Viikko 25: Yöttömän yön juoksu

Yötön yö, luonnon huumaava tuoksu ja ympärillä oleva hiljaisuus -siinäpä houkuttelevia asioita ajoittaa keskikesän pitkä lenkki yöaikaan tapahtuvaksi.

Suopursun tuoksu huumaa pään
on sininen yö
Ja taivaanranta roihuaa
ja aurinko käy maalaamaan
(Mukaellut sanat laulusta Ihana ilta, Samuli Edelmann)

Viime juhannuksena juoksimme pienellä porukalla ultrapitkän lenkin Karhunkierroksen upealla reitillä. Apujoukot huolsivat meitä reitin varrella ja kun sääkin oli mitä mainion, saimme juosta lenkin erittäin kevyin varustein. Tämän artikkelin johdannossa mainittua hiljaisuutta ei juurikaan ollut johtuen mukavasta rupattelusta juoksun aikana, mutta luonnon kauneus ja sen tuoksut pystyimme kuitenkin jutustelustamme huolimatta aistimaan.

Jos nyt innostut myös itse viettämään yötöntä yötä luonnon helmassa kirmaten, otathan muutaman asian huomioon:

Valitse matka

Juoksetko perus pikiksen vai onko ohjelmassasi ultrapitkä juoksu? Jos lähdet ultrapitkälle lenkille, muista keventää harjoittelua muutama päivä ennen lenkkiä ja palautella hyvin lenkin jälkeen.

Laadi reitti ja arvioi lenkiny kokonaisaika

Juoksetpa sitten tutuilla kotipoluilla tai lomareissulla uusissa maastoissa, kannattaa reitti laatia hyvin etukäteen. Juoksun aikana voit paremmin keskittyä ympäristön aistimiseen, kun sinun ei tarvitse käyttää energiaa reitin suunnitteluun. On tärkeää, että kerrot ystävillesi/perheenjäsenillesi, missä päin juoksentelet ja kerrot arvion paluuajasta. Näin he tietävät ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse tai lähteä sinua etsimään, jos lenkin aikana sinulle sattuisi jotain.

Varustaudu huolella

Katso säätiedotuksesta, millaista säätä lenkkisi ajaksi on ennustettu. Voit tarkistaa ennusteen useammasta lähteestä, jolloin pystyt varustautumaan paremmin lenkin aikaisiin sääolossuhteisiin. Ja vaikka sääennuste lupaisi kuinka hyvää säätä, reppuun kannattaa aina pakata varalta kevyt kuoritakki, ensiaputarvikkeita ja puhelin, jonka akku on täynnä virtaa.

Huolehdi neste- ja energiansaannista

Varmista, että sinulla on riittävästi nestettä ja energiaa lenkin ajaksi nautittavaksi. Haaverista, väsymisesta tai jostain muusta syystä johtuen lenkkisi voikin kestää pitempään, kuin mitä alunperin suunnittelit. Edellämainituista seikoista johtuen varaathan siis mukaan myös ylimääräistä nestettä ja energiaa, jotta säilyt hyvävoimaisena hidasteista huolimatta.

Jaa voimasi oikein

Älä pidä liian kiirettä, yöttömänä yönä on aikaa juoksennella! Liian kova alkuvauhti kuluttaa energiaa ja syö voimia loppumatkasta. Väsymyksen sekä neste- ja energiapuutteen seurauksena kompastelet herkemmin ja saatat jopa juosta harhaan.

Lepää seuraavat päivät

Paitsi että (ultra)pitkä lenkki on kuluttuva, vaatii myös valvominen veronsa. Lepää siis kunnolla seuraavat kaksi, kolme päivää lenkin jälkeen ja tee seuraava kuormittava harjoitus vasta sitten, kun tiedät kehosi palautuneen ja nukkuneesi univelat kunnolla pois.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X