Viikko 8 – Tähtää omalle huipullesi!

Tomi Mikkola tähtää tänäkin vuonna omille huipuilleen!

Useammalla taitaa ainakin jo kevään kohdalta olla oma kisa kirjoitettu kalenteriin. Mutta ovatko muut kisasi selvillä? Entä mikä on pääkisasi?

Tämän viikon harjoituksen tarkoitus ns. itsevalmennuksellinen: oman kauden suunnitteleminen kohti omaa huippua. Pieni ajatustyö sekä jäsentää valmistautumista että kultivoi motivaatiota. Se erottaa sinulle olennaisten päämäärien jyvät fokusta sumentavista akanoista. Tässä yleisiä vinkkejä harjoittelun suunnitteluun.

  • Perustele toisten kanssa keskustellen itsellesi aluksi, miksi jokin tapahtuma on sinulle “must”, miksi se on kokemisen ja tietyntyyppisen harjoittelun arvoinen. Mieti, onko eri tavoitteilla tärkeysjärjestys
  • Arvioi, onko sinulla aika-, motivaatio- ja harjoitettavuusresursseja päämäärän saavuttamiseksi
  • Käytä Occamin partaveistä: keskitä kehitystavoitteesi kisassa vaadittaviin ominaisuuksiin ja sivalla näiden ominaisuuksien kehittämistä estävät harjoitteet pois suunnitelmasta. Kohdennu 2-3:een tärkeimmän kisassa tarvittavan ominaisuuden edistämiseen
  • Ota huomioon yksilölliset vahvuutesi ja heikkoutesi. Jos esimerkiksi olet luonnostaan ketterä alamäkijuoksija, mutta ylämäkiosuutesi sakkaavat, keskity ylämäkietenemisen vahvistamiseen. Jos coresi alkaa pettää ja askeleesi vuotaa, voit vielä keväänkin lähtöjen kannalta parantaa keskivartalon tukiominaisuuksiasi. Älä kuitenkaan unohda perusominaisuuksien ylläpitämistä ja kehittämistä: huolehdi esim. aerobisesta kapasiteetistasi
  • Hahmota sinulle parhaat tavat harjoitella tärkeimpiä ominaisuuksia niin, ettei yhden ominaisuuden petraamiseen kohdentuvat treenit vie pontta pois toisen ominaisuuden harjoittamisesta. Aprikoi valmiiksi eri ominaisuuksille ainakin kaksi eri harjoitustyyppiä. Esim. peruskestävyys: 1) tunnin kevyt peruslenkki, 2) pidempi pk-lenkki, 3) oheislajiharjoitus
  • Kirjoita yksittäiset harjoitteet ylös – mielellään ihan paperille, kynällä. Suhteessa muihin aika- ym. rajoitteisiin mieti, miten pystyt tekemään kehittävät treenit palautuneena. Ennakoi myös kuormittavimpien jaksojen ajankohdat ja varaa aikaa niistä palautumiseen. Tässä kohtaa punnitse, milloin mihinkin ominaisuuteen keskittyminen sopii tavoitteeseen ja tilanteeseesi nähden parhaiten
  • Ala kaavailla viikkoittaiseen tai muuhun aikajaksoon sopivaa harjoittelurytmiä. Sijoita kuormittavimmat harjoitukset pääsääntöisesti vähintään 3 vuorokauden päähän toisistaan. Huomioi treenikiertoa suunnitellessa, että esimerkiksi tehollisempien harjoitusten hyöty alkaa saturoitua nopeammin kuin vaikkapa peruskestävyyden. Tauota kaikkia kuormittavia harjoituksia lisäämällä rohakeasti kevyitä jaksoja suunnitelmaasi.
  • Lopuksi tarkastele, millaista keventelyä oma tavoitekisasi vaatii. Viimeisillä viikoilla useimmiten “less is more”.
  • Ala toteuttaa suunnitelmaa kohti omaa huippuasi!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X