Kiviä keräämään! UTMB uudistuu ja kaupallistuu vauhdilla, joka ei kaikkia miellytä

Mikä sinulla jäi mieleen elokuun lopulla käydystä Ultra-Trail du Mont-Blancista eli tuttavallisemmin UTMB:stä?

Oliko se kenties Kilian Jornetin neljäs voitto ja maaginen 20 tunnin alitus päämatkalla 171 kilometrillä? Vai kolahtiko ruotsalaisen Petter Engdahlin komea reittiennätys 100 kilometrillä vielä enemmän?

Vai katselitko tapahtumaa sinivalkoisten lasien läpi ja näet yhä mielessäsi Johanna Antilan (10:s CCC:llä) ja Juuso Simpasen (30:s UTMB:llä) iloiset tuuletukset maalisuoralla Chamonix’ssa?

Kaikki nämä ovat erinomaisia vaihtoehtoja.

Entä muistatko Martina Valmassoin? 33-vuotiaan italialaisen vuorikiipeilijän, -hiihtäjän ja -juoksijan, joka samassa tapahtumassa kruunattiin TDS:n (145 km, 9100 m+) mestariksi?

Martina Valmassoi iloitsee TDS:n maalissa. Kuva Marta Bacardit

Ei hätää, jos lamppusi ei heti syty, sillä näin kävi myös kisaorganisaatiolle.

Samaan aikaan kun muiden matkojen parhaille jaettiin muhkeita palkintoshekkejä, jätettiin TDS:n kärkijuoksijat nuolemaan näppejään. Hyvin tehty, hieno suoritus, onnea vaan ja kiitos osallistumisesta!

Valmassoi sulatteli asiaa pari viikkoa. Hän lähetti viestin järjestäjille ja sai lopulta lyhyen ja tylyn vastauksen: TDS:llä ei jaeta palkintorahoja.

Kuvakaappaus Martina Valmassoin Instagram-tililtä. Oikeassa reunassa näkyy UTMB:n kommentti, jossa he lopulta lupaavat palkintorahat TDS:n parhaille.

Tätä Valmassoi ei enää niellyt. Hän julkaisi UTMB:n vastauksen Instagram-tilillään, jolla on yli satatuhatta seuraajaa. Reaktio oli välitön.

Valmassoille sateli tukea niin harrastajilta kuin kivenkovilta kilpakumppaneiltakin. Kaikkien sympatiat olivat italialaisen puolella. Some täyttyi vihaisista postauksista, joissa @utmbmontblanc oli aina tägättynä. 

Meni noin vuorokausi, ja UTMB nosti käden ylös virheen merkiksi. Sekä naisten että miesten viisi parasta tulisivat saamaan rahapalkinnon. 

Virhe oli kuitenkin jo tapahtunut. Joltain pieneltä kyläkisalta palkintojen puutteen voisi vielä jollain tavalla ymmärtää, mutta ei UTMB:n kaltaiselta jätiltä ja brändiltä. Näin toimiessaan UTMB näyttäytyi ahneena korporaationa, joka asetti itsensä juoksijoiden yläpuolelle.

Kiviä taskuun!

Aiemmin keväällä UTMB solmi kumppanuuden triathlonista tunnetun Ironmanin kanssa. Ironmanin verkostojen avulla UTMB:n tavoitteena on laajentua nopeasti ympäri maailmaa.

Tälle vuodelle UTMB toi tarjolle 25 polkujuoksutapahtumaa, joista suurin osa sijaitsee Euroopassa ja nimenomaan Alppien alueella. Tavoitteena on, että vuonna 2024 UTMB World Series koostuisi jo 50 tapahtumasta.

UTMB:n World Series -kisojen maantieteellinen jakauma. Kuvakaappaus UTMB:n sivulta.

Tätä taustaa vasten luulisi, että ilmeisen kovaa taloudellista tulosta takova – tai ainakin sitä tavoitteleva – organisaatio pystyisi maksamaan Valmassoin kaltaisille huipuille heidän ansaitsemansa voittobonukset. Varsinkin kun UTMB kaupallistuu kovaa vauhtia.

Chamonix’n UTMB-viikko elokuun lopulla on jatkossakin kruununjalokivi, mutta sinne päästäkseen juoksijoiden on kerättävä juoksukiviä (running stones) World Series -tason kisoista, joita UTMB nyt siis haalii omistukseensa kovalla vimmalla tai perustaa kokonaan uusia tapahtumia.

Valtaosa UTMB-viikolle pääsevistä juoksijoista arvotaan jatkossakin, mutta ei enää ITRA-pisteiden perusteella, vaan kuten helmikuussa uutisoimme juoksukivien perusteella. Yksi kivi antaa yhden arpalipun, viisi kerättyä kiveä antaisi peräti viisi arpaa ja niin edelleen.

Pelkkä kivi ei kuitenkaan riitä, vaan lisäksi juoksijalta on löydyttävä voimassa oleva UTMB Index, joka ei saa olla yli kaksi vuotta vanha. Vaaditun indeksin saa osallistumalla World Series tai Major -tapahtumaan tai yksittäiseen pienempään tapahtumaan, joita löytyy ensi vuodelle satoja.

Jokaiselle UTMB Finaalin matkalle tarvitaan tietty indeksi. OCC:n arvontaan (55 km) riittää, jos on osallistunut vähintään 20 kilometrin pituiselle UTMB Indeksin ehdot täyttävään kilpailuun ja hankkinut vähintään yhden juoksukiven. Sen sijaan sadan mailin päämatkan arvontaan osallistuakseen on juoksijan läpäistävä 100 kilometrin tai 100 mailin kisa ja hankittava vähintään yksi juoksukivi. 

Moni varmasti järkeilee tämän niin, että hankkii juoksukivet ja vaaditun UTMB Indexin yhdestä ja samasta kisasta eli World Series -tason tapahtumasta.

Suomessa UTMB Indexin alaisia kisoja on ensi vuonna ainakin kolme, joissa yksitoista eri matkaa. UTMB:n mukaan Index-kisaksi pääseminen on ilmaista ja helppoa: liity yhteisön jäseneksi, sitoudu organisaation peruskirjaan ja sijoita Index-logo verkkosivuillesi. 

Lajin juuret eivät saa kadota

Toistaiseksi Suomesta ei ole kelpuutettu yhtään tapahtumaa World Series -tasolle. Pohjoismaista mukana oli tänä vuonna ainoastaan marraskuun alussa Ruotsissa järjestettävä Kullamannen.

UTMB Groupin toimitusjohtaja kertoi vajaa vuosi sitten Juoksija-lehden haastattelussa, että yhtenä tärkeänä kriteerinä uudelle kisalle ovat vuoret. Lisäksi yhteydet lentokentälle tai rautatieasemalle pitää olla helpot ja majoituskapasiteetin riittävä. 

NUTS Ylläs Pallas tarjoaa uskomattoman hienoja maisemia yöttömässä yössä. Kuva: Rami Valonen

Suomi-neidon osalta tämä tarkoittaisi lähinnä Lappia. Mieleen tulevat NUTS:n pyörittämät Ylläs Pallas, Pyhä ja Karhunkierros. Entäpä Pohjois-Karjalan klassikkomme Vaarojen maraton?

Mutta ovatko nämäkään tapahtumat UTMB:n mittapuulla tarpeeksi vaikuttavia?

Keskeisin kysymys on kuitenkin se, ovatko kotimaiset tapahtumajärjestäjät valmiita myymään tai edes osittain jakamaan tapahtumaansa UTMB:lle. Tässä skenaariossa kun on sekä uhkia että mahdollisuuksia.

Minulle polkujuoksijana on tärkeintä, että laji säilyttää alkuperäiset juurensa eli tietynlaisen naturalismin, seikkailuhenkisyyden ja yhteisöllisyyden.

Valmassoin tapaus oli varoittava esimerkki siitä, miten voi käydä, jos urheilija ja urheilu itsessään eivät ole keskiössä.

Marko Krapu

Juttua muokattu 26.9. Korjattu tieto juoksukiviin liittyen. Juoksukiven voi hankkia mistä tahansa World Series -tason kisasta ja UTMB Indeksi ratkaisee, mille matkalle ansaitun arvan voi UTMB:n finaaliarvonnassa laittaa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X