Tutkimus osoittaa, että liikunnalla voidaan parantaa henkistä suorituskykyä

Uraauurtavassa maailmanlaajuisessa tutkimuksessa inaktiiviset pelaajat (kuten eurheilu ja shakki) todistivat kognitiivisen toimintansa, hyvinvointinsa ja pelisuoritustensa parantuneen dramaattisesti, kun he lisäsivät viikoittaista
liikuntaansa. Voisiko liikunta olla avain henkisen kapasiteetin lisäämiseen?

Liikunta voi parantaa merkittävästi kognitiivisia toimintoja ja edistää henkistä suorituskykyä. Lyhytkestoisen muistin parantamisesta keskittymistason nostamiseen, liikunta parantaa henkistä kapasiteettia ja voi olla ratkaisu kokeiden
läpäisemiseen tai työssä menestymiseen. Ainutlaatuisessa tutkimuksessa ASICS kutsui älypeleihin erikoistuneita pelaajia, kuten shakki ja e-urheilu, neljän kuukauden mittaiseen harjoitusohjelmaan. Neljän kuukauden säännöllisen
harjoittelun jälkeen heidän henkinen kapasiteettinsa oli parantunut huomattavasti ja he pystyivät suoriutumaan entistä korkeammalla tasolla kilpailuissa.

Kuva: Asics

Osallistujien kansainväliset pelisijoitukset paranivat uskomattomat 75 %, mikä osoittaa jälleen kerran mielen ja kehon tiiviin vuorovaikutuksen. Älypelaajien kognitiivinen toiminta parani keskimäärin 10 %, ongelmanratkaisukyky 9 %, lyhytaikainen muisti 12 % ja prosessointinopeus ja vireys 10 %. Ryhmän itseluottamustaso nousi 44 %, keskittymiskyky parani 33 % ja ahdistuneisuus väheni 43 %. Tutkimus osoittaa, että liikunta voi tehostaa aivojen toimintaa yhtä tehokkaasti kuin toisen kielen oppiminen, päivittäinen lukeminen, uuden soittimen soittaminen tai palapelin suorittaminen päivittäin.

Tutkimuksen taustaa

Professori Brendon Stubbs, tunnettu liikunnan ja mielen tutkija, kehitti ja johti tutkimusta. Jokainen pelaaja seurasi harjoitusohjelmaa, jonka oli laatinut kansainvälinen juoksija ja valmentaja Andrew Kastor. Ohjelma sisälsi keskitehoisia kestävyys- ja voimaharjoituksia ja nosti pelaajien kokonaisliikunnan määrän 150 minuuttiin viikossa. Professori Stubbs mittasi osallistujien henkistä kehitystä heidän suorituksensa perusteella erilaisissa älypeleissä, kognitiivisissa testeissä ja hyvinvointikyselyissä neljän kuukauden tutkimusjakson aikana.

Professori Stubbs kommentoi tuloksia: ”Me kaikki tiedämme, että liikunta on hyväksi henkiselle ja fyysiselle terveydellemme, mutta sen vaikutusta kognitiiviseen toimintaan on tutkittu vähemmän. Halusimme tutkia harjoitusten vaikutuksia ihmisiin, jotka ovat riippuvaisia kognitiivisista kyvyistään – kilpaileviin älypelaajiin. Tuloksemme osoittavat merkittäviä parannuksia heidän kognitiivisessa toiminnassaan, mukaan lukien keskittymiskyky ja ongelmanratkaisukyky.

“Liikunta stimuloi solujen kasvua aivoissa ja lisää nopeasti verenvirtausta hippokampukseen ja etuaivokuoreen, mekanismeja, joiden avulla voimme paremmin säilyttää muistoja, käsitellä tietoa ja ratkaista ongelmia nopeasti. Jos harjoittelu voi merkittävästi parantaa ammattimaisten älypelaajien henkistä suorituskykyä, kuvittele, mitä se voisi tehdä meille muille. Harjoittelu voi todella parantaa henkistä kapasiteettia”.

Kuva: Asics

Sen lisäksi, että professori Stubbs osoitti miten harjoittelu paransi osallistujien kognitiivisia toimintoja ja pelivalmiuksia, hän havaitsi myös, että pelaajien henkinen hyvinvointi parani merkittävästi, ja keskimääräiset State of Mind -pisteet paranivat 31% . Pelaajien keskimääräinen State of Mind -pistemäärä tutkimuksen alussa oli alle keskiarvon, 58 ja lopussa 76 , mikä osoittaa, että harjoittelulla voi olla merkittävä vaikutus myös henkiseen hyvinvointiisi.

Räätälöidyt harjoitusohjelmat

Tutkimuksen päävalmentaja Andrew Kastor, joka laati pelaajien harjoitusohjelmat, toteaa: ”Nämä tulokset ovat hämmästyttäviä ja kertovat harjoituksen voimasta. Monet pelaajat eivät voineet hölkätä minuuttia pidempään tutkimuksen alussa, joten heidän harjoitusohjelmiensa oli oltava maltillisia. 150 minuuttia viikossa kuulostaa paljolta, mutta kun se jaetaan osiin, tämä voi olla viisi 30 minuutin sarjaa. Riippumatta kuntotasosta, liikunnan henkiset hyödyt ovat kaikkien ulottuvilla.

Tutkimuksen innoittamana kameraryhmä seurasi neljää pelaajaa ja heidän säännöllistä harjoitteluaan parantaakseen sijoituksiaan kansainvälisellä näyttämöllä. Tuloksena oli uusi uraauurtava dokumentti “Mind Games – The Experiment”, jonka kertojana toimii kansainvälisesti arvostettu näyttelijä ja mielenterveysaktivisti Stephen Fry. Dokumentti seuraa neljän shakkiin, mahjongiin, muistiin ja e-urheiluun erikoistuneen pelaajan – Kassa Korleyn, Ryoei Hiranon, Ben Pridmoren ja Sherry Nhanin – matkaa heidän kilpaillessaan ammattilaisturnauksissa ympäri maailmaa. Katso dokumentin traileri suoratoistopalvelu Amazon prime viedon kautta.

Mind Games – The Experiment näyttää liikunnan voiman, ja toivomme, että dokumentin katsomisen jälkeen jokainen (iästä, vartalotyypistä tai kuntotasosta riippumatta) innostuu liikkumaan aivojensa tehostamiseksi.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X