Viikko 44 – Talven yli kestävä mäkihaaste!

Haluutko olla ensi keväänä mäkikunnossa? Tässä erilainen verttihaaste sinulle ja ystävillesi!

Etenkin talvikaudella ja kevään kynnyksellä mäkikuntoa on vaikea arvioida. Varsinkin, jos kovat mäkitreenit jäävät “off-seasonilla” vähemmälle huomiolle ja peruskuntokauden sekä oheisharjoittelun jalkoihin. Kevyt tunkkauskaan ei anna kohdallista kuvaa esimerkiksi hapenottokyvystä ja lihaskestävyydestä korkea-aerobisella kuormitustasolla. Kovat treenit on hyvä pitää mukana, ja siihen mäki on oivaisa harjoitusmaasto – satoi tai paistoi, oli lunta tai sulaa.

Tämä ei ole harjoitus, vaan kisa… tai harjoituskisa. Koko talvikauden kestävä haaste harrastuslähimmäistesi ja itsesi huviksi ja kiusaksi. Tässä harjoituksessa tavoitteesi on olla itseäsi, mutta myös kaveriasi parempi. Kyseessä on mielenkiintoinen tasoitusperiaatteella toimiva mäkijuoksukisa, jossa ensimmäisenä maaliin tullut voittaa, lähtipä muiden jälkeen tai näitä aiemmin liikkeelle.

Näin se menee:

  • hanki seuraksesi haastaja tai haasteporukka. Teidän ei tarvitse olla saman kuntoisia… innokkuus ja perusterveys piisaa
  • päättäkää yhdessä mäkireitti, jossa kisa järjestetään. Reitti voi olla loiva ja tai jyrkkäpiirteinen, mieluusti kuitenkin koko ajan nouseva, verraten avoin (jotta näet muut kilpailijat) ja mielellään 2-10 minuuttia pitkä, jotta testi palvelee sinua maksimikestävyytesi arvioimisessa
  • juoskaa/nouskaa ensimmäisessä juoksussa kullekin henkilökohtainen pohja-aika – eli kivutkaa reitti niin nopeasti kuin kukin ehtii. Voitte jo ensimmäisessä juoksussa käyttää arvioon perustuvaa tasoitusta, jolloin nopeimmaksi oletettu lähtee viimeisenä ja hitaammin nousevat jonkinlaisilla lähtöväleillä tätä ennen
  • ensimmäisestä juoksusta saatu pohja-aika ja erotus toisten aikoihin on otettava ylös, sillä seuraavilla kerroilla lähtövälinne on loppuajan erotus niin, että hitaammin noussut saa nopeampaan nähden ajallista etumatkaa loppuaikanne erotuksen verran. Jos Kirsi juoksi mäen ensimmäisellä kerralla 3 minuuttiin ja Hannu saman reitin 3 minuuttiin 32 sekuntiin, saa Hannu startata seuraavassa mäkikisassa 32 sekuntia Kirsiä aiemmin. Näin aina ensimmäisenä maaliin tullut on voittaja
  • huomioi, että tasoitus lasketaan aina viimeisen kisan tulosten erotuksen perusteella. Näin tiedetään heti seuraavan kisan maalilinjalla, kuka on kehittynyt toisiin nähden enemmän ja kenen askel on kulloinkin toisia raskaampi. Se, joka kehittyy nopeiten, voittaa kisat! Kisan saattaa voittaa myös omaa aiempaa tulosta huonommalla ajalla, jos toiset ovat jostain syystä olleet omia edellisiä vetojaan hitaampia kuin sinä omaasi. Näin esimerkiksi muuttuvat olosuhteet ei ole pätevä syy heittää pyyhettä kehään.
  • Eipä tässä siis muuta kuin laittakaa mäki-cuppi pystyyn: yrittäkää olla aiempia itsejänne nopeampia, muistakaa verrytellä ja jakaa mäkiraaston ihanuus muiden verttientusiastien kanssa… ja pitäkää kunnon tilastoja, jotta tätäkin riemua voi jälkipelailla vielä kevään kisojen kynnyksellä!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X