Viikko 38: 5*5 min / 5 min vauhtikestävyysvedot maastossa.

Kun Coutsi puhaltaa pilliin, niin silloin mennään. Tämä virtuaalinen pilli voi olla motivoiva harjoitusohjelma tai itse asetettu vetoharjoitus urheilukelloon. Molemmilla on positiivinen vaikutus tekemiseen ja suunniteltu harjoitus on jo melkein tehty harjoitus.

Viikon harjoituksena tehdään allekirjoittaneen ja Marit Björgenin yksi suosikkiharjoituksista, viisi kertaa viiden minuutin vedot, viiden minuutin palautuksella. Harjoitus toimii hyvin kestävyyslajista toiseen vauhtikestävyysalueen harjoittamiseen kokonaiskuormituksen pysyessä maltillisena. Tämä harjoitus kannattaa ehdottomasti ohjelmoida urheilukelloon intervalliajastimeen, jolloin saat vedon alkamisesta ja loppumisesta tiedon kelloltasi ja voit keskittyä juoksemiseen ilman kellon vilkuilua tai laskutoimituksia. Reilun mittaisen alkuverryttelyn jälkeen käynnistä intervalliajastin ja juokse ensimmäinen veto. Vedon jälkeen jatka matkan tekoa kevyellä vauhdilla ja uuden vedon alkaessa nosta taas vauhti vauhtikestävyysalueelle. Näin joudut ja saat tehdä vedon aina vallitsevaan maastonkohtaan, oli sitten kyseessä ylä- tai alamäki ja näin kehityt juoksemaan kovasti monenlaisessa maastossa.

Urheilukello on hyvä lenkkikaveri, mutta yhtä huono isäntä kuin fillarin nopeusmittari. Keskinopeuksien pitäminen jonkun haamurajan paremmalla puolella ei ole hyvää harjoittelua. Sitä vastoin nykyaikaiset urheilukellot sykkeenmittauksella ja gps-ominaisuudella tarjoavat paljon hyviä ominaisuuksia muun muassa reitin seuranta (vink vink Kolille), hetkellinen sykkeen ja vauhdin näkymä, nousujen summa ja ominaisuudet, sään vaihteluiden seuranta ja tietenkin harjoittelun seuranta ja mahdollisuus tietojen jakoon eri harjoituspäiväkirja-alustoille.

Kuva 2. Allekirjoittanut on urheillut Suunto kädessä noin 25 000 kilometriä.

Lämpimiä lenkkejä,

Mikko @Juoksuopisto

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X