Radan varrella

Oletko miettinyt kuka on se ihminen, joka kaataa juomapulloosi lisää vettä kesken kilpailumatkan? Tai ohjaa kilpailukeskuksen pysäköinnissä, antaa numerolapun, kannustaa, merkitsee reitin, estää autoja ajamasta kun ylität tiet, ja vielä halaa maalissa. Kuka mahdollistaa yleensä sinun ennätyssuorituksesi? Niin no vastaat, että se on järjestäjä, vapaaehtoinen tai toimitsija. Totta kai on toimitsija, mutta kuka hän on ja miksi?

Se vettä kaatava ihminen on seura-aktiivi, tapahtuman järjestäjä tai ihan vaan polkujuoksun ystävä.

Mikael ja Sari Heerman. Nuuksio Backyard Ultran kehittäjät ja järjestäjät. Minun ei pitänyt koskaan käyttää teksteissäni sanontaa, että joku tekee jotain suurella sydämellä. Nyt on pakko tehdä yksi poikkeus. Heermanien omistautuminen lajiin ja tähän tapahtumaan on juuri sellaista. Kuva: Tipi Takala

Kävin syyskuussa kolmessa kilpailussa toimitsijatehtävissä. Sain hienoja kisakokemuksia suoraan aitiopaikalta ihan siitä radan varrelta. Näin lähietäisyydeltä huippujen kovuuden, sekä hyvin paljon erilaisia kilpailusuorituksia. Katsojana harvoin tulee seurattua ihan jokaisen kilpailijan suoritusta, ilmeitä ja tuntemuksia matkan varrella.

Jos kisaajilla on hyvä meininki ja tunnelma matkalla, niin sitä se on myös vapaaehtoisilla. Suosittelen omien kilpailujen lisäksi kokeilemaan myös jossain tapahtumassa toimitsijan roolia.

Kaikkien näiden kolmen kisan järjestäjiä yhdisti se asia, että he halusivat oikeasti antaa ihan jokaiselle osallistujalle parhaan mahdollisen kokemuksen.

Kuvasimme (pääosin Akseli kuvasi), kaikista kolmesta tapahtumasta myös videoita Goprolla. Linkit videoihin on jokaisen tapahtuman yhteydessä. Samoin tarkemmat selostukset sisällöstä. Ääniin ei ole kiinnitetty sitten mitään huomiota, videot kannattaakin suosiolla mykistää (etenkin HCT) ja laittaa katsellassa musiikkia soimaan. Vaikkapa Mariskan itserakkausjuttuu:

Jo kiistatta oon paras minä
Ja muihin mä en vertaa mua enää ikinä, hä!
Tää on luultavasti sullekin tuttuu
Sitä itserakkausjuttuu”

Nuuksio Classic

Klo 6 olleen ultran lähdön katselemisen jälkeen menimme reitille 17 km:n kohtaan reittioppaaksi. GPS- seurannan avulla oli helppo seurata kilpailijoiden lähestymistä. Jälkipartion ohitettua paikan, siirryimme maratonmatkan 9 km:n kohtaan juomapisteelle. Erityisesti tässä oli loistava paikka seurata osallistujien tuntemuksia ja olemusta juomapullojen täyttämisen ohella.

Nuuksio Classic Ultran lähtö auringonnousun aikaan.

Varovaisuutta Swinghillin portaissa kuin vanhalla ukolla ikään. Kuvassa maratonin voittaja Henri Ansio

Toimitsijoiden ohjeistus, organisointi ja etuudet ovat hioutuneet vuodesta 2012 alkaen järjestetyssä tapahtumassa, ja ovat nyt erinomaisia.

Nuuksio Classic on erittäin hyvin järjestetty, kovatasoinen kilpailu, hienolla alueella, joka on ansaitusti monien huippujenkin suosikkikilpailuja. Tavoitteenani on olla ensi vuonna mukana lähdössä.

VIDEOT: Pieni hetki 70 km:n ultran voittajan Juuso Simpasen perässä 17 km:n kohdalla: Simpanen Swinghill nousu maratonmatkan 9 km:n kohdalla. Tässä videossa näkyy laaja otos osallistujia: Kooste

Tästä järjestäjän sivuille: Nuuksio Classic

 

Nuuksio Backyard Ultra

13.9 klo 18 startannutta kisaa pääsimme seuraamaan seuraavana aamuna klo 6 alkaen, jolloin mukana oli vielä noin 20 kilpailijaa. Uusi hieno kisaformaatti Suomessa, sekä kilpailijoiden mahtava meininki jäivät mieleen. Jos jotain ultrakisaa haluaa päästä seuraamaan, niin tämä on se tapahtuma. Kilpailijat kiertävät 6,706 km kierrosta, ja lähtö uudelle kierrokselle on aina tasatunnein. Seuraaminen on helppoa ja valmiiksi aikataulutettua.

Aikamme sankarit lähdössä klo 9.00 jälleen yhdelle uudelle kierrokselle.

Järjestelyt myös tässä kisassa olivat hyvin toimivat. Toivottavasti järjestäjät onnistuvat säilyttämään myös tulevina vuosina ammattimaisista järjestelyistä huolimatta tapahtumassa positiivisen kotikutoisuuden ja saman mahtavan ilmapiirin.

Tästä tulee tuskin koskaan massakisaa, eikä se sellaiseksi mielestäni formaatiltaan edes sovi. Osanottomäärän rajoittaminen jatkossa varmasti suosiotaan kasvattavaan tapahtumaan, on paikallaan jo pelkästään tason säilyttämiseksi. Järjestäjien kannattaa laittaa myös osallistumiseen lisäksi jonkunlainen takaportti eliittijuoksijoille.

Tämä kilpailu toivottavasti säilyy paikallaan useita vuosia. Vielä ensi kesänä en ole tähän valmis osallistumaan, mutta se iso tavoite on tulevaisuudessa ihan varmasti juuri tässä kisassa.

VIDEOT: Nopeutetut videot: Lähdöt klo: 9:00  ( juosten kisaajien hännän perässä) klo: 12:00 ( pyörällä hännän perässä), klo: 15:00  ( juosten eri juoksijoiden perässä) Lisäksi muista kuvatuista pätkistä Kooste

Vuoden 2020 ilmoittautuminen aukeaa 12.10.2019. Kisasivuille

Helsinki City Trail

Tämä piti olla ehdottomasti omassa juoksukalenterissa perinteiden mukaan. Raivostuttavan vamman takia kisa jäi tänä vuonna juoksematta. Paikalla olin kuitenkin reittioppaana huitomassa ja kannustamasta. Hieno kisa, upeassa syyssäässä, jossa järjestävä seura on pystynyt iloisella meiningillään luomaan rennon kisatunnelman korkeatasoiseen kisaan. Helsingin keskuspuisto on polkujuoksupaikkana sellainen, että se kannattaa käydä maakunnistakin testaamassa. Keskuspuiston poluille pääsee äkkiä pakoon pääkaupunkiin suunnatun kesälomamatkan rautatieaseman ihmisvilinää.

14 km voittaja Maija Hakala

En tiedä pääsinkö vaikuttamaan radan varrella myös ministeriön päätöksentekoon, ja jopa laajemmin koko lajin tulevaisuuteen, vai sivuuttiko 14 km:n matkan juossut opetusministeri tyystin kommenttini: “Hyvä Li, polkujuoksu opetussuunnitelmaan.”

VIDEO: 24 km lähdöt, 14 km lähdöt, 6km lähtöä ja kärkijuoksijoiden maalin lähestyminen. Kuvattu Auroransillan pohjoispäästä: Kooste

Tästä kisasivuille: Helsinki City Trail

Helsinki City Trailin maalisuora Eläintarhan urheilukentällä.

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X