Viikko 3 – Rymyseikkailu

Jatketaan edelleen lumiolosuhteisissa talviteemoissa, mutta hieman eri näkökulmasta. Talven haaste on, että juostakin pitäisi, mutta kelit eivät aina tarjoa tarvetta vastaavia fasiliteetteja. Yksi oudoksuu kylmyyttä, toinen vaarallisen kovia ja jäisiä alustoja. Polut ja tiet tuntuvat suoja- ja pakkassään vaihdellessa arveluttavan liukkailta, ja rentoa askelta on joskus vaikea löytää. Varteenotettava vaihtoehto onkin välillä siirtyä kokonaan kulkemattomiin lumimaisemiin, eli tehdä osa lenkeistä ns. rymynä. Metsässä on lämpimämpää ja vähätuulisempaa, eikä alustaa ole poljettu poljanteille niin kuin suosituimmilla poluilla.

Tässä harjoituksessa ympäristöön kannattaa kiinnittää huomiota – älä siis toteuta tätä missä tahansa metsässä. Valitse metsä tai alue, jonka tunnet ainakin päällisin puolin ja jonka lähettyvillä on juostavaa tie- tai polkualustaa.

Tee rymytreeni peruskestävyyssykkeilläsi 1-2 tunnin mittaisena tutussa, teiden rajaamassa metsässä. Tutustu tuttuun luontoon syvemmin ja poikkea uusille kulkukelpoisille alueille. Voit ennen harjoitusta punnita kartan kanssa sinulle uusia seutuja – jos vaikka joltakin vieraalta alueelta pääsisi läpi toiselle tutummalle alueelle. Näin uudet paikat saa turvallisesti haltuun. Tässä “treenielintilan laajentamisessa” kellosta, jossa on kartta tai ainakin piirturi, on eittämätöntä hyötyä. Paperikartallakin on kiva kulkea!

Vaihda askellajia maaston mukaan yrittäen pitää kuormituksesi suhteellisen tasaisena. Kävele ylämäet ja pahimmat rydöt, juokse helpot kankaat ja alamäet, ja käytä myös käsiäsi tarvittaessa! Sauvoista runsaslumisessa ja vaikeakulkuisessa metsässä ei juuri ole hyötyä. Käytä niitä mieltymyksesi mukaan ja etenkin, mikäli olet menossa keväällä tapahtumiin, joissa porkkia tarvitaan.

Useat valmentajat erityisesti nopeutta ja voimaa vaativien lajien puolella uskovat, että hermosto rekisteröi harjoituksesta parhaiten sen liikkeen, johon harjoitus päätetään. Tätä metodia pyritään hyödyntämään usein kestävyyspuolellakin. Siis lopeta rymyseikkailusi aiemmin mainitulla hyväkuntoisella polulla tai tiellä, ja juokse sitä rentoa vauhtia anaerobisen kynnyksen alapuolella 10-15min, vaikka edestakaisin tai siirtymänä kotiin.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X