Viikko 25 – Yhdeksän vinkkiä juoksuleirin valmisteluun

Sinne mihin ei pääse lentäen, on kuljettava jaloin ja joskus sauvoinkin. Kuva: Pasi Mäntylä (Tärnabyn lähistö, Ruotsi)

Ajatus treenileiristä viekoittelee varmasti monen lomalaisen mieltä. Mikäpä mahtavampaa kuin kirmailla päivä tai vaikkapa koko yö kauniissa suvisäässä, kokea uusia polkuja tai vanhoja rakkaita maisemia. Tässä lyhyt lista vinkkejä leirin valmisteluun.

  • Mieti alkuun, onko reissun tarkoituksena ensisijaisesti elämysten etsiminen vai harjoittelu. Polkujuoksijalla nämä kulkevat tietysti usein käsi kädessä. Jos leirin yksi pyrkimys on valmistautua esim. johonkin tapahtumaan, puntaroi missä, miten ja kuinka paljon voit harjoittaa niitä ominaisuuksia, joita haluat kehittää
  • Valitse ensimmäiseksi kohteeksi eniten kiinnostava ympäristö – paikka jonka tiedät toimivaksi tai jossa haluat käydä ainakin kerran elämässäsi. Sen läheisyydessä olisi hyvä olla muita juoksureittejä, kyliä ja toimivia kulkuyhteyksiä, joiden johdosta voit siirtyä uusiin kiinnostaviin kohteisiin. Käytä suunnittelussa karttaa ja aikatauluja, sekä arvioi eri kohdeympäristöjä netissä
  • Jos olet ensimmäistä kertaa juoksuleirin äärellä, rajaa leirin kesto muutamasta päivästä yhteen viikkoon. Mieti jo ennen reissua harjoittelun rytmiikkaa. Viikon mittaisella leirillä on tarpeen pitää ainakin yksi erittäin kevyt päivä, vaikka harjoittelu koostuisi miltei yksinomaan peruskestävyystreenistä. Ihania asioita kokee lenkkien ulkopuolellakin
  • Muista, että mitä enemmän aiot ylittää normaaliviikkojen treenimääräsi, sitä enemmän on syytä painottaa peruskestävyysalueella harjoittelua. Jos tuplaat tuntisi viikoksi, saavutat niin sanotun toiminnallisen ylikuormituksen hyvin varmasti, vaikka liikkuisitkin pelkässä peruskestävyys-zonessa. Tällainen kuormitustila johtaa taiten tehtynä väsymykseen ja sen jälkeen toivottuun superkompensaatioon, jos vain maltat palautua
  • Ja rautalangasta kääntäen: mitä enemmän haet leiriltäsi tehoja, sitä vähemmän kannattaa kerätä tunteja. Mieti siis edelleen leirin tarkotusta
  • Eräs toimiva päiväkohtainen rytmitys määräviikon leiriksi voisi ultraajalle esimerkiksi olla seuraava: Päivä 1) PK puolipitkä; 2) Puolipitkä, jossa pienehkö osa vauhtikestävyysalueella + lyhyt ravistelulenkki; 3) PK pitkä, vaellustyyppinen harjoitus; 4) Kevyt päivä, oheislaji tai lyhyt PK; 5) Kaksi lyhyempää PK:ta; 6) Kovempi harjoitus, jossa suurin osa juoksusta PK:lla, mutta jossa syke saattaa välillä kutitella jopa anaerobista; 7) Pitkä PK vaellustyyppisesti
  • Muista, että polkujuoksuleirillä kilometrit harvoin ovat kelpo määrän mittari. Keskity sykkeen ja ajan seuraamiseen ja suunnittele sekä arvioi treenisi näillä muuttujilla
  • Seuraa säätä ja tuulta, mihin ikinä suuntaatkin. Etenkin korkeammalla sää vaihtuu usein silmänräpäyksessä. Ole valmis vaihtamaan suunnitelmia nopeastikin
  • Kunnioita luontoa ja paikallista väkeä

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X