UTMB seikkailua suomalaissilmin

Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) on vuodesta 2003 järjestetty elo-syyskuun vaihteessa Chamonix’ssa Alpeilla. Pääkilpailu joka on on noin 171km pitkä seuraa Tour du Mont Blancin reittiä Ranskan, Italian ja Sveitsin kautta. Kokonaisnousua tulee noin 10 040 metriä ja senpä tähden kilpailua pidetään yhtenä maailman vaikeimmista juoksukilpailuista ja samalla se on yksi suurimmista yli 2500 osallistujalla. Pääkilpailun ympärille on syntynyt viikon mittainen polkujuoksufestivaali Chamonix’n ympärillä Ranskassa, johon saapuu juoksijoita kaikkialta maailmasta.

Oravamäki ongelmitta kovaan tulokseen

Maija Oravamäki edusti Suomea kunnialla viikon päämatkalla UTMB:llä. Kestävyysurheilun konkari oli samalla matkalla kaksi vuotta sitten kaikista naisista 13. ja ikäluokkansa kolmas. Alla Maijan kommentteja pitkästä kisasta.

“Kyllä minä salaa haaveilin kahden vuoden takaista 30 tunnin aikaa, vaikka valmistautuminen ei ollut niin laadukasta kuin kaksi vuotta sitten. Siispä “lupauduin” lähtemään Kai Langelin mukaan ensimmäiseksi yöksi Courmayeriin saakka. Siellä Kai nosti sovitusti kytkintä ja juoksikin nousujohteisesti upean ajan ja sijoituksen!

Minulla luonnollisesti alkoi tuossa vaiheessa askel painaa ja vauhti hidastua.
Turha jossitella, olisiko loppuaika eri, jos olisin lähtenyt hiljempaa (kaksi vuotta sitten aloitusvauhti oli vielä nopeampi). Tuntuu, että vaikka olisin hiipinyt ylä- ja alamäet, olisi jalat tyhjentyneet joka tapauksessa. Kunnolliset ylä- ja alamäkitreenit ovat jääneet tekemättä ja UTMB:llä ei auta ne kuuluisat ‘vanhat pohjatkaan’.

Naisten 2. Camille Bruyas 171 kilometrin taipaleella.

Nesteytys ja energian nauttiminen onnistui tosi hyvin! UTMB:llä on useita huoltopaikkoja, joissa join aina suolaista pasta/riisilientä, cocista ja varsinkin alkupuolella söin paljon kakkusia ja keksejä. Lisäksi kolmella huoltopaikalla mieheni tarjoili minulle pitsaa ja sipsejä.

Huoltojen välillä söin Nosht-marmeladikarkkeja, vähän suklaata ja lakritsia. Juomana oli veden lisäksi Noshtin uutta korkeaenergistä urheilujuomaa ja viimeisellä kolmanneksella Noshtin urheilujuomaa.
Missään vaiheessa ei ollut mitään kramppeja tai vatsanväänteitä. Myöskään jalkaterissä ei ollut ongelmia, loppumatkasta tuli vain yksi pieni rakko pottuvarpaaseen.

Ei jäänyt mitään hampaankoloon. Pitäisi vaan treenata enemmän UTMB:n vaatimustasoisesti!”

Yhdysvaltalainen Courtney Dauwalter murskasi naisten reittiennätyksen UTMB:llä

Jussi Kumpulan Courmayer-Champex-Chamonix

“Elokuun viimeisenä perjantaina pääsin maaliin 100 km mittaisessa UTMB CCC -juoksukilpailussa, jonka reitti kiertelee Mont Blancin ympäristön vuoripoluilla. Kilpailuun mahtui vaikeuksia, mutta varsinkin loppupuolella myös erittäin hienoja onnistumisen tunteita ja juoksusta nauttimista. Parhaimmillaan olo oli vahva, suorastaan väsymätön, juostessani viimeisen nousun huipulla pimeyden keskellä otsalampun valossa ja Chamonixin valojen loistaessa reilun kilometri alempana laakson pohjalla.

Kilpailuun valmistautumista haittasi pohjekivut, joiden vuoksi viimeisten viikkojen juoksuharjoittelu jäi vähäiseksi. Pystyin kuitenkin treenaamaan mäkeä Jättärillä kuten olin tehnyt tammikuun alusta lähtien viikoittain valmistautuessani tämän kisan haasteisiin. Pohkeet onneksi paranivat viime hetkellä eivätkä haitanneet itse kilpailussa.

Etukäteen olin ajatellut että realistinen aikatavoite olisi noin 14 h ja tähän tähtäävä aikataulu oli tulostettuna mukana. Kuitenkin kilpailun alussa oma meno oli nihkeää, sykkeet oli erittäin korkealla ja pakollisista varusteista ja koko matkalla tarvittavista energioista (yli 1 kg) ja juomista pullisteleva reppu ei varsinaisesti innostanut vauhdikkaaseen menoon. Väkeä lappoi ohi molemmilta puolilta heti ekan nousun alussa ja reitin kaventuessa jäin aika hitaisiin letkoihin. Koitin olla hätäilemättä, mutta välillä oli silti pakko ohittaa hitaampia ja ohitukset kapealla polulla olivatkin yllättävän raskaita ja jokaisesta joutui toipumaan hyvän tovin. Tasaisen reipas vauhti olisi varmasti ollut helpompi. Kuuntelin monien hengityksestä että tehot oli niin korkealla että olivat tainneet unohtaa kisan pituuden olevan 100 km eikä 10 km…

Kisan korkeimmat huiput kohdataan alkumatkalla. Kuva: Maindruphoto

Ensimmäisen nousun huipulla olin yli 15 min perässä aikatauluani ja sijoitus oli päälle 300. Tämän jälkeen ohittelin vähitellen väkeä ja koitin säästellä voimiani. Silti muistan miettineeni jossain 3-4 h kohdilla, että jonkinlaista väsymystä alkaa kyllä jo tuntumaan, mutta kisaa on vielä noin 12h jäljellä. Liikaa moisia ei tietenkään kannata miettiä ja  pyrin keskittymään oleelliseen eli ottamaan energioita tasaisesti 20 min välein, juomaan riittävästi, ottamaan elektrolyyttitabletin tunnin välein ja etenemään itselle sopivalla vauhdilla ja taloudellisesti. Puolimatkan tienoilla huomasin olevani yli 40 min perässä aikatauluani, minkä jälkeen en enää aikataulua katsonut.

Sisäreisien krampit alkoivat vaivaamaan jo ennen puolta matkaa ja erityisen vaikeaa oli vaihtaa juoksusta sauvakävelyyn ja päinvastoin. Champex Lacin nousussa (reilut 50 km takana) juomatkin loppui kesken ja fiilikset oli ylipäätään aika huonot. Muistan miettineeni että nämä sauvakävelykisat ei todellakaan ole meikäläistä varten. Tajusin että ongelmia on nyt sen verran, että jotain erilaista täytyy yrittää, joten otin Champexissa tavoistani poiketen pidemmän huollon, jonka aikana söin kulhollisen jotain suolaista lihalientä sekä hieman tarjolla olleita hedelmiä ja myslipatukoita. Koska edessä oli pitkä huoltoväli täytin myös kaksi pulloa urheilujuomalla ja yhden vedellä vaikka aiemmin olin mennyt vain kahdella pullolla vettä.

Jäljellä oli vielä kolme isoa nousua. Oma meno alkoi onneksi vähitellen parantua, mikä saattoi johtua illan mukana viilentyvästä kelistä, kevenevästä repusta, hyvästä huollosta tai ehkä näiden yhdistelmästä. Trientissä otin samanlaisen pitkän huollon (10 min) kuin Champexissa ja seuraavaan nousuun sain tosi hyvän peesin kun joku äijä veti edellä juuri minulle sopivaa vauhtia. Les Tseppesin huipulla (n. 75km) olo oli hyvä ja juoksu maistui. Krampit oli mystisesti hävinneet kokonaan.

Mont Blancin massiivista kierretään puolet CCC:llä. Kuva: Maindruphoto

Vallorcinessa (82 km) toistin hyväksi havaitun pitkän huollon, kaivoin otsalampun esiin ja lähdin kohti viimeistä nousua. Huomasin myös, että olin edennyt nopeasti edelliset tunnit ja tulisin olemaan maalissa varsin hyvällä ajalla. Ensin oli useita kilometrejä loivaa nousua, jonka juoksin erittäin hyvävoimaisena ja mietin, että nyt juoksu vihdoin tuntuu yhtä kevyeltä kuin harjoituksissa. Nousun muuttuessa jyrkäksi ohittelin väkeä sauvakävellen, mutta en puristanut ihan täysillä vaan pidin kohtuullisen mukavaa tahtia kun huomasin että takaa ei tule ketään ohi. Nousu oli yllättävän pitkä, jyrkkä ja kivinen. Lopulta kuitenkin olin huipulla ja fiilis oli korkealla kun jäljellä oli enää alamäkeä maaliin (n. 12 km). Olo oli vahva eikä ongelmia ollut, joten tiesin, että maaliinpääsy on varma kunhan en kompuroi kivikoissa. 

Maaliintulo oli hieno kokemus kun Chamonixin keskustassa oli reilusti väkeä kannustamassa. Loppuaika oli 14h 23min ja sijoitus 95. Kisaan starttasi 2011 juoksijaa.

Jälkikäteen ajatellen alku olisi ehkä kannattanut ottaa hieman reippaammin, jotta olisin päässyt vähän nopeampiin letkoihin mukaan. Energiat imeytyi koko ajan hyvin ja jaksamisen kanssa ei varsinaisesti ollut ongelmia. Olen ollut reilusti väsyneempikin joissain muissa kisoissa ja krampit on olleet pahempiakin, mutta kokonaisuutena tämä oli varsin raju kokemus ja maaliin tulon jälkeen selvästi huomasi jotain tehneensä ja jalat oli melko lailla hakatun oloiset. 

Heikkouksiani olivat jyrkät alamäet, joita en osaa juosta riittävän kovaa ja sauvakävely ylämäkeen voisi sujua paremminkin. Sen sijaan loivat (ts. juostavat) nousut ja loivat laskut meni muihin verrattuna hyvin, mikä lienee luonnollista kun ajattelee minkälaisessa maastossa treenaan 99 % harjoituksista. Kaiken kaikkiaan tämä kilpailu oli mahtava elämys, jonka parhaat hetket olivat ehdottomasti hienoimpien kokemieni joukossa ja muistan ne vielä pitkään.”

UTMB viikom kilpailuilla on tiukat sisäänpääsy- ja kelpoisuusvaatimukset, jotka saavutetaan keräämällä tarpeeksi kilpailupisteitä karsintakilpailuissa edellisen kahden vuoden aikana. Joten eikun UTMB pisteitä kerryttäviä kisoja kiertämään!

Lue myös Ulla Marjosolan blogi Täydellinen keskipitkä ultra – UTMB-viikon vuorikisa OCC – Trailrunning Finland

UTMB viikon kaikki suomalaistulokset

UTMB miehet:

1 François D’Haene FRA 20:45:59
2 Aurélien Dunand-Pallaz FRA 20:58:31
3 Mathieu Blanchard FRA 21:12:43
4 Ludovic Pommeret FRA 21:38:44
5 Germain Grangier FRA 21:52:47
6 Hannes Namberger GER 22:22:06

49 Kai Langel FIN 27:49:25
87 Emil Söderlund FIN 30:15:49
162 Juha Jumisko FIN 33:06:36
389 Antti Belt FIN 37:41:18
478 Johannes Parkkonen FIN 38:46:46
947 Antti Rautio FIN 43:42:41
948 Jaakko Soudunsaari FIN 43:42:49
Jouni Viskari FIN DNF (98,9 km 19:38:25)
Andreas Norrgård FIN DNF (81,4 km 12:48:07)
Jari Kiiski FIN DNF (68,5 km 16:07:24)
Teemu Halttunen FIN DNF (50,8 km 7:52:19)
Antti Itkonen FIN DNF (50,8 km 8:23:52)
Jyrki Askeli FIN DNF (50,8 km 11:21:13)
SImo Pätäri FIN DNF (31,8 km 5:39:03)

UTMB naiset:

1 Courtney Dauwalter USA 22:30:54
2 Camille Bruyas FRA 24:09:42
3 Mimmi Kotka SWE 25:08:29
4 Marion Delespierre FRA 25:54:33
5 Luzia Buehler SUI 26:06:17
6 Maryline Nakache FRA 26:40:48

19 Maija Oravamäki FIN 32:15:22
35 Mira Hämäläinen-Iho FIN 38:46:46
Kaija Järvi FIN DNF (98,9 km 23:12:24)

TDS miehet:

1 Erik-Sebastian Krogvig NOR 18:49:58
2 Benoit Girondel FRA 18:59:19
3 Arthur Joyeux-Bouillon FRA 19:34:38
4 Alban Berson FRA 19:56:27
5 Marcos Ramos González ESP 20:05:30
6 Gautier Airiau FRA 20:16:50

Tomi Mikkola FIN DNF (66,2 km 10:06:45)

TDS naiset:

1 Manon Bohard FRA 23:11:14
2 Giuditta Turini ITA 24:11:25
3 Ildiko Wermescher HUN 24:29:12
4 Ekaterina Mityaeva RUS 24:31:13
5 Marie Dohin FRA 24:48:54
5 Sophie Grant GBR 24:48:54

TDS-kisassa ennen kisan pysäyttämista onnottomuuden takia myös mukana:
Tomi Savolainen FIN 11:18:31
Jenni Vapaaoksa FIN 11:34:19
Pekka Kokko FIN 10:31:38
Toni Laurila FIN 11:34:25
Pasi Rinne FIN 11:48:49
Antti Lindgren FIN 9:53:51
Karim Lahmini FIN 11:07:30


CCC miehet:

1 Thibaut Garrivier FRA 10:23:26
2 Scott Hawker NZL 10:47:52
3 Thibaut Baronian FRA 10:53:08
4 Andreas Reiterer ITA 10:57:05
5 Hugo Deck FRA 10:58:10
6 Janosch Kowalczyk GER 11:06:13

87 Jussi Kumpula FIN 14:22:58
389 Juha Roivainen FIN 19:07:10
543 Bartosz Kopczynski FIN 20:11:59
547 Ilkka Savimaki FIN 20:13:13
577 Stefan Mangström FIN 20:25:18
858 Ilkka Ala-Kulju FIN 22:38:46
1015 Marko Niemelä FIN 23:54:34
1281 Kari Karhula FIN 25:53:26
1330 Jani Honkanen FIN 26:15:59
Patrik Brännbacka FIN DNF (40,6 km 8:02:05)
Jani Hautasaari FIN DNF (30,7 km 8:53:42)

CCC naiset:

1 Marta Molist Codina ESP 12:50:48
2 Abby Hall USA 13:04:14
3 Petra Ševcíková CZE 13:21:10
4 Eszter Csillag HUN 13:43:10
5 Katarzyna Solinska POL 13:49:13
6 Meryl Cooper GBR 14:18:49

93 Satu-Maria Peltola FIN 22:28:44
181 Minna Kaarni FIN 26:29:04
189 Heidi Furu FIN 26:47:09

OCC miehet:


1 Jonathan Albon GBR 5:02:57
2 Robbie Simpson GBR 5:05:35
3 Petter Engdahl SWE 5:08:31
4 Thomas Cardin FRA 5:14:45
5 Hayden Hawks USA 5:20:30
6 Nicolas Martin FRA 5:21:50

433 Wilhelm von Frenckell FIN 9:39:33
631 Mikko Saastamoinen FIN 10:38:08
756 Sami Saarinen FIN 11:12:18
853 Kim Moll FIN 11:44:48
1027 Ian Whiteside FIN 13:13:55
1034 Reima Mäkiranta FIN 13:20:05

OCC naiset:

1 Blandine L’Hirondel FRA 5:45:08
2 Mathilde Sagnes FRA 6:07:35
3 Caitlin Fielder NZL 6:10:07
4 Anna Comet Pascua ESP 6:12:45
5 Elisa Desco ITA 6:18:33
6 Henriette Albon NOR 6:27:53

64 Ulla Marjosola FIN 9:00:03
142 Tiia Räisänen FIN 10:51:48
222 Henna Peltomaa FIN 12:52:32
254 Tessa Söderlund FIN 13:55:30
Minna Korkeamäki FIN DNF (25,2 km 6:27:25)

MCC miehet:

1 Anthony Felber FRA 3:39:23
2 Anthony Boucard FRA 3:41:16
3 Pierre-André Ramuz SUI 3:48:25
4 Remy Brassac FRA 3:49:44
5 Aymeric Damour FRA 3:50:40
6 Thomas Janichon FRA 3:55:15

297 Olli Hyyppä FIN 6:20:20
627 Joachim Sjöblom FIN 8:26:36

MCC naiset:

1 Lucille Germain FRA 4:23:20
2 Lea Duhet FRA 4:38:00
3 Raquel Casares López ESP 4:48:09
4 Giovanna Martins BRA 4:51:51
5 Noémie Vachon FRA 4:57:17
6 Emilie Bouhan FRA 5:10:39

109 Sofie von Frenckell FIN 7:17:28
166 Laura Hallapää FIN 8:09:56
212 Karina Wendling FIN 8:50:23

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X