Viikko 29 – Suunnassajuoksuharjoitus

Tässä treenissä ei tarvitse olla suunnistuksellisesti yhtä taitava kuin kuvan kesäpoika Pasi Mäntylä, mutta kehittää suunnassajuoksu myös kartanlukutaitoa.

Tämän viikon ehdotus kumpuaa eräästä omasta harjoitushätkähdyksestäni. Muutaman kerran vuodessa tämä on pakko tehdä. Juosta suunnassa paikasta A paikkaan B joko paperikartalla ja/tai kellon karttapiirturilla! Treeni sopii jokaiseen vuodenaikaan, mutta kesällä saat parhaat luontokokemukset ja sopivan vaikeuskertoimen. Varaudu kastelemaan muutakin kuin kinttusi. Läpi vaan!

Suunnassa, tuli eteen mitä tahansa – siinä harjoituksen idea yksinkertaisuudessaan. Voit toteuttaa tämän treenin monella tavalla: valikoida maastosi tai matkasi tarkemmin tai antaa jalkojesi viedä mihin suuntaan tahansa, taidokkaasti tangentin suuntaan. Tämä treeni tuo sinulle tekniikkatreenin lisäksi lihaskestävyyttä ja tietynlaista metsäjuoksuresilienssiä. Tässä treenissä on pidettävä ajatus sopivasti mukana.

Here it is:

  • Katso esimerkiksi peruskartasta mieleisesi linja maastotyypin ja maastontuntemuksesi perusteella. Varmista, ettet suunnassa juostessasi joudu keskelle peltoa tai muuta epäilyttävää tai kiellettyä aluetta. Vältä etenkin pihoja ja yksityisiä alueita
  • Voit joko piirtää karttaan ylimalkaisen suhteellisen suoran linjan tai antaa kellon piirturin pitää juoksusi vatupassissa. Pyri lisäämään reitillesi erilaisia maastotyyppejä, jotta homma pysyisi mielenkiintoisena ja yllätyksellisenä. Huomioi mahdolliset vesistönylitykset ja anna kesän kuivata, minkä kasteleekin
  • Paikassa B eli juoksusi päätepisteessä olisi tietenkin hyvä olla paluukyydin mahdollisuus. Toisaalta voit toteuttaa harjoituksen läheltä kotiasi juoksemalla reitti molempiin suuntiin (A-B-A)
  • Lähde juoksemaan, mutta ennen sitä mieti, mikä on harjoituksesi tehoalue. Etenkin metsässä juokseminen saattaa tuntua äkillisen kuormittavalta, joten jätä vauhtitavoitteet sivuun tältä lenkiltä
  • Juostessasi kohtaat kaikenlaisia liikehaasteita, esteitä, mäkiä, suota, tasapainoa testaavia puunylityksiä ja käsikopelokallioita. Ota kaikki vastaan ja mukaudu maastoon alkukantaisella asenteella
  • Lenkin jälkeen voit jälkipelailla reittiäsi ja fiiliksiäsi alkuperäistä suunnitelmaasi, karttaa ja kellosi piirtämää käyrää vertaillen. Tämä auttaa seuraavaa suunnassajuoksutreeniä suunnitellessa
  • Jos et halua juosta koko lenkkiä tiukasti yhdessä suunnassa, voit lisätä treeniisi tiesiirtymiä ja polkuja. Esimerkiksi teiden ja polkujen väliin saat speksailtua lyhyempiä suunnassajuoksujaksoja
  • Pidä mieli avoimena yllätyksille!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X