Viikko 30 – Sauvat mukaan!

Tomi ja Antti sauvailemassa huipulta toiselle!

Milloin ja miten käyttäisit sauvoja poluilla ja mäissä hyväksesi? Kysymys sauvojen käytöstä on yleinen probleemi sekä maltillisempien “tasamaan polku-ultraajien” että mäkisiin maastoihin halajavien kaikenkuntoisten keskuudessa.

Tässä muutama vinkki sauvojen käyttöön!

  • käytä voimaa! Käytä ylävartalolla voimaa, jos aiot käyttää sauvoja ylipäätään. Älä kanna niitä, ellet voi hyödyntää niitä
  • käytä sauvoja monipuolisesti sekä ylä- että alamäessä…
  • ylämäessä voit hyödyntää ainakin neljää perustekniikkaa. Loivilla osuuksilla kannattaa soveltaa ns. elefanttityyliä, etenkin jos pystyt juoksemaan. Siinä jalkoja hitaammin liikkuvat sauvat keventävät hienoisesti jalkojen työtä. Vuorotahti sopii hyvin teknisesti helppoihin mäkiin, vaikka kulma olisi yli 20%. Tiukempaan ja teknisempään mäkeen käy ainakin kaksi tekniikkaa: tasatyöntö ja ns. kuokkatekniikka, jossa sauvat mukautuvat maastoon eriaikaisesti kuokkahiihdon kaltaisesti. Kuokassa luet maastoa paremman voimankäytön ehdoin.
  • alamäessä voit sekä ohjata että jarruttaa etenemistä. Alamäkisauvailusta on hyötyä etenkin pitkillä matkoilla ja pitkissä sekä jyrkissä alamäissä. Opettele juoksemaan loivat mäet, mutta ole valmis käyttämään “taikasauvojasi” silloin, kun etureitesi eivät salli koko kehonpainosi kannattelemista nopeassa vauhdissa. Pyri kuitenkin harjoittelemaan jouhevaa alamäkijuoksua ilman sauvoja!
  • sauvoista ei suinkaan tarvitse pitää kiinni aivan niiden yläosista. Sekä ylä- että alamäissä voit pitää kiinni sauvan putkesta ja keventää näin menoasi paremmilla nivelkulmilla. Etenkin pidemmän korkkipinnan omaavalla sauvalla tämä pro tip on hyvä ottaa haltuun
  • sauvojen hyödyntäminen vaatii harjoittelua. Jos mielit käyttää sauvoja pidemmissä ultrajuoksukilpailuissa, anna itsellesi aikaa. Pääasia on sisäistää, milloin sauvoista on merkitsevää hyötyä – milloin taas ei. Arvioi siis vauhteja ja sykkeitä ilman sauvoja ja niiden kanssa
  • jos lajisi tai kisasi suorastaan vaatii sauvojen käyttöä, harkitse onko yleinen sauvapituussuositus sopiva itsellesi. Testaile erimittaisia sauvoja sillä silmällä, että voit ottaa sauvalla kaiken hyödyn irti ylävartalostasi
  • jos sauva on pitkä, voit jopa roikkua siinä, Lyhyempi sauva taas vaatii dynaamisempaa, työntävämpää liikettä
  • ja jos todella tahdot helpottaa jalkojesi kuormitusta, valmista ylävartaloasi mm. hiihtämällä ja ylävartalon kestovoimaharjoittelulla

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X