Suomen naisjuoksijat kestivät Thaimaan helteet

Ensimmäiset vuori- ja polkujuoksun yhdistetyt maailmanmestaruuskilpailut (WMTRC) kilpailtiin viime viikonloppuna Thaimaan Chiang Maissa. Suomen naisjuoksijat saavuttivat mainioita sijoituksia kosteissa ja kuumissa olosuhteissa.

Saapunki vuorijuoksun aatelistoa

Susanna Saapunki juoksi jo kisojen avauspäivänä ylämäkikisassa (8,5 km, 1014 m nousua) loistavasti 6. sijalle.

Kisaviikonlopun päättäneessä vuorijuoksun Classic Up and Down (11,2 km, 441 m nousua) – kilpailussa rovanimeltä kotoisin oleva Susanna sijoittui tiukan kisan päätteeksi 12. sijalle. 

Ugandalaiset lähtivät kilpailun alkumatkan tasaisella kovaa vauhtia jolloin Saapunki tyytyi kakkosryhmään Maude Mathysin ja brittijuoksijoiden kanssa. “Nousu kulki normaalisti hyvin ja alamäessä yllätin kyllä itteni, että pystyin luukuttamaan ja pysymään Judith Wyderin ja kumppaneiden peesissä.”

Loppumatka maaliin tultiin taas tasaista katua, jossa Saapungilla alkoi tekemään tiukkaa eurooppalaisletkassa. “Viimeiselle 1,5 kilometrille ei enää ollut riittävästi jalkaa haastaa vielä paremmasta sijasta.“ Sija 5. jäi vain reilun minuutin päähän eli oli todella tiukka kilpailu! Kilpailun voitti Ugandan Rebecca Cheptegei

Saapunki viimeisillä metreillä kaikkensa antaneena. Kuva: Marco Gulberti

“Olen tyytyväinen kokonaisuutena MM-kisoihin.” Ensi vuonna ylämäkikisat ovat vielä Saapungin päämatkana, joskin molemmat ovat alkaneet kulkea. “Itävallan MM-kisoissa pystyy myös hyvin tuplaamaan kun siellä välipäiviä on kaksi kisojen välissä.”

Saman aikaisesti polkujuoksun MM-kisojen kanssa Nathalie Blomqvist voitti pohjoismaiden maastomestaruuden Norjassa.

Antila hallitsi pitkän polkujuoksukisan haasteet

Polkujuoksun pitkällä matkalla, Long Trail (80 km, nousua 4910 m), Johanna Antila onnistui tavoitteessaan tehdä nousujohteinen juoksu. Vaasalainen analysoi suoritustaan seuraavasti:

“Lähdin kisaan nöyränä ja olosuhteita kunnioittaen sekä itselleni epätyypillisesti hieman pelonsekaisin tuntein siitä, miten hallitsen helteen ja kävelenkö omin jaloin pois kisakeskukselta. Olin asettanut itselleni tavoitteeksi myös ottaa nestettä litran verran jokaisella noin 10 kilometrin huoltovälillä.”

Johanna Antila jakoi voimansa hyvin MM-kisassa.

“Alun nopean tasaisen pätkän jälkeen pääsin sopivassa letkassa nousuun ja ensimmäisen huollon jälkeen jatkoin matkaa yksin omalla vauhdilla huolellisesti kehoa kuunnellen ja suunnitellusti huoltaen. Tylsähkö reitti kulki puiden suojassa varjoisia polkuja sekä yllättävän paljon myös huonokuntoista, mutta kovapohjaisia teitä pitkin. Mieleenpainuvin kohta oli pienessä vaatimattomannäköisessä sokkeloisessa vuoristokylässä, jossa oli pieniä lapsia juhlavaatteissa kannustamassa ja läpsyjä ojentamassa. Taivalsin lähes koko matkan yksin, mikä tuntui edesauttavan voimien optimoinnissa ja oli nyt henkisesti helpompaa. Loppua kohden alkoi kuitenkin pinnani kiristyä, kun selkiä tuli vastaan odottamaani hitaammin. Koko kisassa 74:stä naisesta vain kolme keskeytti, mikä oli yllättävää ko. olosuhteissa kertoen myös kisan kovasta tasosta. Lopun alamäkiosuudella oma juoksu oli sen verran vahvaa, että nostin muutaman sijoituksen ollen maalissa lopulta 13.

Kokonaisuudessaan tein onnistuneen suorituksen ja olen tyytyväinen. Juoksu kulki hyvin eikä erityisempiä ongelmia ilmaantunut. Mieluusti olisin ollut paremmalla sijoituksella, mutta ennakkorankingiin ja kovatasoiseen seuraan nähden tämä kelpaa oikein hyvin. Yritän myös suhteuttaa sijoitusta omaan polku-ultrajuoksuhistoriaan nähden.”

Naisten pitkän polkujuoksun voitti kuten ennustimme Blandine L’Hirondel ennen Ruotsin pitkän linjan polkujuoksijaa Ida Nilssonia. Öölannin tasaiselta saarelta syntynytkin voi nousta polkujuoksun arvokisamitalistiksi!

Simpanen ja Nokelainen samoissa letkoissa

Juuso Simpasella oli pitkällä polkujuoksumatkalla odotukset korkealla onnistuneen kilpailukauden jälkeen. Juoksu ei kuitenkaan toiminut toivotulla tavalla ja lopputulokseksi tuli sija 46. (ajalla 8:48:03) reilu 1,5 tuntia kisan voittaneen USA:n Adam Petermanin perässä.

“Upea kokemus jälleen, vaikka omassa tekemisessä oli reilusti petrattavaa. Aloitin kisan totutusti maltilla tunnustellen menoa. Suunnitelmanani oli panostaa loppuvahvaan juoksuun. Ensimmäisen 1300 metrin nousun tulinkin rennosti voimia säästäen ja vuoren päällä kone alkoi lämmetä. Pääsin taas alamäissä tuttuun tapaan rennosti ohittelemaan juoksijoita.”

Juuso Simpanen raastaa menemään Thaimaan viidakossa.

Olosuhteet oli lämpimät, hiki virtasi ja nestettä kului paljon. Reitti kulki onneksi paljon puiden varjossa, joka pelasti totaaliselta kuivumiselta ja ylikuumentumiselta. Jossain puolen välin paikkeilla huomasin, että olin ottanut edelliseltä huoltopisteeltä liian vähän energiaa matkaan ja lopulta 10km ennen seuraavaa huoltoa olin täysin ilman lisäenergiaa. Sain kuin sainkin raahauduttua 50km:n huoltoon, mutta menetin paljon aikaa ja sijoituksia tällä välillä. Tankkasin huollossa reilusti ja otin extraenergiaa matkaan seuraaville 1000 metrin laskulle ja nousulle. Sain tilanteen korjattua ja loppu tuli taas ihan kivasti maaliin. Oli siistiä päästä tuulettamaan maalisuoralla Suomen lipun kanssa.”

Jussi Nokelainen oli erittäin tyytyväinen sijalle 48 ajalla 8:49:34 päätyneeseen juoksuun: “Juoksu kulki loistavasti eikä oikeastaan ollut mitään ongelmia – ihan sai nautiskella hymyssä suin juosten. Kehittämistä löytyy paljon eli tämä ennenkaikkea motivoi treenaamaan lisää.”

Suomella oli joukkuekilpailussa täysi miehitys kun myös Kristo Halme selvitti rankan reitin (12:20:20) ja joukkue saavutti joukkukilpailussa sijan 18.

Erkkilä iloitsi paluustaan kansainvälisiin kisoihin

Lyhyen polkujuoksukilpailun, Short Trail (40 km, nousua 2777 m), kärkitaistelu oli tiukka – romanialainen Denisa Dragomir vei voiton, tsekkiläinen Barbora Macurová oli toinen ja ruotsalainen Emilia Brangfält kolmas. 

Ruotsin Emilia Brangfält oli kilpailujen nuorin osallistuja ja pääsi heti mitalin kantaan.

Anna-Stiina Erkkilä valmistautui kisaansa tarkasti: “otin nyt riittävästi nestettä mukaan. Vaikka liivi oli raskaampi kantaa, se kannatti sillä nesteet riittivät eikä todella hankalia hetkiä tullut tällä kertaa ollenkaan. Lisäksi maltoin viilentää itseäni aina kun siihen tarjoutui mahdollisuus.”

Maltillinen kisastrategiana kannatti. “Toisessa jyrkässä nousussa minulla olikin vahva olo ja sain siinä useamman juoksijan ohitettua. Totaalista nuukahtamista ei tullut missään vaiheessa. Auttoi kun tiesin missä kohtaa reittiä olin menossa ja kuinka paljon seuraavaan huoltoon on matkaa. Kisa eteni tavallaan kuin juna, suunnitelmaa noudattaen ja kroppaa kuunnellen. Positiivisena yllätyksenä juna kulki nopeampaa kuin olin ennakoinut. Jatketaan hommia jotta vauhtia löytyisi jatkossa lisää, kone käynnistyisi jo hieman aikaisemmin ja vauhti olisi riittävän kovaa alusta asti.” Loppusijoitus 15. oli arvokisojen ensikertalaiselle erinomainen.

Anna-Stiina Erkkilä noudatti hyvää kisastrategiaa helteessä.

Juho Ylinen oli asettanut tavoitteekseen top 15 sijoituksen, mutta joutui toteamaan MM-kisojen tason kovaksi! “Kisa meni ihan hyvin kahden ison nousun päälle, mutta kun lähdettiin viimeiseen alamäkeen olin enemmänkin puijottelukeppi tänään kuin kilpailija. Siinä meni varmaan kymmenen äijää ohi. Harmittaa että alamäki meni sen verran huonosti, kun se oli kuitenkin tärkeä osa tätä kisaa. Ei ole ihan Suomessa harjoittelu sitä varten ollut tuottavaa. Kenkävalintakin taisi tänään olla väärä.”

Juho Ylinen kiipesi hyvin, mutta alamäki ei kulkenut.

Miestin lyhyen polkujuoksukilpailun voitti Norjan Stian Angermund ennen Italian Francesco Puppia ja Ison-Britannian Jonathan Albon. Ylisen loppusija Thaimaassa oli 36, liki 33 minuuttia kärjestä. Jyväskyläläinen on jo alkanut miettimään miten puolen vuoden päässä siintäviin Itävallan MM-kisoihin saisi parannettua vauhtia.

Stian Angermund toi pohjoismaihin kultamitalin lyhyessä polkjuoksukilpailussa!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X