Viikko 18 – Rasteille!

Uijjui – Suunta-Sepoilla on taas Tyrvisrastit käynnissä! Ja niin on yli sata muutakin viikkorastia paraikaa meneillään ympäri valtakuntaa. Sitten on vielä kosolti kiintorasteja karttoineen ja puolivalmiine rastivälipolkuineen. Mitä metsässä juoksemisen ja rastien löytämisen riemua, millaisia luontoelämyksiä – mikä valtava vapaaehtoispanostus!

Tässä harjoitusehdotuksena aloittelijaystävälliset ohjeet suunnistuksen mielenkiintoiseen maailmaan:

  • Kurkkaa aluksi internetistä esim. oman paikkakuntasi nimellä ja “rastit”-sanalla, millaista suunnistustarjontaa lähettyviltäsi löytyy
  • Jos aiot suunnistaa omatoimisesti ilman tulostavoitteita, tulosta tai hanki paikkakuntasi liikuntatoimelta tai suunnistusseuralta kiintorastikartta alueelta, johon aiot suunnata. Toinen vaihtoehto on mennä suoraan viikkorasteille. Niiden viikoittaiset sijainnit löytynevät netistä.
  • Ensimmäiselle kerralle suosittelen lyhyttä rataa, jonka voi kiertää ilman kompassia. Ota toki kompassi mukaan, mikäli haluat harjoitella sen käyttöä. Kompassin kanssa tee alkuun tutussa maastopisteessä muutama kuivaharjoitus suunnanottoon. Suunnistusradan voit luoda itsekin ilman valmista rastikarttaa: merkkaa karttaan omat rastisi ja etene omaa reittiäsi
  • Jos olet aivan vasta-alkaja suunnistamisen maailmassa, etene aluksi kävellen. Tutustu kartan ja maaston yhteneväisyyksiin. Tavanomainen, mittakaavaltaan 1:10000 (1 sentti kartalla on 100 metriä maastossa) suunnistuskartta kuten kaikki kartat ovat aina erittäin karkeita pelkistyksiä maastosta. Ota ensin karttamerkit haltuun. Opi sitten lukemaan karttaa maastossa tiettyjen kiintopisteiden, rajaavien merkkien (mm. ojat, metsärajat, aukeat, sähkölinjat, tiet) ja karttaan merkattujen polkujen kautta. Kompassi on hyvä olla mukana siksikin, että tiedät sen avulla pääilmansuunnat ja ylimalkaisen etenemissuunnan
  • Nopeampi suunnistus perustuu suuresti korkeuskäyrien tulkitsemiseen. Huomioi kartan käyräväli (esim. 2,5 tai 5 metriä) ja ruskeat korkeuskäyrät kartalla. Tee korkeuskäyrillä yksinkertainen harjoite, jossa etenet kartalla käyrien yli ja maastossa ala- tai ylämäkeä yhdestä kiintopisteestä toiseen
  • Pysy suunnistuksessa kehitysvyöhykkeellä, tunnista siis tasosi ja haasta itseäsi yhdellä uudella taidolla kerrallaan. Kokeneinkaan suunnistaja ei ole täydellinen, vaan tekee joskus “tyhmiäkin” virheitä. Niistä oppii!
  • Tee aluksi noin tunnin mittainen harjoitus peruskestävyyssykkeillä ilman tarkempaa kellon vahtausta. Mukaudu enemmän luontoon kuin ulkoisiin tavoitteisiin
  • Jos kiinnostuit suunnistuksesta, osallistu suunnistuskouluun tai -kurssille. Etene yksin ja kavereiden kanssa

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X