Viikko 41 – Lajivoimaa loikkien!

Loikkia voi myös sauvojen kanssa, ja kannattaakin!

On monta tapaa toteuttaa lajivoimaa ja yhtä monta tapaa treenata mäessä. Askelta jalostavat ja lihaskestävyyttä kohentavat mäkiloikat kehittävät suorituskykyä niin mäessä kuin tasamaallakin. Loikkatreeni kannattaa pitää aluksi hyvin maltillisena. Pidä sauvat mukana – etenkin, jos haluat parantaa myös ylävartalosi lihaskestävyyttä ja lajivoimaa hiihtokauden kynnyksellä.

Näin:

  • tee tasamaalla alkuun kevyt n. 15 minuutin lämmittely juosten – tai sauvajuosten, jos aiot tehdä mäkiloikkatreenin sauvojen kanssa. Sauvojen on hyvä olla normaaleja vuorijuoksusauvoja hiukan pidemmät: esim. 75-80% oman vartalon mitasta
  • etsiydy 15-20 prosentin kulmaan. Mäen mitta saa olla ensimmäisessa treenissä mieluusti 100 metriä (horisontaalisesti). Mäen alustan olisi hyvä olla kuiva, ei alkuunkaan liukas!
  • tee alkuun muutama hyvin lyhyt loikkasarja tunnustellen, n. 10 loikkaa (5 per jalka)
  • jatka varsinaiseen harjoitukseen! Nouse ensimmäisessä treenissä 6-8 kertaa 40-60 loikkaa rivakasti. Nosta polvea ja ojenna nilkkaa normaalia juoksua voimakkaammin. Tunne lentäväsi, edes jonkin aikaa, ja pidä etenkin ylävartalosi ja pääsi hyvässä ryhdissä, jolloin saat tuotua lantion edemmäs ja jalan lantiosi alle. Keskity korkeatehoiseen hetkelliseen voimantuottoon!
  • pidä reilut palautukset. Alamäkikävelyn jälkeen huoahda vielä hetki ennen seuraavaa n. 30 sekunnin rutistusta
  • tee lopuksi 10-15 minuutin verryttely esimerkiksi rinteessä (sauva)kävellen

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X