Some, tuo vinkkien ja inspiraatioiden aarreaitta

Parhaimmillaan some tarjoaa elämyksiä ja inspiraatioita – sekä tietenkin upeita kuvia. Kuvakaappaus Instagramista.

Some on nimensä mukaisesti sosiaalinen. Siellä jaetaan iloja ja suruja, onnistumisia ja epäonnistumisia, voittoja ja tappioita. 

Motiiveja somen käyttöön on paljon. Siinä missä joku surffaa somessa viihtyäkseen, toinen saattaa etsiä sieltä hyödyllisiä vinkkejä. Toinen julkaisee someen päivittäin, toiselle riittää vain muiden elämän “tirkistely”.

Tähän väliin tärkeä kuulutus: koko elämä ei ole somessa. Siellä ei kannata roikkua jatkuvasti. Paastoa myös somesta.

Listasin polkujuoksuun läheisesti liittyviä henkilöitä, kanavia ja tilejä, joista koen saavani nimenomaan hyötyä ja vinkkejä omaan harjoitteluuni ja valmentamiseen. Kuulostaako mikään tutulta?

Juoksutekniikka

Juoksutekniikkaan liittyviä ohjeita on verkko ja some pullollaan. Omalla kohdallani koin aikoinaan ahaa-elämyksen, kun löysin Instasta RunRx-tilin. Heidän filosofiansa voi tiivistää yhteen lauseeseen: vedä, älä työnnä (pull, don’t push).

RunRx-tilillä keskitytään juoksutekniikan hiomiseen. Kuvakaappaus Instagramista.

Vetämisellä tarkoitetaan, että maakontaktin jälkeen jalkaa tulisi nostaa eli vetää kohti lantiota, jolloin myös takareisi ja pakaralihas aktivoituvat oikein. Mikäli jalkaa työntää taaksepäin, maakontakti suuntautuu helposti lantion etupuolelle kantapää edellä ja riski erilaisille rasitusvammoille kasvaa.

Tämä tekniikka suorastaan pakottaa oikeaan juoksuasentoon eli lievään etukenoon ja vahvaan lantiopitoon. Olen hyötynyt tästä erityisesti poluilla, missä vaaditaan suurempaa frekvenssiä. Kokeilkaapa!

Liikkuvuus

Kärsin aikoinani alaselän kivusta, kun lisäsin juoksumääriä ja laiminlöin voimaharjoittelun. Kun lopulta sain erittäin kivuliaan noidannuolen, päätin satsata liikkuvuusharjoitteluun. Sain apua erityisesti AFT-systeemistä (Anatomic Functional Training).

Tilasin pari selän liikkuvuuteen ja vahvistamiseen liittyvää verkkovalmennusta ja tein niitä intensiivisesti muutaman viikon ajan. Vaikutukset olivat merkittäviä. AFT-liikkeitä löytyy ilmaiseksi myös YouTubesta aft-hakusanalla. 

No Limit Performance antaa hyviä vinkkejä erityisesti lonkan liikkuvuuden parantamiseen. Kuvakaappaus Instagramista.

AFT-systeemiä ovat käyttäneet monet huippu-urheilijat ja sama pätee myös tamperelaiseen No Limit Performanceen, jonka asiakkaina on erityisesti NHL-kiekkoilijoita. Olen saanut heidän videoistaan hyviä neuvoja erityisesti lonkan liikkuvuuden parantamiseen.

Kolmanneksi vinkkaan vielä Vernon Griffithin tilistä. Myös hänellä on laadukkaita liikkuvuus- ja keskivartaloharjoitteita. Polkujuoksijana nilkat ovat usein koetuksella, ja olen vahvistanut nilkan ja pohkeen lihaksia useilla Griffithin suosittelemilla liikkeillä.

Voima

Senada Grecan kunto-ohjelmia seuraa peräti 3,4 miljoonaa Instagram-käyttäjää. Kuvakaappaus Instagramista.

Voima- ja kuntosaliharjoitteluun pätee samat sanat kuin juoksutekniikkaan eli tarjontaa monenlaisista ohjelmista ja kuntoguruista riittää. Arvostan simppeleitä liikkeitä, joita voi tehdä pienin varustehankinnoin myös kotona. 

Kuntovalmentaja Senada Grecalla on hulppeat 3,4 miljoonaa Instagram-seuraajaa. Hänellä on kyky löytää uusia voimaliikkeitä ja saada ne näyttämään helpoilta ja tehokkailta. Kannattaa kurkata hänen tilinsä viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaa tekevänsä samoja vatsalihasliikkeitä jo kolmatta kuukautta putkeen.

Siinä missä Grecan harjoitteet eivät yleensä edellytä massiivisia painoja tai apuvälineitä, niin kuntovalmentaja Joel Seedman tarjoaa toisenlaisen lähestymistavan. Seedman suosii perusvoimaliikkeitä, mutta aina uudella twistillä. Nämä harjoitteet vaativat yleensä kuntosaliympäristön ja joissain tapauksissa myös kaverin.

Kahvakuulaharjoittelusta kiinnostuneiden kannattaa tsekata ainakin niin ikään polkujuoksua harrastavan Jarkko Heleän treenisetit. Helppoja ja tehokkaita taukojumppia tarjoaa puolestaan mm. Jenny Belitz Henriksson. Joogaan ja pilatekseen pohjautuvaa tehokasta venyttelyä etsivien kannattaa suunnistaa esimerkiksi Fatima Witickin sisältöjen luokse.

Fatima Witick taipuu monenlaisiin asentoihin. Kuvakaappaus Instagramista.

Elämykset

Polkujuoksijana inspiroidun valtavasti uusista reiteistä. Bongaan niitä toisinaan Instagramista, joskus Stravasta, minkä etuna on reitin tallentaminen omaan käyttöön.

Instassa seuraan tiettyjä tunnisteita eli hashtageja, joiden perusteella saan feediini hyviä vinkkejä potentiaalisista juoksureiteistä. Kuten #polkujuoksu, #trailrunning, #trailrunnersofinstagram ja #trailfi. Mutta tarjontaa voisi olla enemmänkin!

Tunniste #polkujuoksu tarjoaa päivittäin inspiroivia postauksia eri puolelta Suomea. Kuvakaappaus Instagramista.

Mistä sinä saat parhaat vinkkisi uusista, eksoottisista ja vaikkapa kulttuurihistoriallisesti merkittävistä polkureiteistä? Kerro ne minulle ja kaikille lukijoille tämän blogin kommenteissa niin saadaan polkuhelmet yhä useamman tietoisuuteen.

Niin ikään olisi kiva kuulla, mitä muita sivustoja tai tilejä kannattaisi ottaa seurantaan edellä mainituissa kategorioissa. Ilmianna suosikkisi tai vaikka itsesi!

Marko Krapu

Kirjoittaja ei ole saanut tekstissä mainituilta kaupallisilta tai ei-kaupallisilta tileiltä mitään etuuksia, vaan suositukset perustuvat puhtaasti hänen omiin mieltymyksiinsä.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X