Kestävyysurheilijat kohtaavat Kolilla – Mäkäräinen ja Teini polkujuoksussa

Vaarojen Maraton kilpaillaan viikonloppuna poikkeustilanteen vaatimin järjestelyin. Kolin vaativiin maastoihin on perjantain ja lauantain aikana suuntaamassa n. 1100 polkujuoksijaa. Tänä vuonna Buff Trail Tour Finlandin finaali käydään Bodom Traililla ja se näkyy Vaarojen Maratonin lähtölistoilla tasaisempina kamppailuina eri sarjoissa. Myös eri lajien tunnetut nimet ottavat toisistaan mittaa Kolin poluilla.

Valonpilkahduksia pimeillä pohjoiskarjalalaisilla poluilla. Kuva: Aapo Laiho, Varojen Maraton 2019

Maratonilla suunnistajat haastajina

Anna-Stiina Erkkilä lähtee matkaan ennakkosuosikkina naisten kisaan kahden edellisen BTTF-osakilpailun voitot taskussaan. Lue Polkujuoksuprofiili -artikkeli Erkkilästä. Polkujuoksusyksyn komeetta saa vastaansa vuoden 2018 suunnistuksen keskimatkan Euroopan mestarin Marika Teinin, joka tekee Vaarojen Maratonilla debyyttinsä polkujuoksukisoissa. Teini ei ole omien sanojensa mukaan elämässään kovinkaan montaa yli 2 tunnin juoksulenkkiä tehnyt, joten luvassa on voittokamppailu, jossa jännitys säilynee loppuun asti.  

Miesten puolella Henri Ansio on lähtenyt Kolilta kotiin voittajana joka ikinen kerta, kun on kisaan osallistunut. Ansio on kuitenkin tänä syksynä kärsinyt jalkavaivoista eikä Aulanko Tower Traililla pystynyt vastamaan kärkikolmikon vauhtiin. Ansiolla on Vaarojen Maratonille suunnatessa muutama viikko enemmän juoksuharjoittelua takana kuin Aulangolla sekä repullinen kokemusta Kolin poluista mukanaan, joten häntä ei voi ohittaa kisan ennakkosuosikkia nimetessä. Moni kokonaiskilpailun kärkijuoksijoista jättää Vaarojen Maratonin tänä vuonna väliin, joten Ansion kovimmaksi kilpakumppaniksi ilmoittautuu Juho Ylinen. Ylinen on suunnistajataustainen juoksija, joka on tänä kesänä nähty myös ratakisoissa. 42km nähdään myös huippu-uransa lopettanut hiihtäjä Lari Lehtonen.

Kuka haastaa Ansion voittoputken? Kuva: Aapo Laiho, VM 2019

Kulkevatko ultramatkat tutussa komennossa?

Herajärven täyskierrolla (65km) kilpaillaan sekä päivän valossa että yön pimeydessä. Päivästartin suosikiksi voidaan poimia Nuuksio70:n voittaja Juuso Simpanen. Poisjääntien myötä hänen suurimmaksi haastajaksi noussee viime vuoden 24h rogainingin maailmanmestari, virolainen Rain Seepõld, jolla on lisäksi hallussaan Viron ennätys 6h juoksussa. Naisten sarjassa tiukimmin voitosta kamppailevat Laura Alestalo (3. Himos Trail 36km), Saila Koikkalainen (10. Vaarojen Maraton 42km -19) sekä Laura Kallinen (5. Vaarojen Maraton 65km -19).  Yölähdön suosikeiksi voidaan nimetä Jussi Kumpula sekä Heli Sisto.

Tuomas Maisala vei ”perusmatkan” kuninkaan tittelin viime vuonna puolen tunnin marginaalina. Ennakkosuosikin viittaa sovitellaan kuitenki Tomi Mikkolalle, joka oli vahvempi heinäkuussa juostulla NUTS Ylläs-Pallaksen sadalla maililla. Naisten puolella viime vuoden voittaja Saara Päätalo ei ole kisassa mukana, joten pöytää katetaan viime vuoden kakkoselle Jennika Karviselle sekä Suomea polkujuoksun MM-kisoissa edustaneelle Mira Hämäläinen-Iholle.

Pikamatkalla hiihtolajien maailmanmestarit ottavat mittaa toisistaan

13,5km pikamatkan mielenkiintoisin kaksinkamppailu nähdään kun ampumahiihdon maailmanmestari ja keväällä uransa lopettanut Kaisa Mäkäräinen saa vastaansa Salla Koskelan, joka on taas hiihtosuunnistuksen maailmanmestari. Jos juoksukunnon osalta puntari kallistuu ennakkospekulaatioissa Mäkäräisen eduksi, Koskela taas tasoittaa tilannetta suunnistustaustan tuomalla maastoaskeleella. Miesten sarjassa entisen maajoukkuesuunnistajan Aaro Asikaisen nimi nousee esiin kovana menijänä.  

Mainio juoksusää povaa nopeita loppuaikoja, toisin kuin Vaaroilla 2019. Kuva: Aapo Laiho

Vaarojen Maraton viikonlopulle on viime vuosista poiketen luvattu kuivaa ja vuoden aikaan nähden lämmintä juoksusäätä. Hyvä kelin myötä odotettavissa on kovia loppuaikoja. Kilpailutapahtumat pääsevät käyntiin perjantai-iltana klo 18.00, kun 130 km matkan kilpailijat starttaavat yön yli kestävälle taipaleelleen. Klo 22.00 pääsevät taas irti yö 65 km juoksijat. 

Lauantain ensimmäiset lähdöt tapahtuvat jo klo 6.45 alkaen. Yhteislähtöinä toteutetaan vain rajatut 100 juoksijan kilpalähdöt.

Live lähetys Kolilta

Sanomalehti Karjalainen tuottaa Vaarojen Maratonilta live-lähetystä nettisivuilleen lauantaina klo 11-14. Lähetys on ilmainen Karjalaisen tilaajille ja tutustumistarjouksena Digi-Karjalaisen voi tilata kuukaudeksi hintaan 1€. 

Lisätietoja: www.karjalainen.fi/polkujuoksu.

Järjestäjät toivovat osallistujien tutustuvan tarkasti osallistujainfoon, etenkin koronaohjeistukseen sekä painottavat myös yksilön vastuuta turvallisen tapahtuman läpiviemiseksi.    

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X