Viikko 5: Voimaa ja vääntöä jalkoihin umpihankihiihdolla

Luontoäiti jatkaa edelleen kestävyysliikkujien hemmottelua tarjoamalla meille upean ja monimuotoisen leikkikentän ulkona liikkumiseen. Kiitokseksi me luonnossaliikkujat huolehdimme siitä, ettemme jätä roskia luontoon emmekä metelöimällä tai muulla toiminnalla häiritse luonnon asukkaiden elämää.

Satumetsä kutsuu umpihankihiihtäjää. Kuva: Manu Humppi

Kuluvan vuoden ensimmäinen treenivinkkini käsitteli jo hiihtoa: miten hiihtoharjoittelu kannattaa aloittaa ja mitä hyötyä hiihdosta juoksijalle on. Tällä viikolla poiketaan ajetulta baanalta umpiseen. Umpihankihiihto vahvistaa hyvin jalkojen lihaksia. Itselläni umpisessa hiihto tuntuu etenkin etureisissä ja lonkankoukistajissa sekä keskivartalon lihaksissa. Treeni on helppo toteuttaa lähimetsässä tai voit suunnitella kivan päiväretken johonkin lähiluontokohteeseen. Umpihankeen lähtö vaatii kuitenkin pientä etukäteissuunnittelua.

Sukset

Normi perinteisen suksetkin käyvät, mutta leveämpi suksi kantaa paremmin umpihangessa. Pitkät metsäsukset kantavat erittäin hyvin pehmeässäkin lumessa, sopivat suhteelliseen tasaisessa maastossa liikkumiseen ja kääntösäde on laaja. Tunturisukset puolestaan ovat eräsuksia lyhyemmät, kevyemmät ja teräskantin ansiosta niillä pystyy laskemaan myös mäkeä ketterämmin. Koirakaverin kanssa hiihtäessä teräskanttien kanssa pitää olla tarkkana, etteivät ne vahingoita karvaturrin jalkoja.

Liukulumikengät ovat erittäin kätevät umpihangessa hiihtelyyn. Nimensä mukaisesti ne ovat lyhyet, mutta leveytensä ansiosta kantavat hyvin. Liukulumikengät kiinnitetään omiin kenkiin, joten monoja ei tarvitse erikseen hankkia.

Suksia joka lähtöön: liukulumikengät, skinit, tunturisukset ja metsäsukset. Kaikilla näillä umpihankihiihto luonnistuu. Kuva: Manu Humppi

Monot

Retki- ja umpihankihiihtoon tarkoitetuissa monoissa on yleensä hieman korkeampi varsi, joka estää lumen pääsyn jalkateriin. Tavallisella hiihtomonollakin pärjää hyvin, kun muistat suojata nilkat. Topatut, lämpimät monosuojat ovat hyvä hankinta pakkasen ja irtolumen varalle, hiihditpä sitten ajetuilla baanoilla tai umpihangessa.

Sauvat

Normaali latuhiihtoon tarkoitetuissa sauvoissa on pienet sommat, jotka uppoavat helposti hankeen. Umpisessa sauvoissa olisikin hyvä olla leveät sommat ja kolahduksia kestävä sauvaputki. Itse tykkään myös isosta käsiremmistä, johon mahtuu paksumpikin kinnas.

Erämaaretkille kannattaa varata mukaan evästä, varavaatetta ja kaverin. Kuva: Manu Humppi

Tärkeää huomioitavaa

Metsään tai erämaahan lähtiessä tulee aina varautua ”pahimman varalle”: suksi voi katketa tai voit kastua ojan ylityksessä. Lenkille on siis hyvä ottaa mukaan varavaatetta tiiviiseen muovipussiin pakattuna, lisäenergiaa, ensiaputarvikkeita ja pakkasta kestävän kannykän. Luonnossa liikkuessa kannattaa koko ajan tarkkailla ympäristöä mahdollisten vaarapaikkojen varalta. Saatatpa rauhakseen liikkuessa nähdä eläimiä ja lintujakin ihan livenä. 🙂

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X