Kiehtovatko polkujuoksun virtuaalikisat?

Himos Trail järjesti peruuntuneen Himos Winter Trail -tapahtuman tilalla virtuaalitapahtuman toissa viikonloppuna. Tänä vuonna virtuaalikilpailuja ei ole vielä juuri nähty, mutta viime keväänä ja kesänä näitä kisanälkää lääkitseviä virtuaalimakupaloja oli tarjolla sitäkin enemmän. Toki maastohiihdon massatapahtumat ovat näitä jo tänäkin keväänä onnistuneesti järjestäneet.

Maantiejuoksun puolella virtuaalitapahtumia on helppo järjestää jopa hyvinkin kilpailunomaisesti, sillä maantiereitit ovat aikojen vertailun puolesta toimivia ympäri Suomen. Polkujuoksussa haasteen asettaa reitit, jos virtuaalitapahtuma on tarkoitus kilpailla ympäri Suomen, kukin omilla paikkakunnillaan. 

Pääasiassa virtuaalisia polkujuoksukilpailuja onkin toteutettu virallisilla merkityillä tapahtumareiteillä, mutta suorituksen aikajänne on ollut pidempi, jotta reiteille ei synny ruuhkia. Onpa virtuaalikilpailuja järjestetty myös pelkkään GPX-tiedoston tarjoamillakin reiteillä, jolloin vaatii jo hieman kokemusta ja sopivaa rannelaitetta navigoinnin toteuttamiseksi kilpailuvauhdissa.

Virtuaalisesti Himoksen tapaan

Himos Winter Trail päätti toteuttaa oman Himos Trail Virtual Race -virtuaalitapahtumansa antamalla ainoastaan ohjeelliset matkavaihtoehdot, joiden mukaan kukin rakensi oman kisareittinsä kotioloihin. Toki virallinen tapahtumareittimmekin oli huollettuna ja merkittynä. Matkavaihtoehdot muodostuivat virallisen Himos Winter Trail -matkavalikoiman mukaan eli 6km, 9km, 13km ja 25km sekä bonusmatkasta, jossa Himos Double-Trouble -sarjassa toteutettiin kaksi ultramatkaa viikonvaihteen aikana.

#himostrailfiilis

Koska reitit eri maastoissa eivät ole vertailukelpoiset, niin tapahtumassa ei kerätty tuloksia ylös. Perustimme tapahtuman puhtaasti fiilikseen ja yhteisöllisyyden rakentamiseen somen välityksellä. Virallisina kilpailumatkoina toimivat somekilpailut, joissa oli mahdollisuus osallistua sarjoihin #himostrailmaisemat, #himostrailfiilis ja #himostraildoubletrouble.

Innostamisen elementit

Kisafiiliksen ja yhteisöllisyyden ruokkimiseksi osallistujille postitettiin kotiin kilpailunumerot ja Finisher –”diplomit”. Palautteen perusteella nämä koettiin tärkeäksi ja osallistujista tuntui mahtavalta pukea pitkän tauon jälkeen lappu rintaan. Mennä lappujuoksulle! Numeroiden käyttö selkeästi vahvisti tapahtuman merkityksellisyyttä ja yhteisöllisyyden tunnetta muiden ympäri Suomea kisailevien kanssa. 

”Diplomi” kisaan osallistumisesta

Tapahtumaan innostui mukaan satoja osallistujia ympäri Suomen. Osallistujien postitusosoitteiden perusteella virtuaalikisailijoita oli ympäri Suomen mm. seuraavista kyläsistä:

Elimäki, Espoo, Hamina, Heinola, Helsinki, Hietama, Hollola, Huutomäki, Hyllykallio, Hyvinkää, Iisalmi, Ilmajoki, Ingermaninkylä, Jyskä, Jyväskylä, Jämsä, Jämsänkoski, Kaarina, Kaipola, Kangasala, Kerava, Kerimäki, Kinkomaa, Koria, Korpilahti, Kuopio, Kuusa, Kuusankoski, Lapua, Lahti, Laihia, Lappeenranta, Laukkavirta, Leppävesi, Luopa, Mustasaari, Mänttä, Nokia, Oulu, Paimio, Pieksämäki, Pori, Pukkila, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rovaniemi, Ruutana, Saakoski, Sastamala, Seinäjoki, Siikainen, Tampere, Tuusula, Vaasa, Vantaa, Vihtavuori, Villähde, Virrat, Vähimaa, Äänekoski

Saimme toki sellaistakin palautetta, että juoksutuloksien kerääminen olisi ollut kiinnostavaa ja osallistujat olisivat päässeet kirjaamaan ylös oman suoritusaikansa reitillä sekä mahdollisesti vertailemaan aikojaan muihinkin kisailijoihin. Osallistujien määrästä päätellen fiiliksen pohjalle rakennettu tapahtuma tuntui kuitenkin myös hyvin toimivalta. Vapaavalinnainen kilpailupaikka sekä kisanumeroiden kanssa fiilistely oli olennainen osa merkityksellisenä koettua virtuaalitapahtumaelämystä. 

Himos Trail -tapahtuman somekanavilla virtuaalitapahtuma oli koko tapahtumiemme viisivuotisen historian vilkkain. Osallistujilla oli aikaa keskittyä sometukseen ja somekilpailut olivat tietysti ihan virallinen ja olennainenkin osa tapahtumaa. Vahvan tapahtumayhteisöllisyyden muodostuminen tarvitsi ehdottomasti vilkkaan someherkuttelun, jotta eri kanavista pystyi seuraamaan muiden osallistujien edesottamuksia. Tärkeä huomio oli, että tapahtumiin liittyvä yhteisöllisyyden tunne on rakennettavissa ilman fyysistä tapahtumaa.

Mielenkiintoinen yllätys tapahtumassa oli se, että useammillekin osallistujille virtuaalikilpailumme oli polkujuoksu-uran ensimmäinen kilpailu. Uusia harrastajia on siis jälleen lajiin tuloillaan. Himos Trail -tapahtumat vetävät toki matalan kynnyksen järjestelyiden vuoksi muutenkin paljon ensikertalaisia, mutta että jopa virtuaalisesti – niin se oli yllätys. Viimeisimmissä kesätapahtumissamme noin 20% osallistujista on ollut polkujuoksutapahtumien ensikertalaisia.

Kilpailunumero

Virtuaalitapahtuma konseptina

Himos Trail Virtual Race -tapahtuman osallistumismaksu oli 10e(sis. alv 10%). Taloudellisessa mielessä virtuaalitapahtuman järjestäminen ei ole meidän käyttämällämme konseptilla erityisen kannattavaa, sillä kulujakin syntyy. Verkkomaksukulut, säänkestävät kilpailunumerot ja diplomi sekä kirjekuoret ja postituskulut ovat jonkinlainen kustannuserä osallistujaa kohden. Tapahtumat tarvitsevat kuitenkin somenäkyvyyttä osallistumisinnostusta rakentaakseen ja tätä saimme tämän virtuaalitapahtumatempauksen myötä melkoisesti. Virtuaalitapahtumat voidaan siis hyvinkin nähdä varsinaisten tapahtumien markkinointikampanjoina. 

Nyt kun tulevankin kevään ja kesän polkujuoksutapahtumat ovat ainakin vielä toistaiseksi vaakalaudalla, kannustamme muitakin tapahtumajärjestäjiä tarttumaan tuumasta toimeen virtuaalikilpailujen järjestämiseksi. Virtuaalitapahtumille on selkeästi tilausta ja ne piristävät polkujuoksun harrastajien arkea kummasti. Lisäksi virtuaalitapahtumat ruokkivat lajiharrastajien yhteisöllisyyttä ja toimivat hyvänä markkinointikeinona varsinaisille tapahtumille.

Entä onko virtuaalitapahtumille tilausta korona-ajan jälkeen? Tässä Himos Trail -virtuaalitapahtuman muodossa tuskin eli fiiliksen pohjalle rakentuvat tapahtumat ovat toki parasta paikan päällä. Sen sijaan aidolla tapahtumareitillä ja kisan reittimerkinnöillä varustettuina voisivat virtuaalitapahtumat kiinnostaa jatkossakin. Haastavampi kysymys on se, että riittääkö näille kuitenkaan tilaa jo varsin täydessä polkujuoksukalenterissa.

Himos Trail -tapahtuma kääntää seuraavaksi katseet kesätapahtumamme suuntaan, mikä kantaa kuvaavasti nimeä Himos Trail -polkujuoksuelämys. Tule 20.-21.8.2021 paikalle katsomaan, mitä kaikkea tapahtuman nimen taakse kätkeytyy. Matkavalikoima palvelee niin vasta-alkajia kuin kokeneempiakin lajin harrastajia:

Himos Kids 0,5-1km

Himos Easy 7km

Himos Enjoy 11km

Himos Challenge 18km

Himos Extreme 26km

Himos 36 – 36km

Himos Double-Extreme 52km

Tervetuloa Himoksen upeille poluille!

Juha Taini, tapahtumajohtaja, Himos Trail -tapahtumat     

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X