Viikko 39: Alas on uusi ylös.

Polkujuoksutapahtumissa tuloslistoilla nousemiseen tai onnistuneesti läpimenemiseen vaikuttavat monet asiat. Äkkiä mielen päälle tulevat ”ne” nousut ja niistä selviäminen hyvässä ajassa tai ylipäätänsä kokonaan. Kuitenkin kokonaissuorituksen kannalta myös ne laskut ovat hyvin merkittäviä aina palkintosijoista mielekkääseen reitin läpipääsyyn. Nousuissa voi aina kävellä, mutta pari pitkää laskua porukassa rallatellen voi tuhota hyvän suunnitelman tavoiteajasta etureisien antaessa periksi pitkien laskujen iskutuksesta. Jos haaveilet vuorikisoihin, ota tämä artikkeli vakavasti.

Viikon harjoituksena tehdään alamäkivetoja juosten. Alkuverryttelyiden jälkeen olet mielessäsi valinnut tulevan harjoituksen suorituspaikan, joka tulisi olla muutaman sadan metrin mittainen alamäki kuntopolulla tai maastossa. Juokse kuudesta kahdeksaan kertaa mäki alas niin nopeasti kuin hallitusti pystyt. Aloita rauhallisesti ja toistojen ja varmuuden kasvaessa kiihdytä vauhtiasi. Pidä katse pitkällä edessä ja pyri askeltamaan jarruttamatta. Rohkea on alhaalla ensimmäisenä. Palautuksena kävele ylös rauhallisesti ja anna jalkojen palautua.

Iskutus syö jalkoja ja pitkällä matkalla tuoreen jalat palkitaan lopussa. Testaa eri tossuja ja löydä itsellesi sopiva pari. Lyhyellä matkalla kannattaa suosia tunnokasta kisatossua, jotka antavat vauhtia ja fiilistä alustaan. Näillä tossuilla tulee juostua automaattisesti hyvällä tekniikalla. Tämän kategoria tossuja ovat muun muassa Salomon S/LAB SENSE 8 ja mutaiselle kelille S/LAB CROSS. Pitkille matkoille ja esimerkiksi pidempiin mäkitouhuihin varma valinta on Salomon S/LAB ULTRA 3, jolla juoksee matkan kuin matkan.

Nähdään rintheessä,

Mikko @ www.juoksuopisto.fi

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X