Viikko 19 – Nyt kannattaa käydä kansallispuistossa

Kurjenrahkan kansallispuistoa viikolta 19. Vajosuon vaellus (30km) onnistui kuivin sukin.

Kevät on otollisinta aikaa käydä polkujuoksemassa kansallispuistossa. Miksi? Polut ovat vielä verraten vähällä käytöllä, reitit eivät ole ehtineet puskittua, ja lämpötila vaikuttaa lähes jokaisen makuun suotuisalta.

Kansallispuistoissa, luonnonpuistoissa tai luonnonsuojelualueilla saa lähes rajoituksetta juoksennella merkatuilla poluilla. Niissä visitoiminen on monelle arkiharjoittelua harvinaisempaa herkkua – pieni ilta- tai viikonloppuloma luonnon helmoissa kiiruun keskellä. Tämän vuoksi suosittelenkin sinulle uusia tai ainakin uusvanhoja kohteita. Polkujuoksun kannalta omia suosikkejani etelässä ja lännessä ovat Seitseminen, Kurjenrahka ja Nuuksio.

Polkujuoksutripillä kannattaa tehdä normaalia pidempi, mutta rauhallinen, hallittavissa oleva treeni reiteillä pysyen ja luontoa kunnioittaen:

  • Päätä kohde ja katso, kuinka lähtöpisteeseen pääsee. Etelä-Suomen puistoihin suuntaa helposti myös julkisella liikenteellä
  • Haarukoi alkuun, millaisen lenkin aiot juosta. Sovita kansallispuistovierailu siis omaan treenisuunnitelmaasi ja tutustu alueeseen reittikartan avulla. Gpx-tiedostojakin löytää usealta kansallispuistoreitiltä. Myös kellon karttaohjelma Maanmittauslaitoksen karttapohjalla on oivaisa apu ainakin silloin, kun paikan päältä ei tunnu löytyvän tarpeeksi reittiopasteita. Yleisesti reitit on merkattu suhteellisen hyvin
  • Uudessa paikassa voit tehdä kaksi suunnitelmaa: pidemmän lenkin ja mahdollisen oikolenkin. Tämä jeesaa, jos voimat ehtyvät tai haluat juoksun aikana muuten vain muuttaa reittiä
  • Ota rauhassa ja huomioi, että etenkin hitaammat vaeltajat, kuvaajat ja samoilijat tulevat luonnon keskelle rauhoittumaan ja huojentumaan. Anna heille tilaa. Hyvä sääntö on, että nopeampi väistää
  • Kuvaile, pysähtele, tutustu luontokyltteihin, näköalapaikkoihin ja luontokeskuksiin. Treenisi ei siitä kärsi, ja hidastelu ehdottomasti antaa enemmän kuin ottaa
  • Pidä runkonopeutesi laadukkaalla peruskestävyysalueella. FKT:t ja muut otatukset soveltuvat huonosti etenkin kansallispuistoympäristöön. Toteuttele oman rytmisi mukaan esim. 2-4 tunnin kestoinen PK-lenkki välittämättä mahdollisista pysähdyksistä
  • Vinkki! Kaverin kanssa aina kivempaa. Kaverin kanssa myös mahdolliset reittiarvailut luonnistuvat nopeammin

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X