Asgård ja kaikki muut Espoon kadut

Se lähti päähänpistosta kuten monet muutkin ideani

Olin viime joulukuussa käymässä lapsuuden maisemissani Raahessa ja pohdiskelin, missä kävisin lenkillä. Huomasin somesta, että ydinkeskustaan oli jälleen avattu Wanhan Raahen joulukalenteri. Siinä yksityiset ihmiset ja yritykset koristelevat talonsa yhden ikkunan haluamallaan tavalla. Joka päivä jouluun saakka avautuu aina uusi luukku jossain päin historiallista vanhaa kaupunginosaa.

Joulukalenterin luukku 10 löydetty

Koska kaikki luukut eivät vielä joulukuun puolivälissä olleet auki, päätin juosta jokaisen ydinkeskustan kadun päästä päähän ja bongata reitille sattuvat ikkunat. Kymmenen kilometriä myöhemmin olin saanut punaiset posket, jouluisen fiiliksen sekä gps:n piirtämän hauskan symmetrisen jäljen.

Raahen ydinkeskustan kaduista tuli hauska ruudukko.

Every Single Street Espoo alkuun

Kotiin Espooseen päästyäni toteutin saman tempun asuinalueellani. Tällä kertaa suoritus oli vaikeampi, sillä tarjolla ei ollut samanlaista viivottimella piirrettyä asemakaavaa. Tarvittiin karttatuloste, suunnittelua ja hieman suunnistamista. Tämä kaikki muistutti hyvin paljon rogainingia, mikä on ollut viimeiset vuodet suuri intohimoni. Viikonlopun “pakollinen” pitkis tuli tehtyä kuin huomaamatta!

Tässä vaiheessa joku vinkkasi minulle Rickey Gatesista, amerikkalaisesta ultrajuoksijasta, joka pari vuotta sitten kiersi kotikaupunkinsa San Franciscon kaikki kadut 46 päivässä. Noin 2000 kilometriä ja 13655 nousumetriä. Gates juoksi siis keskimäärin maratonin päivässä.

Gates ei tietenkään ole ensimmäinen, joka on juossut jonkin kaupungin kaikki kadut, mutta ilmeisesti Every Single Street -termi (ESS) yleistyi viimeistään hänen tempauksensa myötä juoksijoiden keskuudessa. Minä olen toistaiseksi juossut läpi neljä Espoon kaupunginosaa. Kaikkiaan niitä on 56, joten tästä on tulossa piiiitkä projekti. Tai sitten kyllästyn touhuun jossakin välissä, mikä sekin on ihan ookoo.

ESS projekteja ympäri maata

Selvästi minua tavoitteellisemmin touhuun suhtautuvat poluilta tutut Juha Jumisko, Janne Hietala ja Tomi Mikkola, jotka valloittavat parhaillaan Vantaan katuja. Tätä kirjoittaessani trio on juossut neljäsosan kaikkiaan 61 kaupunginosasta. Somepäivitysten perusteella joku tekee samaa Helsingissä, toinen Kuopiossa ja kolmas Kempeleessä. Tauti siis leviää vauhdilla. Tsemppiä teille kaikille!

Miten tässä sitten pääsee alkuun? Minulle toimivinta on ollut katsoa Espoon kaupungin sivulta tarkat kaupunginosarajat ja printata valitun alueen kartta niin, että kadunnimet erottuvat. Reitin voi suunnitella myös älykelloon, mutta karttaa käyttämällä aivot joutuvat kunnolla töihin ja juokseminen unohtuu välillä.

Muutama sääntö on hyvä pitää mielessä, jotta touhu olisi turvallista ja muita kunnioittavaa. Pyrin itse noudattamaan ainakin näitä ohjenuoria:

– Lähtö- ja lopetuspaikka ovat vapaasti valittavissa

– Kaikki kadut on kuljettava päästä päähän

– Piha- ja yksityisalueet ovat kiellettyjä. Kunnioita yksityisyyttä ja kotirauhaa. 

– Kulje jalkakäytävillä/pyöräteillä aina kun sellainen on tarjolla

– Jos liikut ajoradalla jalkaisin, käytä vasenta reunaa ja pimeässä heijastimia

– Välttääksesi saman kadun uudelleen voit oikaista pyöräteitä tms. pitkin seuraavalle kadulle, mutta “puhtaimman” jäljen saat ilman oikaisuja

– Yritä selviytyä valitsemastasi alueesta mahdollisimman vähillä kilometreillä

– Pidä hauskaa, tutustu uusiin paikkoihin ja muista koronaturvallisuus!

Katuja voi kerätä juosten, kävellen, pyöräillen tai vaikkapa rullaluistellen. Kunhan käyttää vain lihasvoimia. Ison kaupunginosan voi pilkkoa pienempiin lohkoihin tai sitten niputtaa 2-3 pientä kaupunginosaa yhteen.

Kun yksi alue on tehty, reitin voi syöttää esimerkiksi Statshunters-nimiseen ohjelmaan, joka yhdistää valitut suoritukset samalle kartalle. Eikä se niin vakavaa ole, jos jokin kadunpätkä jää välistä. Senhän voi käydä juoksemassa erikseen milloin vain.

Marko Krapu on juossut ESS-projektissaan Espoon katuja tähän mennessä 130 kilometriä.

Minulle ESS on tuonut kaivattua vaihtelua viikonlopun pitkiin lenkkeihin. Olen samalla oppinut uutta tutuistakin alueista. Vähintään Wikipedian kuvaus täytyy lukea ennen lähtöä, jotta kokee itsensä sivistyneeksi. 

Lisäksi pidän kirjaa jokaisen kaupunginosan hauskimmasta kadunnimestä. Tässä tähän mennessä parhaita: Juppinlaita (Kurttila), Kummelikaari (Saunalahti) sekä Kauklahdesta löytyvä Asgård, joka tuo mieleen ukkosenjumalan Thorin sekä lausuntatavasta riippuen myös jotain ihan muuta.

Millainen ESS-projekti sinulla on käynnissä? Kerro siitä minulle meilitse (marko.krapu(at)gmail.com) tai vinkkaa Instassa @markokrapu

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X