkerassa käytössä, joten Nuuksio Classicin lahjoitussumma on tärkeä lisä alueen jatkuvaan kunnostustarpeeseen. Summalla saadaan sorastettua ja tehtyä useampi kilometri pitkospuista suosituimmille reiteille.

Buff Trail Tour päättyy Vaarojen Maratonilla Kolilla 6.10. Nuuksiossa kisataan taas ensi vuonna elo-syyskuun vaihteessa.

Kilpailun nettisivut 
Tulokset
Buff Trail Tourin tilanne 

Maratonin lähtö. Kuva: Miska Koivumäki / Nuuksio Classic

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X