Viikko 17: Nyt juostaan kuupperi!

Voiko ollakaan yksinkertaisempaa testiä mitata maksimaalinen hapenottokyky kuin juosta 12 minuuttia niin kovaa minkä kintuista pääsee!

Testin kehitti Kenneth Cooper Yhdysvaltain armeijalle vuonna 1968. Sen jälkeen miljoonat koululaiset ja sotilaat ympäri maailman ovat mitanneet testin avulla kuntoaan. Testi sopii erittäin hyvin kelle tahansa, joka haluaa mitata kestävyyskuntoaan ja maksimaalista hapenottokykyään.

Viime syksynä XC Partyn ja Nosht:n yhteistyössä järjestämässä cooperissa ei räntäsade latistanut tunnelmaa. Kuva: Mikko Halonen

Testissä siis juostaan 12 minuutin aikana mahdollisimman pitkä matka. Testin tuloksena määritettävään kuntoarvioon vaikuttaa paitsi siis juostu matka, myös juoksijan ikä ja sukupuoli.

Missä?

Paras paikka Cooper-testin juoksemiseen on urheilukenttä, mutta myös tie tai muu tasamaasto käy. Jos juokset testin muualla kuin urheilukentällä, kannattaa reittiin käydä etukäteen tutustumassa, jotta voit testin aikana keskittyä vain itse juoksemiseen suunnistamisen ja autojen väistämisen sijaan.

XC Partyn ja Nosht:n kaikille avoin Cooper-testi järjestetään taas mm. kuvassa olevalla Kempeleen urheilukentällä helatorstaina 13.5. Kuva: Mikko Halonen

Ennen testiä kannattaa harjoittelua keventää muutaman päivän ajaksi. Ja koska kyseessä on maksimisuoritus, tulee alkulämmittely suorittaa huolellisesti. Kevyen juoksun ja virkistävien venyttelyiden lisäksi pari kolme 80-100 metrin mittaista aukaisuvetoa avaa hengitystä hyvin ennen starttia eikä henki salpaudu heti testin alkumetreillä.

Mahdollisimman tasainen vauhti olisi lopputuloksen kannalta paras. Liian kova alkuvauhti aiheuttaa jalkoja kangistavan maitohapporyöpytyksen. Liian varovainenkaan ei kannata olla, koska maali tulee kuitenkin vastaan jo 12 minuuttia juostuasi!

Cooper-testi onnistuu hyvin tehdä itsekseen, mutta porukassa usein saa itsestään enempi irti. XC Party ja Nosht järjestävät tänä keväänä kolme ”täyden palvelun Cooper -tapahtumaa”; Nosht tarjoaa tapahtumaan energiat ja XC Party Masterit ohjaavat lämmittelyt ja tsemppaavat parhaaseen suoritukseen. Masterit ohjaavat myös loppuverkat, joilla hapot saa huuhdeltua pois lihaksista.

Tapahtumat järjestetään Jyväskylässä 1.5, Oulussa 13.5. ja Rovaniemellä 15.5. Tapahtumatiedot löydät osoitteesta:

https://www.facebook.com/XCPartyMasters/events/?ref=page_internal.

Nähdään Oulun Cooper-testissä!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X