Viikko 10: Ylös, ulos ja peruslenkille

Tällä viikolla juostaan kaikkien lenkkien äiti – peruslenkki.

Peruslenkillä pätee PPPP-sääntö, eli lenkillä pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Kuva: Mikko Halonen

Peruslenkki on kestoltaan melko lyhyt, peruskestävyysalueella tehtävä harjoitus. Peruslenkin tavoite on nimensä mukaisesti parantaa peruskestävyyttä. Lenkin tarkoitus ei ole tuntua raskaalta, mutta säännöllisesti tehtynä vaikutukset kasaantuvat ja kestävyys kohenee. Usea kuntoilija kuitenkin juoksee kaikki peruslenkkinsä mielellään ”pikkukovaa” aerobisella kynnyksellä tai hieman sen yli, jolloin harjoittelun kokonaiskuormitus nousee liian kovaksi ja kestävyyskunto ei kehity optimaalisesti.

Talvikauden jälkeen viikottaisen juoksumäärän lisääminen on helppoa ja turvallista tehdä lisäämällä lyhyitä peruslenkkejä ohjelmaan. Jos juoksulenkit ovat viime aikoina jääneet vähemmälle, peruslenkki voi olla kestoltaan reilu puoli tuntia. Jos taas juoksua on ollut jo säännöllisesti ohjelmassa, voi peruslenkki olla kestoltaan vähän yli tunninkin mittainen. Peruslenkkien lukumäärää kannattaa lisätä viikko-ohjelmaan maltillisesti, jotta jalkojen lihakset ehtivät adaptoitua kuormituksen muutokseen talvikauden jälkeen.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X