Viikko 40: Aloita harjoituspäiväkirjan pito, viimeistään nyt.

Urheiluharrastus ja varsinkin tavoitteellinen harjoittelu on koko uran kestävä oppimisen polku. Todella monet muuttuja vaikuttavat siihen miten hyvin suorituksesi onnistuvat. Tarkastelemalla hyvin tai huonosti menneiden tapahtumien edeltävää harjoittelua voit saada kiinni siitä miksi näin kävi ja oppia miten onnistutaan jatkossa.

Viikon harjoituksen sijaan kannustan aloittamaan harjoituspäiväkirjan pitämisen, mikäli se ei ole sinulle vielä rutiini. Jo aktiivisesti ja tavoitteellisesti harrastaville nuorille opastetaan harjoituskirjan pitämistä. Se on yksi tärkeimmistä askelista kohti tavoitteellista valmentautumista. Oma tuntemus ja fiilis tekemisiin voi olla hyvin erilainen, kuin se mitä oikeasti olet tehnyt, suuntaan tai toiseen. Harjoituspäiväkirjasta saa äkkiä yleiskuvan missä mennään. Viikoittainen harjoitusmäärä kertoo jo jotain, löytyykö lepopäiviä enemmän kuin harjoituspäiviä vai toisinpäin. Tätä yleiskuvaa kannattaa peilata omaan tuntemukseen. Jos kunto ei kehity harjoitusmäärien nostolla, niin pitäisikö etsiä rytmitystä levon ja rasituksen suhteen.

Nykyaikaiset verkko- ja pilvipohjaiset harjoituspäiväkirjat tarjoavat hyvän alustan harjoitusten seuraamiselle. Sykemittari tallentaa automaattisesti tekemisesi ja voit tarkastella jälkeenpäin yksittäisiä harjoituksia, kokonaismääriä ja niin edelleen. Lähes joka sykemittarivalmistajalla on omat peruspalvelut tarjoavat harjoituspäiväkirjansa ja tarkempaa analyysiä ja kuormitusseurantaa tarjoaa esimerkiksi TrainingPeaks. Kilsoja ja nousumetrejä tärkempi ominaisuus on omat kommentit harjoitukseen tai kilpailun kohdalle. Merkitse rohkeasti jos tuntuu hyvälle tai pahalle. Vanhan koulukunnan kynä ja vihko -menetelmä tarjosi enemmän tulkinnan varaa omista fiiliksistä ja se on hyvä menetelmä myös digiaikana.

Menestyksekästä syksyä,

Mikko @www.juoksuopisto.fi

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X