Viikko 26 – Helteinen yhdistelmäpitkis

Nauti hellepitkiksestä maukkaan yhdistelmäharjoituksen selässä ja pidä sykkeesi laadukkaalla peruskestävyysalueella. Kuva: Jasmina Nikula

On tyypillistä, että etenkin ensimmäisen kahden helleviikon aikana sykkeet kapuavat hitaassakin juoksuvauhdissa helposti liian ylös. Peitteinen ympäristö auttaa asiaa hiukan, samoin runsas juominen, säädyllisen rajoille viety pukeutuminen sekä mm. ihon säännöllinen viilentäminen. Lämpö lisää hikoilua (lämmönpoistoa) ja aiheuttaa nestehukkaa erityisesti silloin, kun helteisiin ei vielä ole tottunut, mutta helteiden jatkuessa peruskestävyyssykkeetkin saattavat madaltua viileämpiä kelejä alemmille tasoille. Joka tapauksessa alkuhelteet on selätettävä taidokkaasti ja riittävällä sykemaltilla.

Yksi ratkaisu pitkisten tekemiseen on yhdistelmäharjoitus pyörällä ja juosten, miksei välillä uidenkin. Tämä mahdollistaa paremman lämpökontrollin, nesteensaannin ja tarpeeksi pitkän harjoituksen tavoitellulla sykealueella. Toteutapa siis pitkiksesi vaikka näin:

  • Etsi jokin mielenkiintoinen, pyörämatkan päässä sijaitseva polku. Hae juoksuosuudellesi mieluiten peitteistä ympäristöä
  • Tankkaa itsesi ja koristele pyöräsi nestevarastoin, polkujuoksukengin, tarvittavin vaihtovaattein ja uimakamppein. Pidä huoli, että kannat mieluummin liikaa nestettä kuin liian vähän. Varaa ainakin litra juomaa jokaista tuntia kohti. Tsekkaa pyöräsi ajomukavuus. Aseta tarpeesi kiinni pyörään, jotta et joudu kantamaan ainakaan kaikkea rompetta selässäsi
  • Siirry polkujuoksun pariin 30-90 minuutin rauhallisen pyöräilyn jälkeen. Pidä sykkeesi PK1-alueella pyöräilyn ajan. Juo!
  • Vaihdon jälkeen tee 60-120 -minuuttinen juoksu mukavilla poluilla. Voit nostaa sykettä välillä PK2-alueelle, mutta älä ylitä aerobista kynnystä. Juo, juo… ja syö jotain tarvittaessa
  • Jos juokset veden äärillä, pulahda uimassa lenkin aikana tai ennen pyörämatkaa takaisin kotiin
  • Pyöräile takaisin kotiin joko kiertoreittiä tai suoraa päätä. Juo!
  • Korvaa nestehukka vielä kotona suolaisen, korkeaenergisen ruoan ja etenkin riittävän juoman keinoin

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X