Viikko 33: Multisporttia

Olin viikonloppuna töissä Geopark Challenge -seikkailukisassa. Kyseessä oli yli vuorokauden mittainen seikkailukisa, jossa edettiin muun muassa maastopyöräillen, juosten ja meloen. Reittiä ei oltu merkattu, vaan joukkueet suunnistivat ratamestarin ennakkoon suunnittelemaa reittiä. Lajikirjon lisäksi kisaan vaihtelua toivat questit eli tehtävärastit, joissa kysyttiin esimerkiksi nokkeluutta tai vesitornista köyden varassa laskeutumistaitoja.

Seikkailukisassa tuli vastaan niin hiihto-, maastopyöräily- kuin polkujuoksupiireistäkin tuttuja henkilöitä. Tänä vuonna mukana olivat muun muassa Juha Jumisko ja Jussi Nokelainen, joille seikkailukisa oli ensimmäinen laatuaan.

SporttiOravien Syötteen leirillä seikkailtiin joukkueina. Juoksu-pyöräilyosuudella osa joukkueen jäsenistä pääsi aina välillä palauttelemaan pyörän päällä ennen omaa juoksuosuuttaan. Kuva: Merja Ylihärsilä

Tämän viikon harjoitus onkin multisporttia. Vuorokauden mittainen rypistys sen ei tarvitse olla, mutta useita lajeja yhdistämällä saa ajan kulumaan mielekkäästi helposti useita tunteja. Ja verrattuna samankestoiseen juoksuharjoitukseen, palautuminen harjoituksesta on nopeampaa kun lihakset ja nivelet saavat monipuolisesti erilaista ärsykettä.

Multisporttailusta palautuminen on samankestoiseen juoksuharjoitukseen verrattuna nopeampaa, koska lihakset ja nivelet saavat monipuolisesti erilaista ärsykettä. Kuva: Merja Ylihärsilä (SporttiOravien leiri Syötteellä 2020)

Multisporttailu vaatii vähän etukäteissuunnittelua. Mitä urheiluvälineitä sinulla on omasta takaa? Innostuvatko perheenjäsenesi tai ystäväsi mukaan seikkailuun?

Multisporttailussa vain mielikuvitus on rajana. Voit esimerkiksi juosta ensin tietyn matkan ja heittää sen jälkeen tikkaa. Hutiheitoista tulee sakkokierroksia tai tietty määrä etunojapunnerruksia tehtäväksi. Multisporttailu voi jatkua pyörällä vaikka lähijärvelle, jossa sinun pitää uida jokin tietty kierros tai suunnistaa lähisaareen. Saaressa tehtävänäsi voi olla vaikkapa kiertää saari juosten ja sen jälkeen palata uiden pyörälle. Muista ottaa varalta lukko mukaan, jotta ei käy niin kuin oululaisessa triathlonissa, jossa mennään pyörällä uimaan ja palataan juosten kotiin, koska pyörä on varastettu.

Multisporttailusta tulee sitä hauskempaa, mitä useampia lajeja siinä on. Kaikkia välineitä ei tarvitse omistaa itse. Esimerkiksi kanootteja, maastopyöriä ja sup-lautoja löytyy helposti vuokralle. Ja tarvittaessa kanootin virkaa voi ajaa vaikkapa uimapatja. Sen turvin voi lähteä pidemmällekin vesiseikkailulle.

Vilvoittavan uinnin jälkeen on kiva jatkaa multisporttailua vaikka juosten. Kuva Merja Ylihärsilä (SporttiOravien Syötteen leiri 2020)

Multisporttailussa tulee kuitenkin aina edetä turvallisuuden ehdoilla. Uimapatja voi puhjeta, joten päälle kannattaa pukea myös pelastusliivi. Puhelin tulee suojata kosteudelta ja seikkailuun tulee varata ylimääräistä vaatetta vesitiiviisti pakattuna. Evästä ja juomaa on aina hyvä olla mukana, mutta multisporttailussa ei ole koskaan niin kiire, etteikö välillä ehtisi pullakahvitkin nauttimaan matkan varrella sijaitsevalla kioskilla.

P.s. Matalan kynnyksen multisporttailua on tarjolla esimerkiksi XC Partyn Syyskemuissa. Siellä seikkaillaan leikkimielisesti lajiin tutustuen. Lisätietoja leiristä löydät https://www.xcparty.fi/syyskemut-syotteella/.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X