Suomalaiset valmiina polkujuoksun hikisiin MM-kisoihin Chiang Maissa

Tänä viikonloppuna Thaimaassa kilpaillaan ensimmäiset vuori- ja polkujuoksun yhdistetyt maailmanmestaruuskilpailut World Mountain and Trailrunning Championships (WMTRC), jossa juoksee yli 900 huippu-urheilijaa 46 maasta.

Kisamatkoina polkujuoksussa ovat Long Trail (80 km, nousua 4910 m, lähtö klo 6.30 (GMT+7) lauantaina 5. marraskuuta) ja Short Trail (40 km, 2777 m nousua, lähtö klo 7.30 lauantaina 5. marraskuuta). 

Vuorijuoksu-matkat ovat Classic Uphill (8,5 km, 1014 m nousua, lähtö klo 9.15–10 perjantaina 4. marraskuuta), Classic Up and Down (11,2 km, 441 m nousua, lähtö klo 9.45–11 sunnuntaina 6. marraskuuta) ja Junior Classic Up and Down. Thaimassa kello on viisi tuntia Suomea edellä.

Jokaisessa lajissa kilpailevien urheilijoiden suoritustaso on uskomattoman korkea. Suomella on edustusta kakissa polkujuoksukilpailuissa ja Susanna Saapunki osallistuu sekä ylämäkikisaan (Classic Uphill) että lyhyeen vuorikisaan (Classic Up and Down).

Suomen joukkue on Chiang Maissa hyvissä tunnelmissa

Joukkue on valmistautunut korkean ilmankosteuden ja korkean lämpötilan vaativiin erityispiirteisiin. Nesteytykseen kisaa edeltävinä päivinä ja kisan alusta alkaen on avainasemassa hyvään suorituksen mahdollistamiseen. 

Joukkueelta on kuulunut terveisinä Thaimaasta että kisareitti on teknistä kivaa pientä polkua. Savinen maaperä voi olla liukas mikäli sataa. Kuivalla kelillä reitti on nopea joskin tarkkana saa olla kivikoiden ja juurakoiden kanssa.

Simpanen, Antila ja Erkkilä Chiang Main kisareittiin tutustumassa.

Tasainen kärki pitkässä polkukisassa

ITRA:n Rankingin perusteella taistelu pitkän polkukisan kärkisijoista tulee olemaan tiukkaa. Kärkiseitsikko Hannes Namberger (Saksa), Tom Evans (Iso-Britannia), Adam Peterman (USA), Thibaut Garrivier (Ranska), Andreas Reiterer (Italia), Nicolas Martin (Ranska) ja Martin Anthamatten (Sveitsi) ovat kaikki yli 900 ITRA pisteen miehiä. Voittaja löytyy todennäköisesti tästä ryhmästä.

Ennakkosuosikit ovat kaikki kuitenkin kaukana kotoa, ja Thaimaa voi olla lomaparatiisi ja hymyjen maa, mutta siellä on myös kuuma ja kostea verrattuna Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Aasialaisista kovimpia haastajia ovat Hirokazu Nishimura (Japani) ja Wong Ho Chung (Hong Kong). Voisivatko he tai Thaimaan paras juoksija Jantaraboon “Jay” Kiangchaipaiphana tai Ison-Britannian Harry Jones, joka asui Chiang Maissa vuosia ennen kuin palasi äskettäin Isoon-Britanniaan, käyttää hyväkseen tuntemustaan olosuhteista ja sekoittaa kärkeä?

Kisajoukkueen konkarin, Juuso Simpasen, valmistautuminen on sujunut UTMB:lta palauduttua todella hyvin. “Lähdin selkeästi treeneihin ja Suomeen palattuani hakemaan vauhtia laadukkailla VK-treeneillä poluilla ja mäessä. Kävin myös juoksemassa Vaarojen puolimaratonin onnistuneesti kovana treeninä. Sairastuin harmillisesti flunssaan kolme viikkoa ennen MM-kisoja. Vaikka pääsin takaisin lenkkipoluille jo muutaman päivän jälkeen, niin tukkoisuus säilyi reilun viikon verran ja en tehnyt yhtään kehittävää harjoitusta tuolla ajalla.”

Saavuin Thaimaan lämpöön 10 päivää ennen starttia ja täällä on tarkoitus totutella lämpöön ja päästä hieman tutkimaan kisareittiä. Suomessa ollessani en juurikaan ottanut mitenkään erityisesti Thaimaan olosuhteita huomioon. Juuso tutustui polkujuoksuun juuri samoilla poluilla Chiang Maissa kahdeksan vuotta sitten!  

“Lähden kisaan omaa rentoa vauhtia ja tavoitteena on olla vahva toisella puolikkaalla. Olen asettanut tavoitteeksi top 20 sijoituksen.” Juuso summaa.

L’Hirondel kova – Antilallakin hyvä kausi takana

Pystyykö kukaan naisten pitkässä polkukilpailussa kilpailemaan poikkeuksellisen polkujuoksun vuoden 2019 maailmanmestari Blandine L’Hirondelin (Ranska) kanssa? Hän näyttää kaikki kisamatkat huomioiden vahvimmalta suosikilta puolustamaan titteliään Chiang Maissa. Seuraavina ennakkorankingissa ovat Dominika Stelmach (Puola) ja Sunmaya Budha (Nepal). Aasian parhaiten rankattuna polkujuoksijana, Sunmayan nouseminen palkintokorokkeelle ei yllättäisi ketään. Pidä silmällä myös Azara Garciaa (Espanja), joka sijoittui Portugalin 2019 maailmanmestaruuskilpailussa neljänneksi.

Kisareitti kulkee metsän siimeksessä, jossa tuskin on tuulevirettäkään.

Johanna Antila lähtee ensimmäiseen polkujuoksun arvokisaansa luottavaisin mielin. “Kisaan viimeistely on sujunut vaihtelevasti, mutta luotto omaan kuntoon on kuitenkin hyvä. Tavoitteena on juosta oman kunnon mukainen tasapainoinen suoritus ja sijoittua eurooppalaisittain mahdollisimman korkealle. Olosuhteet ovat haastavat ja kyseessä onkin itselleni ensimmäinen ultrajuoksu helteisessä säässä. Toivottavasti reilun viikon mittainen sopeutuminen lämpöön ja kosteaan ilmaan on riittävä. Reitin alkuun tulee pitkä ja vaativa nousu ja suunnitelmana on lähteä matkaan maltilla ja tehdä nousujohteinen juoksu ja katsoa mihin se riittää.”

Albon lyhyen polkukisan isoin suosikki

Myös lyhyen polkujuoksukilpailun urheilijoiden taso on stratosfäärinen. Miesten puolella Jonathan Albon (Iso-Britannia) hallitsevana polkujuoksun maailmanmestarina on iso suosikki voittoon. Miesten kisassa kovimpina haastajina kisaan lähtee Suomessakin ahkerasti viihtyvä Frédéric Tranchand (Ranska), Stian Angermund (Norja), Thomas Cardin (Ranska), 2022 Golden Trail World Seriesin nelonen Rui Ueda (Japani), Francesco Puppi (Italia) ja MM-kisoissa tuplaava Martin Anthamatten (Sveitsi). 

Francesco Puppi sijoittui neljänneksi MM-kisoissa Portugalissa kolme vuotta sitten ja on päättäväisesti sanonut olevansa palkintokorokkeella tällä kertaa. Kuinka korkealle 63 minuutin puolimaratonin mies Kris Jones (Iso-Britannia) yltää kun edessä on 40km polkua jolla 2800 nousumetriä? 

Ylinen hikoillut itsensä kisakuntoon

Juho Ylinen suuntasi Thaimaaseen vajaa viikkoa ennen starttiaan, jotta ehti muutaman päivän tottua muuttuviin olosuhteisiin. “Viimeistely Suomessa on ollut ihan sujuvaa, olen tehnyt vielä vähän runsaamman harjoittelun jakson ja lisännyt mäkireenejä ohjelmaan. Kroppa on saanut aerobisen boostin, vaikkakin alkaa tässä jo vähän kaipaamaan kisatauolle ja reenikauden pariin.”

Jyväskyläläinen on valmistautumisessa lämpimiin ja kosteisiin olosuhteen käyttänyt tavanomaisesta poikkeavia keinoja. “Ei ole aikaisemmin tullut juostua matolla pari pitkää vaatekertaa ja pipo päällä. Myös ulkona on tullut kokeiltua lenkkeillä muutama ylimääräinen vaatekerta päällä. Ollut jopa hieman ahdistavaa, mutta on tuntunut tehokkaalta nestehukkaan valmistautumisessa. Saunassa olen käynyt mahdollisimman paljon.”

Ylinen olisi tyytyväinen top-15 sijoitukseen mutta toteaa että top-10 sijoituskin on mahdollinen. “Ennakkoon lähden kisaajien keskuudesta rankingin 27. sijalta, joten kovia juoksijoita on mukana reilusti.”

Nousukontoinen Erkkilä innokkaana viivalle

Naisten kisa tulee ennakkosuosikki Tove Alexanderssonin loukkaannuttua olemaan tasainen. Anaïs Sabrie (Ranska), loukkaantumisistaan toipunut Judith Wyder (Sveitsi) Sheila Aviles Castaño (Espanja), Nuria Gil Clapera (Espanja), Mathilde Sagnes (Espanja), Eleanor Davis (Iso-BritanniaI). Ehtiikö Anna-Stiina Erkkilä mukaan tähän letkaan? 

Sheila Aviles Castaño otti pronssia MM-kisoissa Portugalissa vuonna 2019, ja aikoo säilyttää paikkansa palkintokorokkeelle tänäkin vuonna. Golden Trail World Seriesin finaalin läheisyys ohentaa valitettavasti varsinkin naisten osallistujalistaa.

Anna-Stiina Erkkilän viimeistelyt Suomessa sujuivat mukavasti. “Hieman joutunut edelleen malttamaan juoksumäärien kanssa mutta juoksut olen pyrkinyt tekemään laadukkaina treeneinä ja tuntuu että siinä on onnistuttu. Juoksu on tuntunut viime aikoina varsin hyvältä ja olen saanut nauttia kivuttomista kilsoista. Tein muutaman viikon ajan säännöllisesti lämpöön sopeuttavina harjoituksina mm. sisäpyöräilyä ja tavallista pidempiä saunomissessioita.”

Erkkilän kisataktiikkana on oman kehon kuuntelu ja olosuhteiden kunnioittaminen. “Pyrin tietenkin saamaan oman päivän maksimin irti ja toivon että se riittäisi eurooppalaisittain hyvään sijoitukseen. Into viivalle on kova tämän vuoden vähäisten kansainvälisten kisastarttien vuoksi. Erkkilä loukkaantui keväällä ja pääsi vasta syksyllä taas kisojen makuun.”

Polut Chiang Maissa tarjoavat suomalaisille eksoottisia näkymiä.

Saapunki vahva kortti ylämäkikilpailussa

Afrikkalaiset ovat ennakkosuosikkeja useimmassa vuorikilpailun startissa, mutta tiukasti kampoihin laittanevat ainakin sveitsiläiset Maude Mathys ja loukkaantumisistaan toipunut Judith Wyder.

Susanna Saapunki on hiihtouran loputtua kilpaillut ahkerasti vuorijuoksussa, jossa suomalaisedustus muuten on ollut harvinaista. “Viimeistely on sujunut hyvin kotona korkealla! MM-kisoihin on valmistauduttu samanlailla kuin yleensäkin pääkilpailuihin. Trooppiset olosuhteet tulee varmasti olemaan kaikille aika eksoottiset ainakin vuorijuoksun puolella.” Vuorijuoksun maailmancup kilpaillaan yhtä kilpailua lukuun ottamatta Euroopan mantereella. “Juoksen molemmat kilpailut samanlailla kuin EM-kisoissa mutta perjantain ylämäkikisa on ehdottomasti minun pääkilpailu.” EM-kisossa tänä kesänä Saapunki oli kummallakin kisamatkalla 5.  “Afrikkalaiset ovat kovimmat ennakkosuosikit vuorijuoksun puolella mutta lähdetään taistelemaan! Tavoite on taistella kärkisijoista ja on täysin päivän vireestä kiinni onko top vitosessa tai top 15 joukossa. Erot on vuorijuoksun puolella pienet kärjessä.”

Kisa-aikataulu suomalaisittain

Perjantai

Short Uphill – Ylämäkikisa: Saapunki

Lauantai

Short Trail: Erkkilä, Ylinen, Kristo Halme

Long Trail: Antila, Simpanen, Jussi Nokelainen

Sunnuntai

Classic Up and Down: Saapunki

Maapallon lahjakkaimmat polkujuoksijat ovat koolla, urheilijat ovat täynnä ylpeyttä maitaan edustaen, MM-kisojen debyytti Aasiassa takaa jännittävät kisat!.

Johanna Antila, Anna-Stiina Erkkilä ja Juuso Simpanen ovat valmiina taistoon.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

1 Kommentti(a)

  1. Pingback: Suomen naisjuoksijat kestivät Thaimaan helteet - Trailrunning Finland

Kommenttikenttä on suljettu.

X
X