Viikko 40 – Kevyesti uusien reittien jäljille

Hidas metsänkuljenta uusia reittejä tutkiskellen pysäyttää välillä aistikkaisiin avaumiin. Tässä kuva Sastamalan Vehmaanniemen luonnonsuojelualueelta.

Syksyn ylimenokausi on paras ajankohta uusien polkuverkostojen ja reittien kartoittamiseen. Ylimenokaudella ei ole tarvetta jäsenneltyyn ja tavoitteelliseen ominaisuuksien kehittämiseen, vaan sen tarkoitus on auttaa palautumaan kauden aikana kasautuneesta taakasta.

Ylimenokaudella on myös hyvä kääntää katse kohti tulevaa ja kysyä, mitä haluan ensi kaudelta. Yksi aspekti tässä aiheessa on aprikoida, millaisessa maastossa haluan liikkua, ja mistä löytäisin uusia raikkaita treenimaastoja. Polkujahan Suomessa etsivä löytää!

Viikon harjoitusehdotuksena onkin tehdä kevyt tai pari kevyttä peruskestävyyslenkkiä uusia treenimaastoja kartoitellen.

  • tässä treenissä systemaattinen datan tarkkailu jää korkeintaan sivuosaan. Keskity eniten ympäristöösi ja siihen, että pysyt suurin piirtein kartalla siitä, missä kulloinkin kuljet
  • ota mukaan sauvat ja normaalia lämpimämpää treenivaatetusta. Varaudu siihen, että “harjoituksessa” saattaa vierähtää tavanomaista pidempään. Tavoittele esim. 1-3 tunnin matalatehoista peruskestävyyslenkkiä sauvoilla tai ilman
  • päätä etukäteen, millä alueella pyrit pysymään. Alueen koko ja muoto riippuu omista tarpeistasi. Jos piirisi on sinulle täysin uusi ja sen lisäksi tiheän peitteinen, niin jo yhden-kahden neliökilometrin alue riittää ensimmäiseen retkeen
  • aloita jonkin kiehtovalta vaikuttavan polun päästä, mutta valmistaudu myös poikkeamaan umpimetsän puolelle uusia reittejä löytääksesi. Pidä GPS-tallennus päällä, jotta voit myöhemmin hahmottaa, millaisessa maastossa eri vaiheissa tulit liikkuneeksi. Kartasta ja piirturista on apua myös metsän puolella mm. reitin etsimisessä ja suunnanotossa. Käy reittisi läpi vielä kotona tietokoneen tai kännykän kanssa
  • muista liikkua tarpeeksi hitaasti ja luontoa kunnioittaen. Näin saat parhaat elämykset ja määrität mieleesi uusia kulkureittejä, jotka myöhemmin, esimerkiksi ensi keväällä, voivat muodostua uusiksi peruslenkeiksesi
  • hengitä ja ota iisisti, mutta varaudu myös äkisti pimenevään syysiltaan!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X