Muutoksen tuulia ITRA:ssa ja polkujuoksuyhteisössä

Keväällä 2019 polkujuoksussa tapahtui paljon. Jo pelkästään COVID-19 pandemia olisi yksinään melko iso muutos, mutta myös ITRA:n johtoryhmässä tapahtui isoja muutoksia. Ensin ITRA:n pitkäaikainen puheenjohtaja Michel Poletti ilmoitti jättäytyvänsä ITRA:n toiminnasta sivuun. Samassa hetkessä kaksi ITRA:n johtoryhmän jäsentä Roman Sopka (CZE) ja Laurent Leloup (SWE) ilmoittivat jättävänsä luottamustehtävänsä henkilökohtaisista syistä.

Nämä muutokset pakottivat toimiin ja samantien tehtiin uusia nimityksiä, jotta saadaan toiminalle jatkuvuutta. Bob Crowley (USA) nimitettiin Michelin positioon, Jose Santos (POR) nimitettiin ITRA:n toimitusjohtajaksi vastaamaan operatiivisesta toiminnasta. Sopkan ja Leloupin positiot taas pistettiin äänestyksen alaiseksi. Maaedustajat siis äänestävät johtoryhmän jäsenet. Uusiksi johtoryhmäläisiksi äänestettiin Antoine Barthélemy (FRA) ja Harri Jantunen (FIN).

ITRA:n organisaatiota lienee parempi tehdä myös selväksi, jotta tietää mitä asioita missäkin käsitellään. ITRA:n vuosikokouksessa edustaa juoksijoita ja kisajärjestäjiä maaedustajat (National representative). Maaedustajaksi pääsee olemalla ehdolla vaaleissa, jotka järjestetään 4 vuoden välein, jossa ITRA:n kyseisen maan jäsenet äänestävät edustajansa. Tämän lisäksi ITRA:ssa on johtoryhmä (Steering committee / Leadership team), jossa on 3 pysyväisjäsentä, 8 kisajärjestäjäsentä, 4 juoksijajäsentä sekä 2 eliittitason juoksijajäsentä. Näihin tehtäviin voi kuka vaan ITRA:n jäsenmaksun maksanut jäsen hakea ja äänestyksen perusteella tulla valituksi. Äänivaltaa käyttävät maaedustajat joiden äänimäärä perustuu oman maan jäsenmäärään. Tämän lisäksi on Pro Team, joka käytännössä tarkoittaa palkattua henkilökuntaa. He tekevät kaiken käytännön työn ja Jose Santos toimii heidän esihenkilönä.

Teknisiä muutoksia ja palveluita

Samalla kun Poletti vetäytyi ITRA:n johdosta alettiin käymään läpi ITRA:n toimintoja sekä palveluita. Huomattiin hyvin nopeasti, että pääasiallisesti ITRA pohjautuu juoksijoiden indexointiin (Performance Index), vakuutukseen sekä kisajärjestäjien tapahtumien ITRA pisteluokitukseen joita käytetään UTMB arpajaisissa. Päätettiin ruveta tekemään ITRA:sta itsenäisempää instituutiota sen sijaan, että se tunnettaisi vain UTMB kisan sisäänpääsyn mahdollistajana.

Ensitöiksi vaihdettiin ohjelmistoalusta performance indexin takana. Tämä sen takia, että vanha alusta oli kolmannen osapuolen omistama ja sen kehitystyö jopa rahaa vastaan oli täysin olematonta. Nykyinen alusta pohjautuu samaan teknologiaan, kuin Pohjois-Amerikassa käytössä oleva kisailmoittautumisohjelmisto Ultra Signup. Ohjelmistojen vaihdos näkyi käyttäjille touko-kesäkuun aikana valitettavina pikkuvikoina nettisivuilla, joita korjataan sitä mukaan kun niitä huomataan. Nykyinen julki oleva versio on 1.0 ja tiekartta versioon 2.0 ja 3.0 on jo tehty. Niistä lisää tuonnempana.

Muita muutoksia ITRA:n palvelun tarjontaan on tulossa, mutta kuten hyvin ymmärretään resurssien ollessa rajalliset kaikkea ei voida tehdä kerralla. Tulevia asioita Bob Crowley käy läpi useassa podcastissa johon yhteen linkki tässä https://trailrunnernation.com/2020/04/ep-467-itra-an-organization-that-can-protect-our-trail-community/

ITRA:n rooli

Keskusteluissa juoksijoiden ja kisajärjestäjien kanssa kuulen hyvin usein kommentin “ITRA on vain UTMB pisteitä varten”. Ei sinällään ole mikään ihmetys, että kyseinen instituutio on jäänyt etäiseksi, kun muita palveluita juoksijan näkökulmasta ei juuri ole tai ei käytetä. Tämän lisäksi kun sama henkilö (Michel Poletti) on ollut perustamassa sekä UTMB:n että ITRA:n niin rinnastus on enemmänkin luonnollista. Viime ajat ovat kuitenkin pakottaneet ITRA:n miettimään omaa rooliaan ja tarkoitustaan polkujuoksun parissa. Tämä tie on pitkä ja kivinen kun mielipiteitä on melkein yhtä monta kuin on lajin harrastajia. Varmaa on ettei vuosien päästä käsissä oleva lopputulos tule mielyttämään kaikkia, mutta tärkeää on ettei polkujuoksun iloa ja ilmapiiriä unohdeta koskaan päätöksenteossa.

Maailmanmestaruuskisat

Tätä kirjoittaessa (30.7.2021) polkujuoksun maailman mestaruuskisoja ollaan järjestämässä 11-14.11.2021 Chiang Maissa. COVID-19 pandemia ei kuitenkaan näytä hellittävän otetaan vaan jatkuu vielä meille ennalta määrittelemättömän ajan. Lähipäivinä kisojen järjestämiseen osallistuvat organisaatio, ITRA yhtenä, tekevät päätöksen voidaanko kisoja pitää kyseisenä päivänä vai tehdäänkö muutoksia.

Tämä johtaa myös asiaan mistä olen useita kyselyitä saanut Suomen juoksijoilta. Miten, kuka ja koska tehdään Suomen kisajoukkueen edustaja valinnat. Tähän joudun valitettavasti vastaamaan etten tiedä. Olen asian parista lähestynyt 2019 kisoihin edustajat valinnutta ryhmää, joka on pystynyt upeasti valaisemaan miten asia on ennen hoidettu ja missä olisi parannettavaa. Olemme siitä hankalassa tilanteessa Suomessa, että polkujuoksuliiton puuttuessa meillä ei ole ketään virallista tahoa joka määrittelee joukkueen valintaperusteet ja aikataulun. Liiton puutteen takia emme voi myöskään hakea kisoihin lähteville Suomen valtion apurahoja vaan kyseessä on omakustannematka. Toki kisajärjestäjä tarjoaa joitain apu-/kopensaatiorahoja, mutta kunnollista rahoitusta ei ole saatavilla.

UTMB ja Ironman yhteistyö

6.5.2021 tuli julki jo reilun vuoden tekeillä ollut UTMB:n ja Ironmanin yhteistyökuvio. Tämä on jatkumoa pitkään meneillään olleelle polkujuoksutapahtumien konsolidaatiolle. Ironman ja Spartan organisaatiot ovat tehneet omia kisoja ja ostaneet jo olemassa olevia kisoja. Muutamia muita pienempiä brändejä tekee samoin. On selvästi huomattavissa alan konsolidoituminen ja muiden lajien parissa toimivien lajikirjon lisääminen. Kotimaassakin vastaavaa on nähty kun aikanaan NUTS otti Pyhän tunturimaratonin NUTS sateenvarjon alle. Olemme myös todistaneet kun samainen organisaatio on lisännyt lajikirjoonsa hiihtoa ja maastopyöräilyä.

Polkujuoksu alkaa lajina olemaan siinä pisteessä, että lajiin tulee mukaan erilaisia toimijoita. Kaikille toimijoille on varmasti paikkansa lajimme parissa, kunhan vaan ollaan avoimin mielin hommassa mukana eikä unohdeta lajille ominaisia piirteitä vaan yritetään parhaamme mukaan tehdä yhteistä hyvää.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X